Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

2.3.2019

Uudessa hallissa tokoilemassa

LA TOKO Juvanmalmilla Niinun hallilla
Gava ja Nova oli ekaa kertaa tekniikkakentällä/koko hallissa (vuoro klo 9). Saatiin siis uudessa paikassa treenit. Treeniseurana Kati ja Tria.
Nova teki ekana ja kierroksia löytyikin jonkin verran. Agilitya tekevä koirakko ei näkynyt, mutta välillä kuului isolta puolelta. Voi olla myös, että kun jäi tekemättä katsekontaktihäiriötä, luopumista ja leikkimistä alussa. 

Umpihyppy kutsuttuna: Äänteli ja nosti tassua kun olin esteen takana. Palasin takaisin ja vähän rauhoituttiin. Sen jälkeen hyvin. Halusin testata umpihypyn, siinä ei ollut ongelmaa. 

Liikkeestä istuminen: Oli lentoon lähdössä olevan tuntuinen, mutta totteli seurata. Vähän ehkä varmistin, mutta istui hyvin. Ohikävelyssä taas meinasi kääntyä mukaan. Niissä on tullut sanottua ylimääräinen käsky paikallaan pysymiseen, ne täytyy saada varmaksi. Kerrattiin vähän pysymistä niissä.

Merkin kierto: tehtiin teipin edestä, mikä ei haitannut. Hyvin kierretty, vaikka kauempana oli matalamerkki ja reunalla putki. Hyvin muistui tulla sivulle. 

Tämän jälkeen taisin antaa Novan juosta lelun kanssa, juoksi monta kunniakierrosta. Vähän ylimääräisiä pois, vaikkei se intoa laskenut.

Liikkeestä seisominen: näköjään tähän suuntaan oli vaikeampi. Jäi ekalla istumaan. Käsimerkin kanssa erotteli. Täytyy tehdä lisää näin päin. :) Ja tässä myös vire tapissa oli vaikea olla paikallaan ilman lisäkäskyä. Lisäksi huomasin, että oon tehnyt ympärikiertämistä sen verran yksin ja kun se on epävarmempaa niin unohdan 3m säännön kävellä koiran taakse. Nyt kiersin kuin rally-tokossa koiran takaa. Ehkä se vähän auttaakin. Täytyy treenata se selkärankaan, vaikka toki treenitilanteessa keskitytään siihen että pysyy paikallaan. 

Nouto: sanoin käskyn katsoa. Heitin kapulan ja Nova karkasi. Siitä sai kyllä toruja. Toistolla pysyi. Ei saanut vielä noutaa. Varmin sanoa "odota", mutta saa oppia kyllä pysymään ilmankin! 

Ruutu: Testattiin n. 15m matkaa, ruudussa oli alusta. Nova juoksi kiertämään etumerkin. Saman teki toistolla ja stoppasin, käsimerkin kanssa käskin ruutuun. Toisella käskyllä korjasi. Toisti kuitenkin samaa kaavaa, kunnes parin kolmen korjauksen jälkeen ja lyhyemmällä matkalla muisti heti ekalla mennä ruutuun. Tämä vaatii toki myös erottelua kiertoon ja mitä ruutu merkitsee. 
Mietin myös, että alustassa on se hyvä puoli vs näyttöruutuun (missä ihminen käy näyttämässä), että koira lähtee sokkona ruutuun. Nyt liike voi hyvin olla Novalle, että joku vie ruutuun jotakin tai ihminen käy siellä ja sitten sekin matkii. Lisäksi on tehty liikkeitä erillään tai juuri ruutua näytettynä. Kokeissa täytyy osata myös mennä ilman mitään apuja aiemmin ruutuun. Lyhyeltä matkaa voisi ekalla toistolla kokeilla tyhjänä. 

Nouto: nyt odotti hyvin heitossa. Päätin testata noudon, oli hyvä (sai noutaa, kun katsoi muhun ja istui ryhdikkäästi). Sitten heitin vielä kapulaa ja heti alkoi kanamainen takapuolen nostelu. Huomautin, että pitää pitää kontaktia. Parit heitot ja itse noudin kapulan. 

Treenaa Nova:
- varasti kapulalle
- jäävissä taakse kävely 3m ja sivulle, ilman lisäkäskyä ympärikävely
- ruudussa ilman näyttämistä eka toisto, alusta tai tyhjään
- istumisen ollessa ekana, seisominen jäi tekemättä. 

Mielentila ei ollut tänään niin hyvä, toki tehtiin paljon ja vauhdikkaita juttuja. Tänään tuli kuitenkin liikkurin kanssa kisamaisemmin tehtynä ilmi kohtia, missä on treenattavaa. Asioita, mitkä toimii lisäkäskyllä mutta se täytyy saada pois. Ja ruudun osaaminen paremmaksi sekä erottelu kiertoon.

Nova ehti kuvan aikana mennä maahan. Ei ehditty paikkista tekemään. 

Gava sai tehdä loppuun

kierto-ohjatun: liikkuri lähti aika nopeasti viemään kapuloita, mutta Gava ei ottanut virittelyllä kiertoa lukituksi. Lähti sitten hypylle, kun ajattelin testata kuunteleeko. Sen jälkeen ei useallakaan virittelyllä tajunnut missä on kierto. Juoksi kepeille, jotka oli hallin reunassa, sitten meinasi hakea kapulan ja oliskohan sieltä lisäkäskyllä löytänyt merkin. Seuraavissa toistoissa ei ongelmaa. Merkki oli 2-3m päässä agilityputkesta ja pikkuhallin toisessa päädyssä. 
Seuraava ongelma oli, että Gava teki stopin aina maahan. Vaikka käskin istumaan. Ei kuunnellut ollenkaan. 
Kolmas ongelma oli, että tuli liian lujaa vasemmalle kapulalle ja tuli hypystä ohi. Gava oli huolimaton. Voi olla myös, kun tuli tilaa juosta ja teki myös vikana ja oli katsonut Novan treeniäkin. 
Toistolla ok. Neljäs ongelma oli sitten kierrossa, että ennakoi stoppia kun toistoja oli takana, pysähtyi alle 2m päähän kierrosta. Loppuun pelkkä kierto palkattuna. Ja oikealle hypylle tehtiin niin, että käskin pysähtyä ennen kapulaa ja siitä muisti tulla hypyn kautta. Sitä voisi tehdä jos näyttää että vauhtia on liikaa. 

Eteenmeno: tämä oli vaikea, Gava oli nähnyt ruudun paikan ja lähti viettämään törkeästi sivuun. Toistollakin. Kävin näyttämässä ja sitten onnistui. 

Luoksetulon stoppi: viimeksi tässä istuttiin. Tälle kertaa meni kaikki käskyt maahan. Erikseen otettiin ja saatiin seisomista. Lopuksi ehkä 5-6 kerralla stoppi onnistui. 

Tänään löytyi paljon treenattavaa ja toivotaan, että tapahtui myös oppimista. :)

Loppuun tehtiin tunnin lenkki metsässä ja oli hankikantoa myös. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!