Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

3.9.2018

Reijan "Haamuja tuulessa" hakuleiri

Viikonloppuna päästiin Reija Niemisen hakuleirille Loppiin Gavan kanssa. Haamuja tuulessa - kirjan kirjoittaja siis, kirjaa on luettu moneen kertaan. :) Kouluttajalla belgianpaimenkoiria ja mm. 3x SM-kultaa ja PM hopea & pronssi. On myös hakukokeiden tuomari. Koulutti positiivisesti ja koiralle mustavalkoisesti. 


Muistikuvaparina
- Äänet 1 ja 2 pistoille, siirryttiin takaisin 1 lähetyskohtaan.

1.pisto, irtorulla: upposi hyvin ja toi rullan. Maalimies oli vanerisessa umpparissa rullan sai kun katsoi raosta ellei kenkä myös vähän näkynyt? Juoksi vähän piikkinä takaisin päin. Näytölle halusi juosta samaa reittiä kuin mistä 1 pisto lähti. Namit purkista makuulla ollen yksitellen.

2.pisto, irtorulla: tähän tuli useampi lähetys, kun kääntyi liian aikaisin. 20m eteenpäin oli myös umpipiilo (4 piston). Etsi 4 piston takanakin kaukana. Uusi ääni ja nyt löytyi pikku kiekalla takaisin päin. Sai lähteä heti äänen jälkeen. Rulla tuli ja näytöllä juoksi saman lenkin maalimiehen läheltä (kohti umpparia ensin?).

- Haamut 3 ja 4 pistolle + taputus

3.pisto, suorapalkka: tässä oli taas umppari n. 20m lähempänä kuin ukko. Tarkisti sen. Sitten lähti vinoon takaisin päin. Meni ehkä 10m päästä. Ehkä pari lähetystä taas ja kävi osan lähellä. Sitten uusi haamu apu. Juoksi läheltä ja löytiköhän hetken päästä tai vasta seuraavalla lähetyksellä. Kaikki katsoi jännittyneenä että löytääkö vai ei. Tuulta ei ollut oikein yhtään. Ja matka oli varmaan 80m?

4. Pisto, suorapalkka: tässä juoksi ehkä 50m suoraan ja sitten alkoi kääntyä. Eli n. 70m tasolla oli liian edessä. Oli myös käynyt jo siellä aiemmin. Liikkuva maalimies oli nyt pressu/kompostikehikko umpparissa. Palkka kun löysi. Meniköhän tämä yhdellä tai kahdella lähetyksellä?
Yritti kaikissa kyllä sinnikkäästi etsiä. Ja meni vähän pyörimiseksi syvällä. Rata ylipitkä, mutta näkyvyyttä mäntymetsässä. Maalimiehillä oli aika rauhallinen, ei arastellut muttei ollut kaikkein röyhkeinkään. Umppareista tuli häiriötä kun kahdesti niissä ei kuitenkaan maalimiestä. Rullia ei olla aiemmin haettu noin kaukaa ja etten näe kokoajan koiraa.

Muilta ideoita:
Yksi koira tuotiin liinassa keskilinjalle, maalimies vähän teki painetta ja karkasi metsään pupuna, koira hetken päästä perään. 

Aina, kun käytetään apuja niin sheipataan samalla koiraa katsomaan suoraan eteenpäin! Eli apu tulee silloin kun koira fokusoi oikein eteen ja katsoo maalimiehen suuntaan. Apuja vain muistikuvina kokeneemmalle ja ottaa kaksi kärpästä yhdellä iskulle esim risukasan yli, kaatunut puu tms pusikko. Meillä tosin ekan päivän haasteena oli 70-80m matkat, että on tehty usein 50-60m matkaa, se on jo 20-30m pidemmälle kuin 50m.. Ja silloin vaikka kisoissa olisi myötätuuli saa koiran uppoamaan edes 40m, vs jos tekisi 50m matkaa, koira menisi ehkä 20-30m ja jäisi vajaaksi. 

Kisoissa jos koira tekee huonon piston ja aluetta jää katsomatta, kannattaa uusia. Siitä saa kuitenkin paremmin pisteitä kuin jos jättää aluetta katsomatta. Ihan hyvä tietää, että saa uusia ja kannattaakin. Toki jos siellä olisi maalimies silloin jäisi löytymättä. 

Haamut sateessa, kuva: Reija

LA ESINEET x2

Reijan ajatus esineruudun opettamisesta tai mitä paloja ja osia se sisältää. Näitä tekee tasapainoillen. Toisella tarkkuutta, toisella vauhtia, toiselle luottoa. 

1 Yksi esine: Idea alkuun opettaa että koira hakee hajujälkeä pitkin esineen 10-60m päästä (esim joka lenkillä kerran! Pieni kynnys treenata). Ohjaaja kävelee edestakaisin. Sen jälkeen näitä on neljä rinnakkain n. 10-15m välillä. Joku koira saattaa jäljestää. Koira voi esineruudussakin poimia tuoreen jälken jos esim alueella ei ole tuulta, joten jälki ei ole kiellettyä. Vähän kuin pudotettu, mutta koira odottaa puussa tms. 

2a Tarkkaa työtä 4 "jälkeä": Tehdään neljä linjaa, koira odottaa autossa, ohjaaja kävelee silti suorat jäljet viemään esineet. Ei muuta tallausta. Merkkaa lähetyskohdan ja esineen (60m tms). Välillä esine voi olla lähelläkin. Kun koira lähetetty ekalle niin ohjaaja siirtyy seuraavan lähetyspaikkaan, jos ei löytynyt niin lähetys seuraavaan, ohjaaja siirtyy jne. 

2b Näköavulla vauhtia: koetallattu alue ristiin rastiin. Merkattu lähetyskohdat 4 ja linjassa 4 merkkiä 60m (voi kävellä suoraan, koska alue koetallataan). Koiralle näytetään 60m päästä haamulla, että esine tippuu. Aloittaen tuulen puolelta, treenissä koira saa hajun vain yhdestä. Kisoissa taas aloitettaisiin siltä puolelta, että koira voi saada hajun mistä vain esineestä. En ihan muista tiputettiinko kaikki heti koiran nähden? Jos koira ei mene suoraan kutsuu pois tai riippuen mikä on oma kriteeri. Reija ajattelee tottelevaisuusliikkeinä, kuten haussakin.. 

3 Koetallaus, luottoa koiraan: koetallausalueelle. Neljä lähetyskohtaa ja merkattu esineiden paikat linjassa. Esineet viedään poikittain lähetyspaikkaan nähden kaikki paikalle ennen suoritusvuoroa. Tai käydään koskemassa ne läpi ennen seuraavaa. Kisoissakin ennen jokaisen vuoroa ne käydään läpi! Eli esineen lähellä on tuore jälki. Ensin voi tehdä näitä "sokkolähetyksiä" lyhyemmältä matkalta. Tarkoitus saada luottoa koiraan ja toisin päin. 


Aamulla, esineruutu: Gava teki neljän linjan treenissä kaksi esinettä. Tehtiin treeniä 3 ja esineet vietiin Gavan nähden. Eka esine löytyi 10m päästä. Sitten seuraavissa ehti lähteä vinoon. Myöhemmin löytyi 60m päästä saapas. Lähetyksiä tuli useita ja ei löytänyt siilipehmolelua lähempää. 

Illalla, esineruutu: halusin vielä helpon treenin (lähemmäs 2b, mutta sisälti vanhoja poikkitallauksia). Näytettynä kiekko jäi lähemmäs. Gava ei kuitenkaan millään meinannut löytää, uusi näyttö. Taas etsi pitkään ja lopulta löysi. Meinasi lähteä myös toiseen nurkkaan. Ei löytänyt alkuun vaikka meni läheltä ohi. Toki esine oli myös sen reilu 5cm ja musta. Näytettynä nurkan 60m päässä oleva pehmolelu siili, joka myös n. 5cm. Tähän paristi apu eikä löytynyt. Sitten menin itse mukaan ja odotin vain lähempänä lelua, että hoksasi sen itse. Leikittiin vähän ja jätettiin pehmolelu sinne. Nyt sujui. Oli jotenkin tosi vaikeata löytää esineitä jotka oli pieniä, mitä ei nähnyt silmillä, oli vieraan ihmisen omistamia ja muidenkin koirien hajuja. 

Siilin tarkkuusruutu: tehtiin treenikaverin tekemänä, n. 3x3m jossa piilotteli siiliä moneen paikkaan ja vähän hetsasi Gavaa. Jätti siilin ruohoon piiloon, Gava sai ehtiä ruudusta ja kun löysi niin bileet. Leikin sen kanssa esineellä, että saa palkan jo siitä itsestään. Voitaisiin tehdä näitä ja olisi helppo silloin hyödyntää kateutta niin, että Ruuti tai Nova etsii ensin. 


TOINEN TREENIPÄIVÄ
Sunnuntai
Aloitettiin suoraan radalle menosta. Gava näki alueen ulkopuolelta kun "ukkoja" lähti alueelle. Neljä eri maalimiestä valmiina. Sama maasto ja piilot. Hirvikärpäsaikaa oli muuten, mutta ei itikoita! Itsellä lippis ja huppu välillä tai sitten kunnon verkollinen hattu. Paristi sai napattua hatulta tai verkosta kärpäsen, mutta ei päässeet hiuksiin. Vettä satoi enemmän la kuuroina ja su ihan lyhyt kuuro.

1. Pisto: ei apuja. Umppari oli 30m päässä. Kävi siellä ja tuli takaisin. Uusi lähetys ja jäi kyselemään. Mentiin lähemmäs umpparia ehkä 15m ja siitä lähetys, nyt upposi syvälle. Ehdin keskilinjalle ja tuli rullan kanssa. (Makaava maalimies ja rulla kengän vieressä) Näytölle hihna, pieni viive ja lähetys. Juoksi ihan hyvin, päästin heti liinan perään.
Palkkauksena sanoin että vähän rennommin, ei tarvitse maata maassa ja saa liikkua tai syödä lähellä maalimiestä.

Sisääntulo harjoitus 1-3 pistoilla: Koira valjaista metriseen hihnaan ja talutettiin L-muodossa eteenpäin. Koira jäi maalimiehen kanssa ja itse kävelin tai juoksin keskilinjalle. Ekalla appari sanoi puhelimeen, että voi ottaa hihnan irti ja ottaa valjaista kiinni, koska kohta kutsutaan. Kutsuin "Gava, täällä". Koira sivulle namille. Näiden lisäksi rullakoiran kanssa voi tehdä myös sitä, että maalimies palkkaisi ja veisi koiraa eteenpäin. 

Tuli tehtyä flying risteilynä eli "hallittuina yliheittoina" missä koira tulee sivulle, seuraa keskilinjan yli ja lähetetään liikkeestä. Kun käskee koiran, pari askelta perään. Näitä ekaa kertaa ja toimi myös, kunhan itse katsoi hyvän linjan lähettää koiran. Käskyt "sivulle" ja "tässä" ja "ukko". Näitä niin että koira tuli maalimieheltä. Tai sitten niin että ohjaaja haki koiran ja jätti sen 10-30m keskilinjasta istumaan ja käveli itse keskilinjalle. 

2. Pisto: ei apuja, sama piilo kuin eilen kuten 1. Lähti hyvin ja löysi nopeasti maassa makaavan maalimiehen. Hihnalla sisääntulo.

Haamuna 3 ja 4 (muistiparina), jotta varmasti onnistuu vikat.
3. Pisto: kutsuin sivulle sisääntulosta. Koira hihnaan ja otettiin avut. 3 pistolla tarkisti pressu/kompostikehikko umpparin. Jatkoi kuitenkin eteenpäin ja tarkensi maalimiehen sijaintia. Rennompi maalimiehellä. Siirtymä hihnassa ja kutsuna.

4. Pisto: palkkasin sivulle. Siitä "tässä" ja käveltiin keskilinjan poikki. Liikkeestä "ukko" ja otin askeleet vielä "tyrkkäämään". Vähän vino lähetys ja yksi puu meinasi tulla eteen vaikka katsoin aiemmin kohdan. Sai hajun sivuun ja palasi vähän maalimiehelle. Hyvä umpparin ohitus!
Namit ja lelu ja sai kehuja ja rapsuja kaikilta. Ostettiin pienempi rulla roikkumaan pantaan, 5cm pitkä ja kevyt. Nykyinen 10cm patukka on kova.

Katsottiin alussa demo kisoissa ohjauksesta.
- 10m ennen tuomaria koira sivulle ja hallintaan (varsinkin kilttikoira). Voi katsoa vielä tuulen suunnan sytkärillä esim.
- ilmoittautuminen: ohjaajan nimi ja koiran nimi
- lähetyspaikalle ei loivaa kaarta, selkeä 90 asteen käännös. Koiran voi lähettää siitä jos fokusoi tai sitten apuaskeleet.
- maastosta riippuen noin 11, 15 tai 18 askelparia. Samalla katsoo sopivan lähetyskohdan ja selkä koiraan päin. Jatkaa laskua vielä 18-20 ja kutsuu koiraa. Jos koiraa ei kuulu kääntyy vastaan ja varmaan jäänyt paikantamaan ja rulla tulossa.

Lähetyspaikan ohjaaminen tai jos ottaa flying risteilynä (koira hallintaan ja keskilinjan yli kävely, liikkeestä lähetys, koira suoristaa itsensä ja menee ohjaajan tahtiin) on jo iso osa selkeyttä ohjaamisessa. Tutussa paikkaa toki tai jos samat piilot niin omassa ohjauksessakin on sen takia varmuutta. Varmuutta myös jos treenikaverit on tutut. Aina, kun itse jännitän niin oma kropan kieli on epävarmaa ja "anteeksi kun olen olemassa" vaikkei nyt ihan siltä tuntuisikaan. Kun linjaa koiran selkeästi ottaen 90 asteen kulman keskilinjalta, koira voi istua (jos fokusoi, voi lähettää ukolle), jos ei niin sitten apuaskeleita. Vasta kun koira tuijottaa herkeämättä suuntaa niin lähetys, jos pää pyörii niin ei ole lukinnut. Videolta katsoin, että ekana päivänä tulin viistosti lähetyskohtiin tai korjasin paikallaan koiran asentoa, en suunnannut yhtään omalla kävelyllä. Ja saattoi olla, että 5-10m päässä koiran piti valita mitä kautta kiertää tulevat puut. Saa ja kannattaa siis valita mistä kohdasta lähettää koiran! Toki aiemmin on lukenut siitä, että lähetyksen "huitaisu" tms metsään kannattaisi olla eleetön tai pieni osoitus. Ei tarvitse kuitenkaan kumartua tai jos koira osaa katsoa eteen ilmankin tai saa hajua niin voi lähettää pelkällä käskylläkin. 

Tyhjät, Ismo Tabel:in treeni:
Kun koira pääsee tekemään L pistoja tai kisoissa niin voi olla ettei juokse ihan suoraan ja alkaa oikoa. Joko lentävillä maalimiehillä tyhjiä. Oikein kääntyessä " hyvä taitava, tule" tms ja väärin tehdessä "takaisin, tai oho". Voi odottaa vielä hetken jos korjaa, mutta silmukasta seuraa uusi lähetys. Jos koira kääntyy korjauksien jälkeen, mutta vähän lyhyemmän piston niin kelpuutetaan jos on uusi juttu. 


Keskittymisharjoitusta (ylivireiselle esim): ennen radalle pääsyä lelusta luopumista. Lelu jää maahan, luoksetuloa lelun vieressä 2m matkalta, kaukoja, seurausta (pysähdyksiä). Huomautus jos katsoo lelua, ei kelpaa. Kehua kun hyvä ja jes/zip vapautus lelulle. Suoraan lelulta voi sanoa irti ja pyytää hallintaan. Samoin lelu koiran posken vieressä katsekontaktia, koira edessä. Lelu voi jäädä maahan, kun lähtee hakuradalle. Näitä voi tehdä autosta ottamisen jälkeen, ennen kuin tulee radalle. Tai radan alussa. Pitää pystyä myös kehua esim "hyvä, just noin" ja silti ei saa katsoa lelua. Sen jälkeen pieni tauko (jännite) ja palkka. Samoin jos ottaa palkkaa esille ennen jessiä niin pitäisi pysyä hommissa. 

Leluun liittyen myös irti - kiinni - irti leikki. Täytyy irrottaa heti ekalla käskyllä! Muuten koira ei ole kuulolla. Kun irrottaa nätisti voi saada jatkaa leikkiä. Samoin kävi belgialaisten kanssa vähän pahasti kun koira syöksyi uudestaan leluun, kun sitä oltiin ottamassa pois. Itse vaan kuolletin lelun (irti käsky toimi) ja odotin, että koira otettu hallintaan.. 

Nollasta sataan: opettaa koiralle käskystä pitää päätä maassa tai kyljellään. Ensin kotona, autossa, auton vieressä, kentällä, treeneissä, kisoissa.. Pitää olla paikallaan vaikka ohjaaja liikkuu. Sitten välissä haukutetaan koiraa tai leikitetään (kun tietää kriteerin "lepoon"). 

Kisatreeni vs harkka: ei vielä tällä hetkellä meille. Mutta harjoittelee rutiinia, ilmoittautuminen ja mitä sitä ennen, lähetykset vähäeleisesti ja selkeinä. Katsoo lähetyskohdat, laskee askelparit. Kisamaisuutta sillä, ettei tiedä missä maalimiehet, toinen suunnittelee treenin. Vierailee treeneissä ja tekee alun kisamaisesti ja loppuun enemmän maalimiehiä. Kokeneemmille 3lk koirille otettiin myös välissä laumapalkkaa, osa kuikuili vain leluja tai maalimiehille lähetystä. Pikku hiljaa helpottuu ja samalla kisoissa olisi yksi palkkaustapa lisää. Sekä kun alkaa vastata sosiaaliseen palkkaan voisi yllättää lelulla, vasta kun palkkautuu sosiaalisesti. Samaa kuin tokossa! 

Itselle tuli jo jännitystä uudesta kouluttajasta, maastosta, kesätauosta, uudet maalimiehet.. Ja siitä etten tiennyt täsmälleen miten treeni menee. Kouluttaja suunnitteli omien kommenttien pohjalta. Kokeneemmat otti ekana päivänä "koetreenin", jolloin ukot on 50m:ssä. Se mikä ei tapa vahvistaa! Jos vertaan tätä treeniä esim tokoon niin tuntuu, että esim Ruuti meni tokon aloon niin että ei ollut ihan varma uusissa paikoissa, palkattomuutta ei ollut alla, sitä että jännitän ja käyttäydyn eritavalla. Moni sanoo, että oma koira ei toimi kun jännittää, täytyy saada kisantyylisiä tilanteita ja treenit toimimaan sen tyyppisissä tilanteissa. Kun koira pystyy tehdä onnistuneen kisatreenin niin sitten pitäisi sujua. 

Oon aina vähän ujo uudessa porukassa, joten ottanut sen vähän haasteenakin että jos osallistuu asioihin, missä ei tunne ketään ennestään niin sekin on jo itsensä voittamista. Ja ujous on myös yksi uskomus, minkä ei pidä antaa rajoittaa itseään. Vaikka tosiasiassa koirahan on se pääosassa oleva. Mutta kyse on myös tiimistä ja kuinka voin auttaa itse koiraa, paljolti olemalla tukena ja selkeä! Suunnittelemalla treenit, miettiä tuulen suunnan (sytkäristä näki tosi hyvin!). Auttoi paljon, kun katsoi muita koiria. Vertasi "demo-ohjausta" sitten muiden koirakoiden ohjaukseen, keskilinjalla varsinkin. Ja että nyt on itsellä visio, miltä haluaisi työskentelyn näyttävän. En ole aiemmin ajatellut muuta kuin lähetyskäskyä ja asentoa. Lauantailta on videopätkiä Gavan treenistä, tosi hyvä nähdä miltä itse näyttää ja miten ohjasikaan. Nyt löytäisi jo paljon korjattavaa ja olispa saanut tämän päivän (su) lähetyksiä ja kohtia ylös! Sama kuin tokossa niin vaikkei tee vielä ratoja olisi hyvä ajatella nämä treenit niiden paloina, pyrkiä ohjaamaan kuin kisoissa. Monestihan sanotaan, että koira kuin omistajansa niin on meissä Gavan (ja Rasmuksen) kanssa paljon samaa. Koiran tsemppauksessa ja nostattamisessa hyvää itsellekin. Ruutia sai taas laskea ja olla itse rauhallinen.. 

Uusi pieni n.5cm rulla, ja vanha n. 10cm patukka (vähän hassu kuvakulma,
Gava mahtuu nukkumaan tuon ruskean maton päälle)

Kouluttajan pro merkit 

Läksyt/muistettavaa:
- kompostikehikko umppareiden askartelu, huomioliivistä merkkejä, myös niin pitkiä että saa esim puun rungon ympäri päästä kiinni, sytkärillä tuulensuunta (nauhoilla aina arpomista ellei kova tuuli)
- välimerkit puoliväliin piilojen kohdalle (ainakin ne näkyi, jos ei piilomerkki)
- kiintorulla kentällä
- rullalla näytölle lähtöjä esim pupu ja kolmiomalli
- umpparin ohitus 
- 70-80m matka, myös niin että apu sieltä ja maalimies siirtyykin lähemmäs. 
- tyhjä pisto myötätuuleen 
- itseluottamusta ja varmuutta lisää, mietin myös liikkuvampia haamuja, pupua
- saatiin hyvä A4 opetussuunnitelma, missä tämän hetkisen vaiheen top asiat ja läksyt. 
- esineruudun eri treenejä

Olipas huippu viikonloppu! Mökillä syötiin hyvin, saunottiin kahtena iltana, suunniteltiin tai käytiin läpi treenejä.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!