Siirry pääsisältöön

Tokoa Konalassa ja Karamalmilla Novan kanssa

MA 18.3 Tokoa ja agilitya "Purina"-areenalla Annen ja aussieden Leian&Jedin kanssa.

Nova oli vain mukana.

- paikka istuminen: heti alkuun. Kierroksia oli vielä. Juuri kun minuutti oli tulossa täyteen, Novanuuski maata ja meni maahan. Vieressä Leia teki paikkista. Korjasin ylös ja sitten tehtiin vielä 30-60sek. Se hyvin.
-Tein vielä myöhemmin, Leian treenatessa mattoa istumista. Pääsin kahdesti sanomaan, ettei saa aloittaan nuuskimista.
- Lopuksi Nova teki vielä paikkiksen Jedin kanssa. Se sujui hyvin.

- seurausta, juoksu ja peruutustakin sekä hidasta
- noutokapulasta luopumista: ensin Anne sai häiritä ja palkkailin kontaktista. Sitten itse heiluttelin kapulaa, heitin sen taakse ja eteen.

- liikkeestä seisominen: meni ekalla istumaan. Käsiavulla ok. Ohikävelyssä etujalka liikkui.

- kierto: 10l ämpärin kierto, hyvin!

- ruutu: oli tosi vaikea, vieressä oli rengas ja puomi, meni niitä katsomaan. Kokeilin lisäkäskyllä, mutta käväisi vain ruudussa tai oli lähellä. Ruudussa alusta. Pinkki ruutu ja punertava hiekka, jossa huopatäytettä ilmeisesti hautasi ruudun. Tehtiin läheltä ja pidennettiin matkaa.

Nova teki myös parit toistot keppejä, ongelma oli lähinnä että jätti vikan välin kesken. Tosin teinkin vähän vedättämistä. Kerran myös puomi.

Nova seuraa

Kuvassa Isla tolleri

TI 19.3 Tokoa Karamalmilla Hyper- tiloissa, jossa sai ruutumatkan 13-14m. Pohja oli vaahtomuovin tapaista mustaa, joka ei ollut kovin liukas. Treeniseurana Minna ja belgi Caro.

Novan kanssa 

- paikka istu 1min: ok, katsoin peilistä selkäpäin Novaan. Treenasin lopun takana kävelyä. Useammalla kerralla liikutti toista etutassua. Ei jättänyt sitä tekemättä.

- ruutu: vireentakia, ei varmaan kuunnellut stoppikäskyä, vaikka juoksi suoraan oikeaan paikkaan. Toistolla hyvin. Otin alustan pois ja sujui niinkin. Ruudussa en olisi muistanut, että liikkuri kysyy onko ilmoitettavaa tai että täytyy sanoa, että jää seisomaan. Helpottavaa oli nähdä, että täällä Novalle ruutu oli helppoa, muistuttikin aika paljon Kompassin pohjaa.

- liikkeestä seisominen: Liikkuri laittoin merkit ja tehtiin sitten. Nova jäi tuijottamaan matalia merkkejä. Palkkasin paristi kontaktia ennen seurautusta. Ekassa istui. Sitten palkkasit parit stopit heittäen heti namin taakse. Jäävänä oli korjannut kerran asentoa, siirtämällä tassua eteen ja kerran liikutti myös takana kävelyssä.

- seurausta: välillä palkattuna, mutta aika paljon. Tämä rauhoitti sopivasti. Peruutukset tosi hyviä! Sivu - käsky toimii parhaiten ja lähdin peruuttamaan koiran puoleisella. Juoksu ok. Lelusta luopumista maassa ja kädestä. Kiinnitin huomiota myös, ettei lähde liikkeelle seurausjalan nostamisesta. Tai edistä, niin välillä jarrutin tai pysähdyin.

2. kierros:
- totesin ettei ole vielä sopiva vire tehdä vauhdikasta. Tehtiin namista luopumista, seisoessa, istuessa ja vähän seuratessa.
- Kierto: toisella kierroksella ensin kierto.
- ruutu: jes sujui vaikka kierto oli reunassa (joutui ohittaa sen).
- kaukot: istumaan nousi, hyvin.
- liikkeestä istuminen: sama etujalka liikkui taas. Keksin harjoitella pelkkää takana selänpuolelta toiselle siirtymistä. Ja kun ei liikkunut jalat palkkasin. Toki mahdollista olis myös jättää etupalkkaa, mutta sillä toimii. Ehkä sekä että. Ja naksutella, kun pysyy paikallaan tai tehdä myös häiriötä sivussa.

Nova treenasi myös odotusta, ensin lasioven takana, nousi välillä istumaan tai seisomaan. Korjasin maahan. Ehdin palkkailla hyvääkin. Toisella kerralla oli kentän puolella käytävällä. Nyt sujui paremmin ja sain palkkailtua enemmän onnistumisista.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...