Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

27.9.2018

Paimennuskokeiden korkkaus!

PAIMENNUSKOE 1lk 

Keskiviikkona koitti jännä päivä! Onneksi aamulla oli ohjelmaa ja toki sitten vähän luppoaikaa ennen kisoihin lähtöä niin luin säännöt ja paimennusetiketin läpi. Olin muistanut etsiä myös paimennuskepin, joka jo vuosi sitten vinkattu joulupukin sauva. :D Äiti ja kaikki koirat lähti mukaan kohti Someroa. Paikanpäällä satoi ja tuuli kovaa, onneksi Gavaa ei paimennuksessa huono keli haittaa! Oltiin vuorolla 8, mutta ne meni myös aika nopeasti.

Kisa alkoi tietysti ilmoittautumisella, kisakirjan ostamisella ja sirun tarkistuksella.

20 minuuttia ennen alkua mentiin tutustumaan rataan. Tuomari tuli sinne perässä (oli ilmoitettu, että 15min ennen tutustuminen ja tuomarin puhuttelu). Jotkut tiesi jo, että rata mennään tolpalla kiertäen vastapäivään ja tuomari sanoi tätä "oikean käden ratana" eli koira menee oikean käden puolella lähtötolpan kierron. Kävelin rataa läpi ennen tuomarin tuloa muiden joukossa, katsoin vähän maamerkkejä mistä kulkea ja miltä siellä maasto näyttää. Ja mitenköhän käskyttää minkäkin kohdan. Eka portti oli leveä 7m ja jälkimmäinen 2m. Ajattelin ajaa alkupätkän kuten kuuluukin poispäinajoa (koira edessä tai sivulla) ja peruskuljettaa (lampaat ohjaajan ja koiran välissä) loput.

Gava sai aiemmin lenkillä katsoa toiselta laidalta lampaat, jotka koira yritti hakea. Ja ennen vuoroa nähtiin edellisen koiran tehtäviä, mutta ei hakua. Sitä edellisen koiran rata keskeytyi siihen, kun lampaat lähti pyöröaitaukseen eikä saanut niitä sieltä pois. Lähtötolpan luona lampailla oli vetoja aidoille ja eniten vasemmassa reunassa poistovarikolle. Gava näki kun edelliset lampaat lähti ja uudet tuli. Eniten sitä huoletti ne kadonneet lampaat mutta kun ne oli poissa näkyvistä keskittyi aitauksen lampaisiin. Mentiin laitumella, kun edellinen koira tuli pois. Erillistä lupaa ei tullut ja kun lampaat oli paikallaan tolppakoiran kanssa lähetin. Tuomari oli autossa, koska jos olisi aitauksessa lampaat voisi mennä tuomarille.

Radalle sai tulla koiran kanssa hihnassa tai ilman (panta saa olla kaulassa sbcak:n kisoissa). Päätin ottaa hihnan pois kuten muutkin ja koira kulki "takana" käskyllä. Mentiin tolpalle tiukempi kulma, että suuntasin samalla nenän flankin/hakukaaren 1 suuntaan. Lampaat oli noin 100m päässä, ei näyttänyt niin pitkältä matkalta kuin mitä on tehtykin. Mietin flankkiä vielä ennen vuoroakin. Päädyin molempia suuntia nähneenä ja koska meille vasen on helpompi ottamaan sieltä. Se on myös lampaiden vetojen puolella ja koiralla oli siellä tilaa juosta. Tolppakoira oli myös vedon puolella. Gava meni sopivan laajan kaaren. Jännitin vähän loppua, noin lampaiden tasolla vähän hidastui ja kaartui siellä tasapainoon. Olin ajatellut sen pidemmälle ja korjasin flankillä sijaintia, mielestäni tasapainoon klo 12:sta mutta videolta oli kyllä ekakin ok ja Eija sanoi että Gava pysähtyi juuri oikeaan paikkaan, jossa peitti myös vetoja. Koska laitoin vähän yli niin lampaat lähtivät pois linjalta. Ajautuivat aika sivuun kuljetuksessa, josta lähti pisteitä.


Fiksattu ratapiirros, lähtötolpalta hakukaarelle vasemmalta, tolpalla oikeakätisesti eli vastapäivään, poispäinajoa ekalle portille (3), peruskuljetusta portti 4, ennen häkkiä lampaiden pysäytys, vikaksi häkitys 5, ja koira häkin sisälle ja lampaat pois häkistä, lampaiden kokoaminen
Tolpan kierto 2 onneksi sujui, vähän mietin käskytyksiä ja jännitti jos ei tottelekaan oikeaa suuntaa. Myös piti katsoa, että menevät tolpan oikealta puolelta. Vähän venähti käännös ja ajautuivat pois linjalta.

Tulivat vähän vinossa poispäinajon kohdalle (2-3), vieläkin olin itse tolpalla paikallaan. Nyt sai siirtyä koiran perässä tai rinnalla. Mentiin aika mutkitellen portille, käänsin aina vähän liikaa johonkin suuntaan lampaita. Liian pitkiä flankkejä jotka käänsi liikaa. Gavalle sain parit käskyt toistaa tai pysäyttää jos lähti väärään suuntaan. Menivät portista läpi kuitenkin.

Kuvakaappauksia videolta
Peruskuljetuksella toinen portti ja häkille: Itse oikaisin portin vierestä lampaiden ja koiran edelle. Eka pätkä oli ok (porttien välinen kohta), peruskuljetus meni paremmin kuin ajaminen. Vaikka välillä on tuntunut että toisin päin on helpompi. Ehkä siinä ei tarvitse käskyttää koiralle muuta kuin stoppia. :D Tavoitteena toki että koira pitää itse sopivan etäisyyden. Päästiin ahtaasta 2m portista läpi (4) ja käskin Gavan flankätä oikealle, että on vetojen puolella. Tässä tuli lähes täyskäännös.Ennen häkkiä lampaat piti pysäyttää ja koiran pitää ne paikallaan, kunnes ohjaaja käy avaamassa häkin. Lampaat ei saa kävellä suoraan häkkiin. Siinä olikin hetken pohdittavaa, lopulta siirsin koiran mun kulkureitin eteen niin pääsin menemään häkille. Alkuun ajattelin mihin asti uskaltaa siirtää koiraa, ettei lampaat keksi jotain muuta paikkaa mihin lähteä. Gava odotti istumassa lampaiden ja mun välissä.

Häkitys: avasin häkin oven. Sitten käskin Gavan vasemman kautta hakemaan lampaat. Lähtikin mua kohti ja halusi lähteä mun läheltä vasemman kautta hakemaan lampaat. Koira ei saa kisoissa leikata ohjaajan ja lampaiden linjaa eli tehdä koko kierroksia. Häkkiin meno sujui hyvin. Laitoin Gavan häkin raosta sisälle. Koira maahan oven taakse ja ovi kiinni.


Häkistä pois ja koonti: Sitten flankki lampaiden taakse ja koira maahan (portti edelleen kiinni). Tuomari vinkkasi tutustumisessa, jos lampaat näyttää yhtään kiihtyneiltä niin pitää portin kiinni. Annoin hetken rauhoittua, kokeessa se hetki oli pitkän tuntuinen, mutta videolta tosi lyhyt. :D Sitten avasin portin, annoin lampaiden lähteä valumaan kunnes lupa koiralle ajaa. Pysäytin kevyesti Gavan portille, luvalla flankille (kokosi kaarella lampaat haltuun) ja suljin portin. Tämäkin osio jännitti, onneksi tilaa oli enemmän kuin viime treeneissä ja lampaat pysyi paremmin ihmisen lähellä.


Tulokseksi 75p (2-tulos), PPR1, PAIM1 ja 3.sija. Saisi siirtyä nyt myös seuraavaan luokkaan. Kisaajia oli 10 joista 3 keskeytti. Tosi tyytyväinen, jännittäessä mietin että muistanko edes käskyjä. Yritin muistaa, että pitää lampaat rauhallisena ja katsoa myös mihin ne menee. Onneksi käskyt kuului hakukaarella! 

Olipas jännää, tässä lajissa kun on lampaat ja koira liikkuvina osina. Vaikka oli aika luotettava koira monilla lampailla niin silti sai jännittää. Tavoitteena ollut paimennuksen suhteen hakea edes ppr1 tulos. Ajattelin että se riittää meille paimennuksen suhteen, mutta katsotaan. Niinhän se aina nälkä kasvaa syödessä tai miten se meni. ;D Seuraavassa luokassa tosin sitten tarvitsi jakaa ja tehdä kaksi porttia poispäinajoa. Haku 150m eli vähän kasvaa matka. Ehkä vaatisi myös pillin opettelun. 

video 6min (ei näy ihan kaikkea)


Alku ja loppu, mitä taas pelkäsin tai jännitin oli lähes täydet. Sitten taas lampaiden tuonti hakukaaren jälkeen lähti vinoon (harvemmin treeneissä noin pahasti) ja sitten ajaminenkin oli huonompaa kuin yleensä, mutta välillä alkuun näyttää myös tuolta, kunnes itse tajuaa jujun. Ja on ne treeneissäkin vaihdelleet. Niissä tarvitsee juuri sitä lampaiden lukutaitoa.
Kuljetuksessa meniköhän ekan portin pätkästä pisteitä tms tai sitten häkille ei tultu ihan suoraa linjaa. 


Koesäännöt (Bordercolliet ja australiankelpiet)

Lista PPR1 koirista, reilu 200kpl karkeasti? (Gavaa ei toki vielä ehditty päivittää)


2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!