Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

12.9.2018

Puuhapäivä: paimennusta ja agilitya

Keskiviikko aamuna ajettiin Salon lähelle Rekijoelle Katjalle paimentamaan. Meitä mukaan oli kysynyt Reea ja Isla. Tehtiin kaksi kierrosta uusilla lampailla. Gavalle haastetta, kun ekalla kierroksella osa porukasta oli laitumen päädyssä pienessä aitauksessa. Ja toisella kierroksella oli koko porukka, jolloin ei ollut niin liikkuvia ja kovaa vetoa. Lampaat osasi myös hyppiä aitojen yli. Treenattiin flankkejä sekä toisella häkitystä. Gava oli kivan luotettava tuollakin, nykyään kaikkialla mihin mennään tekee aika tasaisen varmasti sen mitä osaa.

Nojailemassa veräjän seinään :D 
Flankit oli ihan nättejä, mutta lampaiden tuonti aika vauhdikas. Jos olisi pitänyt tehdä tolpan kiertoa olisi ollut haastetta. Ekoissa meinasi jäädä tuijottamaan toista laumaa, mutta lähti silti oikein. Vähän ajoa myös ja peruskuljetusta. Ennen lopettamista lampaat karkasi portille ja kiersivät isompaa laumaa. En saanut niitä yksistään irti. Gava vei lampaat enemmän muun lauman viereen tai ajoi niitä eteenpäin. Ei tajunnut että halusin ne mulle tai sitten en osannut käskyttää. Parit aidasta irrottamiset oli hyödyllisiä.

Toisella kierroksella koko porukka ja häkki laitettiin keskelle. Vähän pienempi kuin kisoissa. Vähän erilainen treeni myös sillä isosta jengistä parhaimmillaan 3-5 saatiin häkkiin. Parit kerrat kävivät "suulla" mutta ehtivät mennä ohi tai karata. Flankkäytin välillä liian pitkiä ja lampaat ehti kääntyä liikaa. Koitin kuljettaa ne vähän kauempaa kohti portin saranaa. Nyt tajusin auttaa käsimerkeillä ohjauksen apuna. Tuli myös sanottua "tähän" joka arjesta milloin Gavan piti tulla siihen vaikka osa porukasta lähti pois. Olisi välillä halunnut hakea kaikki lampaat. Häkistä lampaat toi ihan hyvin, mutta meinasi alkuun mennä liian suoraan kohti. Laitoin painetta ja käskin flankille, yritti alkuun lähteä ulkopuolelta häkistä. Paristi menin itsekin blokkaamaan lampaiden puolen. Lampaat ehti häkistä kaahata, mutta Gava kävi pysäyttämässä. Tosin sitten huomasi aina lopun porukasta ja toi koko lauman. En saanut käskytettyä niin että pitäisi vain ne muutaman.

Kuvia treenikavereista tulossa myöhemmin. :)Novan kanssa sitten omatoimisesti Muijalassa Saijan rataa. Tehtiin Annan kanssa vuorotellen ja saatiin videopätkää ekasta osiosta. Video 


Muistuteltiin kontaktit. Keinu hyvä!
Puomilla kisamaisesti ja namit annoin. Lelu valmiina myös ok. Ihan ekana juoksi suoraan putkeen 12 (kuvaaja lähellä) puomin sijaan. Jätin myös sen alueen vapaaksi.. Sitten puomi hoksattiin, ekalla kertaa siis saan ohjata tosi tarkasti "nenästä pitäen" kontaktille.. Toisessa osiossa appari roikottamassa lelua oli edelleen yli vaikea. Teki hienoja juoksareita, kun ei kuunnellut pysähtymistä (lelu piiloon). Yksittäisenä ja itse edellä sujui. Puomin alastulo sujui. Sitten putki ja puomi ja tehoste taputus niin pysähtyi. Mietin asiaa, oli toinen kerta kun kokeillaan apparin kanssa. Sama juttu oli käännöskäsky kurssilla käännös vs apparille juoksu. On niin pallo imussa apparin kanssa ettei kuuntele melkein mitään.. Täytyy palata myös niihin käännösansoihin (ensin eteenmeno sitten käännös ja appari jää eteen)! Treeniin sekä Gava ja Nova, että juoksin jo valmiiksi edempänä, saavat hetken aina odotella että edin edes kohdalle.
Sama A:n kanssa juoksi ohi kun en näyttänyt niin tarkkaan/ehtinyt. Eka lelulle. Sitten putkeen, vähän korkea asento mutta ok. Sitten salaa jätetty pallo ja ok vaikka olin edellä. Sitten putki, A ja hyppy (lelu odotti hypyn takana). Kaikki tänään hyviä! Vau!

Palkkasin kepit, siellä putken leijeröinti. Ensin meni putkeen. Sitten rytmi sekosi lopussa kerran ja paristi jätti vikan tai kaksi väliä kesken. Sisäänmenot hienoja suoraan putkesta että radan kulmassa, vähän loivempi kuin 90 astetta.

5-7 pätkä mietittytti. Kokeilin alkuun leikkausta, ei kääntänyt tai kääntyi väärään suuntaan ja hyppäsi jonkun takaisinkin. Otettiin omana pätkänä niin menin jo oikealle puolelle. Mutta ekoissa jarrutin liikaa 5 hypyllä ja kääntyi sillä. Sain etumatkaa 9 putkelle, jarru ennen ja kääntyi hyvin (vähän liioitellusti).

Putkissa oli kunnon erottelua, suurin osa hyvin (3, 9, 13) mutta 19 putken meni 9 päähän koska en ehtinyt kääntää.

15-17, käännöskäskyllä hypylle, siitä in-in välistäveto. 5 hypyn rima tuli, jäin puomin puolelle. Toisella kierroksella myös, vähän päällejuoksumainen kohta.
20-22 irtoamisena valmiille pallolle ja hyvin sujui. Rengaskin itsenäisesti!

Nova ehti ulkoiluttaa palloakin, usean putken, renkaan, pituuden, hypyn..

Gava on muutamat kerrat tehnyt pk-hyppyä zooplussan esteellä porukoiden pihassa (lenkin jälkeen tietty). 80-95cm hypyt on sujuneet itse heittäen kapulan. Viimeisimmällä kerralla hyppäsi oikein (ohjatun kapulalla toki) mennen ja tullen n. 85cm. Aiemmin sekin mietitytti.

Kotona Nova on tehnyt "lepo" käskyä, jossa tavoitteena olisi kylkimakuu. Eka pala siihen on lonkka-asento, sitten lapa maahan (nami kylkeen) ja siitä sitten saanut. Nova tekee vaan niin korkeassa vireessä ja ei luota ehkä samalla tavalla siihen että menisi niin rennosti kyljelle. Rasmus oppi joskus hetkessä pyörähtämään ympäri (ajattelinkin että temppu olisi peace of cake, mutta ei!). Novan kanssa nyt tehty houkuttelemalla tai naminyrkki tietyssä sijainnissa mikä saa tekemään oikein. Seuraavaksi voisi siirtää pelkään käsikosketukseen/käsiapuun. Toisaalta ihan hyvä ettei sitten tarjoa asentoa tokotreeneissä.

Novalle myös sisällä näyttelyseisomisia, vapaasti edessä seisotettuna ja oikeasti alkaa jo hoksata asiaa. Siinä käsimerkki ja sanonut "seiso" tai maiskuttanut korjaamaan asentoa. Itse juokseminen jäänyt treenaamatta, kehäkettuilee äitin ja sen siskon kanssa 29.9 ja itsekin pääsen su 7.10 mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!