Siirry pääsisältöön

Mistä on hyvät treenit tehty? Gava 5v

Välillä tulee mietittyä, miksi näistä agilitytreeneistä jäi niin hyvä ja innostunut fiilis. Ja joskus taas ne tuntuu siltä samalta. Ei aina sekään, että tekee ok pätkiä ja saa onnistumisia tunnu niin erikoiselta. Ehkä sitten taas, kun saa onnistuman sellaisen kohdan, mikä epäilyttää tai jopa vähän pelottaa ohjauksena tai siitä kohdasta tulee kiireen tuntu. Lisäksi kun saa tehtyä niitä treenejä, mitkä on to do listalla. Tai jos asia, mitä on yritetty edistää viime kertoina, lähtee toimimaan.

Keskiviikkona oli siis Saijan treenit ja koska poissaoloja tuli niin päätin ottaa molempien koirien kanssa. En ehkä muutenkaan olisi osannut päättää. Novan kanssa kuitenkin viretilalla oli painoarvoa, ainakin yritettiin. Järkkä muuttui ja aloitettiinkin, ratapiirros oli mulle vielä aika hepreaa vaikka yritin katsoa, rata olikin toisin päin kentällä. Vähän palaset pitkässä tutustumisessa loksahteli paikalleen, mutta radalla sitten piti kerrata tai kysyä mihin tästä mentiin. Ehkä ratapohjassakaan ei menty aina kaikkein loogisimmalle.

NOVA AGILITY
Novan kanssa aloitin rauhoittumisella, ehdittiin ehkä 5-10min olla ennen tutustumista. Kahdella kentällä oli koiria agiradalla. Korkean aidan takana tehtiin matolle menoa, vapautin, pääsi kurkkaamaan matalan aidan kohdalta radalle ja siitä pyysin tai odotin että tarjoaa, mun käveltyä maton lähelle. Ääni paljasti viretason, mutta muuten kykeni kyllä aika hyvin pysymään matolla. Paremmin kesti myös "putkeen" käskyjä. Yritin palkata, kun oli hiljaa. Kuten luennolla sanottiin, että omassa zen-mielentilassa on monilla treenattavaa, kun se raivostuttava piipittäminen alkaa. :D Monille se on ok, mutta haluisin että on hiljaa.

Siihen oon tyytyväinen, miten Nova kentällä pysyi matolla kun tutustuttiin. Jätin A:n ja putken viereen, josta ei aina nähnyt mua. Alussa kokeili kävellä pois, odotin että tarjoaa mennä matolle maahan. Sitten nousi välillä istumaan, käskin maahan. Palkkasin myös odottamisesta. Odotti hiljaa, mutta lopussa tärisi innosta. En laittanut hihnaa kiinni mihinkään.

Ajatuksena oli tehdä kuuntelua ja lyhyitä pätkiä. Rimat oli 50 ja 60cm, pari 55cm. Kaikki pysyi. Kun vapautin matolta alkoi haukkumaan, odoteltiin että hiljenee. Juoksi A:aan päälle vakoilemaan toisen kentän menoa, pyysin pois.

Takaa, hyppy, takaa: alussa kolmas takaakierto oli vaikea, jos oma liike pysähtyi tai jätin liikaa auki riman kohdan hypystä. Jos linjaan hyvin, lähtee takaakiertoon kaukaakin. Mutta jos ohjaus näyttää yhtään suoraan hyppäämiseltä tai mahdollistaa sen, meni riman suoraan. Toisaalta virheistä ainakin pitäisi oppia. Palkkaa sai vain oikein tekemällä ja uskalsin kokeilla eri sijainteja. Palkattiin namikulholle, meinaa silti jäädä mun liikkeeseen ja ohjaukseen kiinni, ettei meinannut mennä namikipolle kuin vasta kun itse tulin katsomaan kippoa.. Pystyin ohjata kohdan, ottamalla ehkä 5 askelta.

3 hyppyä ja keinu: keskimmäiselle valssi. Keinulla ekalla vähän epävarmuutta, uusi keinu. Toisella hyvin, mutta tuntui että kierrosten takia oli hätäisempi. Hyvää teki namikuppi palkkaus. Keinulla en muistanut juosta ohi..

Edellinen pätkä + putki + kepit: ekassa putkeen menossa jäin itse jumiin valssin puolen vaihtoon ja jarrutin melkein laittamaan putkeen. Nova luki sen leikkauksena putkella ja kääntyi sieltä väärään suuntaan. Kepeille taas menin liian lähelle ja huitaisin kierron tavoin, niin meni väärältä puolelta.

Kun säilytin liikkeen tasaisena putkeen viennissä niin kääntyi putkesta oikein. Hyvä pointti, että vaikkei nyt ehtisi sitä "metrin sääntöä" pidemmälle juoksemaan putken puolella niin säilyttää edes liikkeen tasaisena sillä puolella. Kepeille myös hyvin, putkesta kääntyy tiukasti. Sen Nova osaa. :D

Käännöskäsky ja välistäveto: hypyt oli vähän limittäin, mutta koira tuli pitkän välin kepeiltä. Nova kääntyi kuitenkin hyvin. Siitä käännös ja suoran hypyn takana palkkaus. Taas katseli mua. Monesti kai vilkaisee, että tonne kuppi menee, mutta tärkeämpää on seurata liikettä. Lelulla tätä ei olisi, mutta silloin tuntuu että on aivot narikassa.

A:n kontakti ihan suoralla oli ok. Käännökset treenaamatta, ehkä kesän projektina.

Nova yllätti kohdassa, jossa mentiin muurilta renkaalle, sivuttaisetäisyydellä ja juoksin renkaan vieressä päällejuoksun. Palkkaus oli päällejuoksu persjätön jälkeen linjalle. No Nova juoksi alkuun kulhon ohi. Seuraavassa toistossa sama, mutta otettiin kaksi hyppyä pidemmälle.

Takaaleikkaukset: ruokapalkkauksen kanssa sujui.

Lähdöissä odotin, että katsoisi estettä. Nova taas silloin keräsi kierroksia koska ei päässyt heti. Jossakin tällaisessa haukahti. Alkuun yritti nopeita pään kääntöjä.

GAVA AGILITY
Neiti pääsi pöksyissään radalle. Onneksi olin vähän saanut Novan kanssa pätkiä taottua päähän. :D
- Gavalla yksi rima kolahti, muttei tippunut.
- Takaakierto jäi ehkä kerran puuttumaan, sama kohta kuin Novalla.
- Kepit sujui hyvin!
- Välistävetoon mahtuminen teki tiukkaa, mutta helpotti se että sen jälkeen käännyttiin. Otettiin yksi, mistä jatkettiin suoraan, vähän tuli pelastelu loikalle yli eli vaikeampi.
- A:aalla persjättö lopussa, hyvin pysyi.
- Gava vähän lenkitti renkaalta, mutta totteli tulla päällejuoksuun ja piti lukituksen vaikka liikuin vähän hypyn ohi. Pidin kyllä itse ohjauksen kokoajan yllä. Toistossa sanoin ennen rengasta Gavan nimen.
- tavoite oli tehdä pidempää pätkää, mutta silti tuli palkattua jos unohdin jatkon tai kohta tuntui hyvältä. Ehkä 8 esteen pätkiä tuli tehtyä. Ehkä ensi viikolle nollatreeniä.
- Mutta on se myös kivantuntuista tehdä osaavamman koiran kanssa! Toivotaan vielä terveitä vuosia lajin parissa! Ainakin kahden koiran kanssa treenatessa, rasitus on ehkä vähän pienempi kuin jos kaikki menee yhdelle. Ja käännökset on olleet aika arkapaikka, mutta nykyisin niissäkin on edistystä. Toki rataprofiileissa on eroa, mitkä on vaikeampia.

Ilmoitin Gavan 3lk-kisoihin Lohjalle 6.4 ja mietinnässä Sipoo 14.4. Saadaan alle nyt kahdet agilityt, pari viikkoa sitten oli yhdet. 

Fasessa tulikin laitettua Gavan 25.3 synttäreistä. Mutta laitetaan tännekin ylös. 

Kierrätyskeskuksen löydöt, synttärilahjaa ja kavereille myös.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...