Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

3.3.2019

Su Hankikanto tokoa, Novan ruutuvideo

SU TOKO

1. paikka asfaltilla, jossa paljon hiekkaa. (alusta ei erottunut tästä niin hyvin)
Novalle (vire matala ja ei häseltänyt)
- kierto 4m: palkattuna namilla.
- ruutu 18m: kosketusalusta ruudussa, kiersi vasemmalta puolelta tötsän ja oiskohan tullut pois tai pälyili vähän pitäisikö jonnekin sinne jäädä. Lisäkäskyllä kehotin etsimään alustan ja löytyi.
- ruutu 8: onnistui ekalla, namipalkkaus alustalle
- ruutu 18m: nyt onnistui.

2. paikka, hankikantoa ja aika tasaista.

Novalle: 

- nouto: ekassa meinasi lähteä, en käskenyt odottamaan mutta istui sivulla. Muut yllättävät heitot pysyi. Palkkasin niistä, kun otti kontaktin muhun ja sai leikkiä lelulla. Itse noutoa ei kertaakaan, vain heittoja. Kapula oli myös maassa, loppu treenin ajan. Lelut ja kapula nosti heti virettä.

lelusta luopumista:
tämä on yksi ongelma. Ei irrota aina heti käskyllä. Ja meinaa varastaa lelua, kun se on näkyvissä. Muutenkin menee lelun kanssa vähän aivot narikassa. Kapulan kanssa näkyy sama juttu ja damien kanssa.
- Pyysin Novan maahan ja heiluttelin leluja, kielsin jos yritti ottaa lelun ilman lupaa. Pääpyöri lelujen mukana. Kun pystyi irrottaa katsetta ja ottaa muhun kontaktia, sai leikkiä lelulla.
- Nova istumaan ja heiluttelin lelua. Istui ihan lytyssä ja tuijotti lelua. Kun pystyi ryhdistäytyä ja ottaa kontaktia sai leikkiä.
- Nova istui sivulla ja heiluttelin lelua kuin kapulan heitossa. Kun pystyi ottaa kontaktia palkkasin. Heiluttaminen vaikeampaa kuin paikallaan oleva lelu.
- lelut maassa treenin aikana eikä saa karata palkalle. Tätä tehdään harvoin (leluja maassa), mutta nyt lähetin ruutuun lelujen välistä (ekassa kääntyi ympäri ja yritti varastaa).
- lelu ruudun takana ja sivulla, vaikeata mutta paremmin sujui kuin viime kesänä.

- kierto: 10m matkalta ruutu oli viistosti. Ekassa lähti ruutuun. Kun olin 90 asteen kulmassa niin kierto onnistui. Vein kiertotötsän vähän törkeästi sivuun ruutumatkasta, mutta se oli siellä ansana. Parit kerrat vaikka katsoi ruutuun, muutti suunnitelmaa matkan varrella ja päättikin käydä kiertämässä, suurimmasta osasta otettiin uusiksi, jostakin pyysin etsimään ruudun.
Joku ylimääräinen merkki voisi olla häiriönä myös kauempana ruudusta, sellaista ei ollut nyt mukana.

- ruutu: Tähän tuli sen verran toistoja, etten muistakaan ihan kaikkea. Palkkasin alustan lähellä seisomiset ja namista piti luopua. Paristi ruudussa tehtiin ympärikävelyä, hyödyntyäen siellä rauhoittumista. Ekat yrityksen ei sujunut, sitten pysyi paikallaan ja itse muistin mennä 3m koiran taakse.
Osassa lähti kiertoon. Leikkimisen jälkeen tai lelujen odottaessa maassa oli myös vaikeata malttaa jäädä ruutuun.
Lelu kahdesti salaa ruudun takareunassa, halusin palkata suoraan lelulla myös ruutuun että aina kaikki kiva ei ole ulkopuolella. Piti odottaa silti ruudussa ja leikittiin ruudun sisällä. Muistui treenin jälkeen, että pitäiskö ottaa vielä videolle (Gava teki välissä). Tauon jälkeen eka toisto sujui hyvin, mitä nyt vähän liikkui kävellessä.
Sitten keksin tehdä vielä leluhäiriöllä. Niissäkin suhteessa hyvin onnistumista, vaikka on vaikeata. Sivussa oleva lelu ei ollut paha. Mutta ruudun takana oli. (Ja mikäli Novalla olisi ongelmia vauhdin kanssa niin olisin varmaan tehnyt ruudun läpi juoksemista suoraan lelulle.) Lelusta luopuminen on niin vaikeata, että päätin palkata kaikki namilla. Ihan lopussa sai seistä ja hain lelun ja sitten sivulta vapautin leikkimään kädessä olevalla lelulla. Korkeassa vireessä Nova ei malttaisi jäädä ruutuun tai odottaa paikallaan. Toki myös paikkaa pitää vahvistaa.

Ja koska tavoite on 15-20m matkat niin en nyt ole lähempänä ruutua valmiina palkkaamaan. Ja koska on muutenkin hektistä on riski heittää lelu tai vapauttaa hakemaan namia.. Koska muutenkin haluisi juosta pois ruudusta. Eikä ruututreenit alkeistreenin jälkeen edenneet sillä tavalla. Ehkä sitten kun oletus on koiralla, että sinne jäädään..

Vähän laskin myös kriteeriä kosketusalustasta, joskus oon halunnut että koiralla olisi tassu kokoajan siinä päällä. Mutta sen läheisyydessä on ok, mikäli paikka on ok tai jos oon huutanut stoppikäskyn. Mutta eteenpäin ei saa valua. Kyllä se näissä vähän tarjosi siinä seisomistakin.

Tänään alusta oli kaikilla toistoilla. Seuraavaksi täytyy tehdä myös sitä, että alusta ei ole kaikissa toistoissa. (Tämän hetken tavoite tosin on pitkäruutu matka, jossa apuna alusta. )


Gavalle

kierto: ekalla ei taas lukinnut kiertoa oltiin n. 20-30m päässä. Lähti ensin kohti Novaa ja sitten ruutua. Stoppasin eikä siltikään tajunnut mihin mennä. Menin lähemmäs auttamaan. Lyhyeltä matkaa kierto, jossa taas yritti pysähtyä kierron jälkeen. Hoputin tulemaan. Yhdestä kehuin, kun teki valinnan tulla vaikka vähän jarrutteli.
Sitten pitkältä matkaa joka sujui, heitin lelun kun tuli stoppikohdan yli. Tämä on taas jotain itsevarmuus ongelmaa. Näitä lisää! Toki hyppyjä ja kapuloita ei ollut, pelkkä kierto pitkältä matkalta.

eteenmeno ja ruutu: Eka vähän vino, mutta palkkasin suoraan kohtaan. Jätin seisomaan ja kutsuin takaisin. Uusi lähetys oli parempi. Siitä ruutuun joka hyvä (alusta).

Muutamat eteenmenot salaa jätetylle lelulle. Lelu ei ollut hirveän hyvin hangesta erottuva ja yritin tiputtaa kuopan tapaiseen. Ekoissa oli usko vähän loppua, vika oli paras. Näitä lisää! Matkat oli tasan 10m ellei vähän lisää, myös 15m matkaa..

ohjattu: merkin takana oli ihan vino. Muistuteltiin vähän lyhyeltä matkaa suoruutta. Itse kapulan haku ok, häiriönä oli keskikapulana lelu ja toisena kapulana reppu. Oikea tuli hyvin. Mutta tuli vähän vinoon eteen. Kun käskin korjaamaan, tuli vielä vinompaan. :D Muistuteltiin näitä vinoon heitetyllä kapulalla. Ekalla kertaa tiputti myös kapulan kun toin kättä. Koskin kapulaan ja sitten vasta lupa irrottaa.

Oli ihana ilma käydä lenkillä ja tämä treenipaikka olikin hyvä ainakin tällä hetkellä hankikannolla. Häiriötä oli kävelytiellä kulkevista koirista ja lenkkeilijöistä, koirat tosin tottunut siihen. Ruutu matkaan nähden tänään onnistumisia, vaikka vähän kirjava setti toistoja.


MA TOKO

Novalle aamulenkillä hangella
- ruutu: kosketusalustan kanssa n.18m. Juoksi etunurkkaan, mistä tajusi siirtyä taaemmas. Ei vain alkuun kuunnellut stoppikäskyä, hössötyksessä mutta oli silloin oikeassa paikassa. Muut toistot oli tosi hyviä. Hämäysmerkit sivussa ei haitannut. Otin vikoille toistoille alustan pois ja sujui silti hyvin!

- nouto: palkkasin pysymisestä kaikki lelulla, tosi hyvin pysyi.

Gavalle 
- eteenmenosta kahdesti palkka heittämällä lelu yli n. 4m lähtemisestä. Kahdesti jätetylle lelulle.
- ruutu oli hyvä, siellä alusta.

Nurtsilla Novalle ruutu, paikassa myös pupunpapanoita (sula koska maalämpöputki):
tämä oli vaikea, alustaa ei nähnyt niin hyvin ja oli häiriötä hajuista. Lumella varmaan hajujäljet on aika selvät ja merkit erottuu helposti. Vaihdeltiin läheltä ja ehkä 13m. Vähän mutkitellen juoksi etsien ruutua/alustaa.

Paikkis on unohtunut..

KE TOKO

Pihassa ruutu, vain tötsät ja alusta. Juoksi hyvin kohti mutta meni ruudun yli. Kävin näyttämässä alustan. Sitten hyviä. Yksi ilman alustaa, tosi hieno, käskin maahan ja kävelin sivulle. Ekaa kertaa testasin loppuunasti. 

Jäävät: ensin istuminen ok. Tajusin, että ohikävelyssä kun katselen ohi ja sivusilmällä koiraa niin se oli helpompi kuin pitäen vahvisti kontaktia. Toka istumisen kiertäminen sujui näin. 

Sitten seisominen, ekassa istui. Käsiavulla ok ja sitten myös ilman. Palkkasin itse jäävän ja sitten takaa kävelyn. Se alkoi jo sujua, kauempaa kiertäminen on helpompaa kuin tiiviskierto (rally).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!