Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.3.2019

Rauhoittumista taukomatolle, agilitya ja tokoa

KE SAIJAN AGILITY

Kentällä 1 poikkeuksellisesti, ihan kiva olla eri päädyssä ja isompi odotusalue. Vuoro oli vikana, joten päätin että Nova tulee tekemään rauhoittumistreeniä. Siihen hurahtikin yhden koirakon treeniaika, muut koirat ohimenemässä ei häirinnyt ollenkaan. Agilityn häiriö on niin suuri. Vaikka tuolla puolella oli täydellisesti myös 2 korkeaa aitaa.

Testissä rauhoittumiseen oma makuualusta "taukomatto".
- Palkkasin, kun meni siihen maahan. Otin autosta koirien viltin ja on Nova joskus tehnyt matolle menemistä. Palkkasin, kun luopuu namista, namikäsi agilityradan puolella. Heitin namin niin, että joutui vähän etsimään nurmesta/matosta.
- Välillä vapautus ja otettiin sivulletulemista aidan takana. Siitä matolle. Pikkuhiljaa alkoi sujua paremmin ja pystyi pitää pitkäänkin kontaktia luopumisessa.
- Vaikein oli kun vapautin ja käytiin kohdassa, mistä näkee radalle. Myös radan putket oli katsomon päädyssä. Putkikäskyt on vaikeinta! Aluksi pikainen käynti ja siitä heti näkösuojaan matolle. Aluksi meinasi alkaa ääntelemään, kun näki agilitya. Matolla rauhoittui suht nopeasti. Lopuksi pystyi katsoa Novaksi rauhallisesti agilitya ja siirtyä siitä matolle. Jes!
- Hihnan mitalla kävelin kauemmas ja kävin agikentän puolellakin. Malttoi pysyä hyvin matolla! Sekään ei ole itsestäänselvyys. Paikkamakuuta tuli myös rimojen nostossa, nousi istumaan kun ei nähnyt aidan takaa. Pysyi makaamassa, kun laitoin aitaa raolleen. Kun koira jätettiin lähtöön niin nousi seisomaan.

Käytiin kävelemässä ja sitten Novan vuoro. Mun radanteko oli taas aika pätkien keksimistä, joihin tuli haluttu kontakti tai kepit. Tai haluama ohjaus. Enkä aloita aina alusta. :D

Halusin testata puomin tilannetta niin, että kouluttajalla on lelu ja Novan pitää tehdä 2on-2off. Vuosi sitten tämä ei sujunut. Lelu maassa on Novan mielestä taas eri asia ja se toimii. Ekat toistot, unohti pysähtyä. Sivusta alastulon ottamalla ei ongelmaa, ne kehuin tai palkkasin namilla. Sitten otettiin hypyn kautta puomi, niin sujui ja sai mennä lelulle. Ratapätkässä 9-12, ekalla tais tulla taas läpi. Sitten seuraavassa 10-12 sujui ja muisti pysähtyä. Tuli testattua myös puomia alun innostuksessa.

Puomi yksinään myös 21-24 eli hyppy, muuri, putki ja puomi. Tässä ekalla ehkä käskytin huonosti, olin edessä ja vähän sivuttaisetäisyyttä. Jarrutti mutta ei pysähtynyt. Toistolla käskytin paremmin ja pysähtyi oikein, tosin vinoon. Yksittäisenä sujuu, mutta ratapätkässä on näköjään nyt haasteita treeneissäkin.


1-3 oli ok (tehtiin alussa). 3-5 ok, oli tarkoituksessa lähettää pimeästä kulmasta putkeen, mutta Nova otti myös lähtöhypyn mukaan.
6 hyppy in-in tyyliin oli liian vaikea. Juoksi hypyn 7 takaakiertoon eikä lukenut hyppyä 6 yhtään. Erikseen kahdesta kohtaa lähestyminen. Kerran hyppäsi väärältä puolelta liian tiukasti ja kaatoi siivekkeen. Seuraavalla otin kaksi kättä että varmasti tulee mun puolelta.
6-8 sujui, hypylle 7 persjättö. Ratapätkässä kohtaan olisi tullut 2 persjättöä. Keinu oli hyvä! Vaikka sekoilin käskyissä, mutta jarrutin itsekin.

Kepit tehtiin puomin jälkeiseen pätkään. 25 takaakierto ja persjättö ok.
A tehtiin pallopalkalle, hyvä juoksari.

27-29: kolme peräkkäistä takaakiertoa. Ensin palkkasin 27 takaakierto persjätön namilla. Siihen meni kaikki energia, enkä olisi jatkoon ehtinyt. Toistolla ehdin ohjata kaksi peräkkäistä takaa, mutta rima tippui. Palkkasin silti. Kolmannella saatiin kaikki kolme takaakiertoa! Siistiä ja oli hyvä treenipätkä! tämä olisi ollut Gavankin kanssa tosi hyvä!

32-33 kohtaan tuli päällejuoksu, mitä halusin kokeilla. Empä radalla tajunnut, että olisi puuttunut vain yksi hyppy edelliseen pätkään nähden. Takaakiertoon lähetys.
Jätin seisomaan ja otin vähän etumatkaa, käännöskäskyllä hypylle. Juoksin itse taas päällejuoksuun. Eka sujui, mutta rima tippui. Palkkasin silti. Toisessa en sanonut ekalle kuin hyppy ja tuli toisen ohi, ehkä ohjauksessa oli ajatus eteen? Katse laskeutumiseen. Kolmannella sujui hyvin! Tästä olisi voinut kokeilla myös päällejuoksu persjättöä, joka varmaan olisi ollut Gavan kanssa parempi, turvallisempi poistua koiran alta pois kuin ohjata linjaa ulkokaarteessa. :D

Tänään agility tuntui jo siistiltä! Ja vire oli sopivampi. Tykkään siitä, jos tulee haastavia kohtia, jotka saa sitten ratkaistua. Vauhdikkaisissa kohdissa Nova irtosi myös hyvin!

Läksyihin: 
27-34 takaakierrot ja päällejuoksukohta
Puomilla appari lelun kanssaKE omatoimi tokoiltiin myös Novan kanssa

Porukoiden pihassa 
ruutua: 15m matkalta ja alusta oli ekoissa. Hyvin meni! Palkkasin poikkeuksellisesti pallolla, tosin vein sen ruutuun. Mistä lähti hankeen rallattamaan. Lelun irrotuksen jälkeen luopumista ja katsekontaktista sai uudestaan lelun. Myös ilman alustaa, jarrutti keskelle ruutua, jes!

seisomaan jäävä: Virittelystä "stop". Katsoi merkkejä. Sanoin myös "katso". Ekassa palkkasin seurauksen. Seuraavassa namilla seisomaan stopin. Sitten lelu roikkui esillä, stopin jälkeen tiputin lelun, kävelin omat kävelyt ja kun olin kiertänyt koiran vapautin lelulle. Nyt pysyi paikallaan eikä liikkunut, koska keskittyi leluun.

Lägin hallin reunassa olevalla tekonurmella.
ruutu: laitoin lampun kohdalle ruudun. Ekassa 8m, hyvin alustalle. Paikanhakua alustalle ruudun edestä ja sivulta. 15m matkalta jäi vähän liian eteen, uudella käskyllä alustalle. Palkkasin. Sitten otettiin noin 11m se sujui ekalla.


NOME/WT VIRE

Torstaina kokeiltiin nomeen liittyen ohjaajan vaihtoa (äiti ohjasi taipparit ja kaikki treenit tähän asti. Olen ollut kuuntelemassa koulutuksia.).
Äiti häiritsi damilla ja Nova oli mun sivulla ja palkkailin kontaktia (vol 1). Tai alkuun oli silmät liimattuna damiin haltioituneesti tuijottaen. Vein namin damin puolelle ja paristi piti kääntää päätä ja kehuin kun tuli kontakti. Treenin edetessä pystyi jo paremmin ottaa kontaktia. Omassa kädessä dami oli helpompi. Yhdistin käskyä "lepo" kontaktiin. Nameja sai paljon.
Välillä vapautin, ekalla karkasi kurottelemaan damia. Sen jälkeen pysyi hallinnassa suullisen palkan ajan. Ja totteli tulla sivulle. Kotitreenissä ei yhtään ääntä eikä yhtään noutoa. Paremmin ollaan samassa kuplassa kontaktin kanssa, jos damia tuijottaa pitkään unohtuu sen lumoihin. :D

Odottamista: Nova istui paikallaan ja Gava pääsi seuraamaan. Sitten Gava sai hakea damin 2m matkalta. Palkkasin Novaa. Hyvin pysyi.


Perjantaina nometreenit jatkui metsässä. Rauhoittumista pelkästään (vol 2 ). Äiti heilutteli damia, heitteli, sanoi "vaak vaak". Palkkailin Novaa kontaktista ja kun istui nätisti. Alussa tuli paljon häiriöintiä ja häiriöt lähellä, korppikotkaili mutta muuten pysyi hyvin ja oli hiljaa. Vaikeampaa oli, kun dami lensi + vaak vaak ja koitti odotus, jolloin kukaan ei hakenut damia. Alkoi tärisyttääkin Novaa ja aika monessa liikahti 5senttimetristä siihen, että nousi ylös. Ihan pienoinen "iih" saattoi kuulua, yksittäisenä äänenä. Yhdistin käskyä lepo. Näitä saa tehdä nyt niin pitkään, että asenne alkaa olla rauhallisempi eikä liiku heitossa.

Nomeseurausta: palkattuna vähän pidempi pätkä. Takaisin tullessa dami tippui kahdessa kohtaa häiriöksi. Dami seläntakana oli vaikea. Välillä herpaantui ja meni reilusti väljäksi tai meinasi katsoa missä dami tai mitä maassa on.

Ideoina tehdä myös tennispalloilla hakuruutua tai opettaa ohjausta. Namialueen etsimisenä voi myös tehdä.
Pohdin myös sheippaustapaa odottaa lupaa damin hakemiseen, hyvä puoli olisi se että koiran vastuulla olisi odottaa lupaa mutta toisena taas että täytyisi hyvistä antaa noutaa. Mutta voisi testata tennispallon kanssa alkuun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!