Siirry pääsisältöön

Puuhapäivä: paimennusta ja agilitya

Keskiviikko aamuna ajettiin Salon lähelle Rekijoelle Katjalle paimentamaan. Meitä mukaan oli kysynyt Reea ja Isla. Tehtiin kaksi kierrosta uusilla lampailla. Gavalle haastetta, kun ekalla kierroksella osa porukasta oli laitumen päädyssä pienessä aitauksessa. Ja toisella kierroksella oli koko porukka, jolloin ei ollut niin liikkuvia ja kovaa vetoa. Lampaat osasi myös hyppiä aitojen yli. Treenattiin flankkejä sekä toisella häkitystä. Gava oli kivan luotettava tuollakin, nykyään kaikkialla mihin mennään tekee aika tasaisen varmasti sen mitä osaa.

Nojailemassa veräjän seinään :D 
Flankit oli ihan nättejä, mutta lampaiden tuonti aika vauhdikas. Jos olisi pitänyt tehdä tolpan kiertoa olisi ollut haastetta. Ekoissa meinasi jäädä tuijottamaan toista laumaa, mutta lähti silti oikein. Vähän ajoa myös ja peruskuljetusta. Ennen lopettamista lampaat karkasi portille ja kiersivät isompaa laumaa. En saanut niitä yksistään irti. Gava vei lampaat enemmän muun lauman viereen tai ajoi niitä eteenpäin. Ei tajunnut että halusin ne mulle tai sitten en osannut käskyttää. Parit aidasta irrottamiset oli hyödyllisiä.

Toisella kierroksella koko porukka ja häkki laitettiin keskelle. Vähän pienempi kuin kisoissa. Vähän erilainen treeni myös sillä isosta jengistä parhaimmillaan 3-5 saatiin häkkiin. Parit kerrat kävivät "suulla" mutta ehtivät mennä ohi tai karata. Flankkäytin välillä liian pitkiä ja lampaat ehti kääntyä liikaa. Koitin kuljettaa ne vähän kauempaa kohti portin saranaa. Nyt tajusin auttaa käsimerkeillä ohjauksen apuna. Tuli myös sanottua "tähän" joka arjesta milloin Gavan piti tulla siihen vaikka osa porukasta lähti pois. Olisi välillä halunnut hakea kaikki lampaat. Häkistä lampaat toi ihan hyvin, mutta meinasi alkuun mennä liian suoraan kohti. Laitoin painetta ja käskin flankille, yritti alkuun lähteä ulkopuolelta häkistä. Paristi menin itsekin blokkaamaan lampaiden puolen. Lampaat ehti häkistä kaahata, mutta Gava kävi pysäyttämässä. Tosin sitten huomasi aina lopun porukasta ja toi koko lauman. En saanut käskytettyä niin että pitäisi vain ne muutaman.

Kuvia treenikavereista tulossa myöhemmin. :)



Novan kanssa sitten omatoimisesti Muijalassa Saijan rataa. Tehtiin Annan kanssa vuorotellen ja saatiin videopätkää ekasta osiosta. Video 


Muistuteltiin kontaktit. Keinu hyvä!
Puomilla kisamaisesti ja namit annoin. Lelu valmiina myös ok. Ihan ekana juoksi suoraan putkeen 12 (kuvaaja lähellä) puomin sijaan. Jätin myös sen alueen vapaaksi.. Sitten puomi hoksattiin, ekalla kertaa siis saan ohjata tosi tarkasti "nenästä pitäen" kontaktille.. Toisessa osiossa appari roikottamassa lelua oli edelleen yli vaikea. Teki hienoja juoksareita, kun ei kuunnellut pysähtymistä (lelu piiloon). Yksittäisenä ja itse edellä sujui. Puomin alastulo sujui. Sitten putki ja puomi ja tehoste taputus niin pysähtyi. Mietin asiaa, oli toinen kerta kun kokeillaan apparin kanssa. Sama juttu oli käännöskäsky kurssilla käännös vs apparille juoksu. On niin pallo imussa apparin kanssa ettei kuuntele melkein mitään.. Täytyy palata myös niihin käännösansoihin (ensin eteenmeno sitten käännös ja appari jää eteen)! Treeniin sekä Gava ja Nova, että juoksin jo valmiiksi edempänä, saavat hetken aina odotella että edin edes kohdalle.
Sama A:n kanssa juoksi ohi kun en näyttänyt niin tarkkaan/ehtinyt. Eka lelulle. Sitten putkeen, vähän korkea asento mutta ok. Sitten salaa jätetty pallo ja ok vaikka olin edellä. Sitten putki, A ja hyppy (lelu odotti hypyn takana). Kaikki tänään hyviä! Vau!

Palkkasin kepit, siellä putken leijeröinti. Ensin meni putkeen. Sitten rytmi sekosi lopussa kerran ja paristi jätti vikan tai kaksi väliä kesken. Sisäänmenot hienoja suoraan putkesta että radan kulmassa, vähän loivempi kuin 90 astetta.

5-7 pätkä mietittytti. Kokeilin alkuun leikkausta, ei kääntänyt tai kääntyi väärään suuntaan ja hyppäsi jonkun takaisinkin. Otettiin omana pätkänä niin menin jo oikealle puolelle. Mutta ekoissa jarrutin liikaa 5 hypyllä ja kääntyi sillä. Sain etumatkaa 9 putkelle, jarru ennen ja kääntyi hyvin (vähän liioitellusti).

Putkissa oli kunnon erottelua, suurin osa hyvin (3, 9, 13) mutta 19 putken meni 9 päähän koska en ehtinyt kääntää.

15-17, käännöskäskyllä hypylle, siitä in-in välistäveto. 5 hypyn rima tuli, jäin puomin puolelle. Toisella kierroksella myös, vähän päällejuoksumainen kohta.
20-22 irtoamisena valmiille pallolle ja hyvin sujui. Rengaskin itsenäisesti!

Nova ehti ulkoiluttaa palloakin, usean putken, renkaan, pituuden, hypyn..

Gava on muutamat kerrat tehnyt pk-hyppyä zooplussan esteellä porukoiden pihassa (lenkin jälkeen tietty). 80-95cm hypyt on sujuneet itse heittäen kapulan. Viimeisimmällä kerralla hyppäsi oikein (ohjatun kapulalla toki) mennen ja tullen n. 85cm. Aiemmin sekin mietitytti.

Kotona Nova on tehnyt "lepo" käskyä, jossa tavoitteena olisi kylkimakuu. Eka pala siihen on lonkka-asento, sitten lapa maahan (nami kylkeen) ja siitä sitten saanut. Nova tekee vaan niin korkeassa vireessä ja ei luota ehkä samalla tavalla siihen että menisi niin rennosti kyljelle. Rasmus oppi joskus hetkessä pyörähtämään ympäri (ajattelinkin että temppu olisi peace of cake, mutta ei!). Novan kanssa nyt tehty houkuttelemalla tai naminyrkki tietyssä sijainnissa mikä saa tekemään oikein. Seuraavaksi voisi siirtää pelkään käsikosketukseen/käsiapuun. Toisaalta ihan hyvä ettei sitten tarjoa asentoa tokotreeneissä.

Novalle myös sisällä näyttelyseisomisia, vapaasti edessä seisotettuna ja oikeasti alkaa jo hoksata asiaa. Siinä käsimerkki ja sanonut "seiso" tai maiskuttanut korjaamaan asentoa. Itse juokseminen jäänyt treenaamatta, kehäkettuilee äitin ja sen siskon kanssa 29.9 ja itsekin pääsen su 7.10 mukaan.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...