Siirry pääsisältöön

Nova avoimen kisaharkassa

Lauantai iltana halusin avon kisatreenit Vantaan hallilla, mutta palkattuna ja tarvittaessa helpotettuna. Kiva, että sai pisteet kuitenkin!

Tultiin ajoissa paikalle, ja Nova oli sopivasti vikana. Ensin hallin ulkopuolella halusin palkata pari kontaktia, oli tosi vaikeata ja kesti. Sisällä hallissa pysähdyin jos kiskoi kovasti. Palkkasin, kun otti kotnaktia. Saattoi näyttää aika hallitsemattomalta, mutta aloitin sillä etten kiellä nuuskimista, mutta palkkaa saa vaan kun tarjoaa aktiivisuutta. Käytiin kentän reunat läpi. Pikkuhiljaa nopeammin kykeni kontaktiin. Tehtiin myös maahanmenon tarjoamista, joka on toisaalta myös yksi hyvä rauhoittava aloitusrutiini.

Ennen paikkaistumista: tein muutamia jättöjä istumaan. Keskimmäisessä oli liikahtaa maahan, mutta ehdin sanoa istu ennen. Palkkasin istumisia ennen kehätarkkia. Kehätarkissa ekalla meni istumaan, pyysin seisomaan ja malttoi seistä. (Kehänulkopuolella, hihnassa ja sen jälkeen sai palkata)

Paikka istuminen 10: Nova vilkaisi jossain kohdin naapuria. Matka oli tosi pitkä (25m). Koko rivi istui hyvin.

Ennen vuoroa käytiin myös lyhyt lenkki. Sitten treenailtiin vähän seurausta, virittelin ja tehtiin seisominen.


Liikkeestä istuminen 10: Ihan ministi hidastin käskyssä, hyvin meni. Videolta katsoin, että ennen kuin olin kävellyt 10m, joku häiriö tapahtui takana, mitä vilkaisi ja nosti tassua.

Ruutu 8:  Lähti lujaa, ja bongasi myös virittelyssä. Videolta kuuntelin, että huusin stopin, kun ehti jo ulos ruudusta. Gavan kanssa on helppoa, kun jatkaa perälle niin voin huutaa kun selkeästi on ruudussa ja tietää mihin mennä seisomaan. Voisin siis pysäyttää kun ylittää etureunan, vaikken halua jatkossa sitä jäämään niin alkuun. Korjauksella meni takaisin ruutuun. Kehuin seisomisen. Sitten käskin maahan ja kävelin sivulle.

Luoksetulo 8,5: Sivulta maahan käskin vahingossa down- käskyllä. Onneksi Nova tajusi ja vähän oppinutkin sitä. Meni kuitenkin vähän sivuun maahan. Jarrutin kädellä sivulletuloon.

Seuraus 8,5: tässä hyvä asenne. Oli ehkä vähän edessä ja varmaan pientä poikitusta. Peruutus oli hieno! Käännökset hyviä ja kontakti pysyi.

Hyppy 9,5: vähän törmäsi ja tallasi varpaille sivulletulossa. Katsoi liikkuria "käskyssä", mutta käskin vasta kun katsoi muhun.

Nouto 9: heitin kapulan ja palkkasin kontaktin kahdesti. Ekassa oli aika kyyryssä kapulan heiton jälkiltä. Mutta ei nytkynyt. Ennakkoon olin miettinyt annanko hakea. Mutta päätin kontaktista antaa noutaa. Palautus vauhti oli vähän hitaampi. Vähän epäsiisti nosto, kun syöksyi kapulalle.

Liikkeestä seisominen 9,5: virittely ennen liikettä. Sitten jäävänä. Tässä liikkui kun tulin rinnalle ja kun olin takana. Lämmittelyssä ei testattu näitä, voisi sitäkin muistutella ennen kehää..

Kaukot 8: palkkasin ekan nousun. Sitten tehtiin loppuun. Kun astuin sivulle niin nousi istumaan. Tulin ehkä vauhdilla sivulle, mutta tämä käynyt aiemminkin. Niin monesti palkannut istumista. Ja en ole kaukoissa makuulla monesti siirtynyt sivulle.

Merkin kierto 9,5: Ekasta käskystä ei ollut varma saiko mennä. Luulen, että unohdin myös virittelyn. Hämäsi kun tuomari sanoin, että tässä vähän apua kun merkki tuodaan ennen liikettä. Ehkä oletin, että se riittää. Nova lähti toisella käskyllä (toki kun tottunut että ekana on virittely). Hyvin sitten.

Kokonaisvaikutelma 9



Kommentteina oli, että sivulletuloissa en katsoisi koiraan. Nova osaa kyllä ilmankin, mutta itse tulee katsottua niin tarkkaan. Tämä unohtuu, kun treeneissä saa olla miten haluaa. Voidaan tulkita apuna.

Vauhtia riittää tässä pakkauksessa. Hypyn heitto ei ollut ihan riittävän pitkä, kisoissa tuomari voi pyytää uusimaan, jolloin kannattaa olla treenattuna sellainenkin. No heittelyähän on tehty..

Itse olin tosi tyytyväinen! Vire pysyi sopivana, teki kuten treeneissäkin. Onneksi oli 1,5h odottelut ennen kehää. :D Ihan alussa silloin saattoi vähän vinkua kun oltiin vasta tultu halliin, mutta kehässä ei yhtään koska oli jo sopivan keskittynyt. Siirtymät meni hyvin, ja seuruutin ulos kehästä, josta sai palkan. Jos kontakti karkasi niin jarrutin ja kehuin kun katsoo. Työntekijät oli meille vieraita, Novalle helpompi kun ei ole superkivoja treenikavereita. Gavan juoksutkin voi vaikuttaa, että vähän bongailityttöjä ja enemmän nuuski maata (onneksi parhaat päivät alkuviikosta).

Ehdittiin vahvistaa vähän autossa odottamista ja sinne menoa. Häkki on yleensä hallissa, mutta nyt en jaksanut sitä kasata.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...