Siirry pääsisältöön

Vauhtiveikot sporttiksella

Torstaina päivällä oli varattu Sporttikoirahallin iso puoli klo 14. Sitä ennen oli kätevästi ollut muitakin tokoilijoita ja tilaa raivattu. :) Treeniseurana Kati ja Tria.

Novalle 

- liikkeestä istuminen: Ekassa jäi käskystä vähän taakse mutta käskin. Sitten otettiin seurausta ohi merkin ja liikkurin käskyä ei toteltu, palkkasin seuraamaan. Istumassa kun kävelin takaa, nosti taas oikeaa etujalkaa.

- liikkeestä seisominen: virittelin ja pyysin seisomaan, istui. Kehuin kun erotteli. Sitten sujui koko liikkeenäkin. Palkkasin namin taakse heittämällä stopin. Erikseen kiertäminen, joka ok.

- umpihyppy: tässä äänteli, kun pääsin toiselle puolelle. Tehtiin niin, että liikkuri otti laudan pois ja jätti maahan. Palasin sivulle, kun oli hiljaa. Uusinta, nyt odotti hiljaa ja palkkasin.

- ruutu: ensin ilman apuja. Juoksi lujaa ruudun poikki ja pysähtyi mun käskyyn vasta, kun oli ehtinyt n.5m pois ruudusta. Uusinta käskyllä meni ruudun eteen. Otettiin näyttö avuksi. Nyt meni lähes keskikohtaan ja totteli pysähtyä? Yhdellä kertaa otettiin palkka apparilta, namin heittona kun tuli nauhan yli. Otettiin lyhempää matkaa ja pidempää. Nova tietää suunnilleen mihin pitää mennä, mutta myös jalat meinaa viedä ja lähteä rallatteluksi. Paikkaa täytyy saada varmemmaksi, samoin stoppikäskyn noudattamista. Mun viivellä tuotu palkka, tulee taas seisomisen kestosta..


Gavalle:
pöksyt jalassa.

kierto-ohjattu: kierto bongattiin hyvin vaikka oli A:n vieressä. Yritin vauhdista jatkoa, mutta lähti väärälle kapulle. Tria teki saman, vietiin ekana se minkä koirat meinasi hakea.. Tein korjauksen viistosta kulmasta, pyöri kapulaa ottaessa ja meinasi unohtua hyppy, ehdin vielä käskeä sille. Kisoissa täytyy muistaa käskyttää hypylle!

eteenmeno: eka yritys oli ihan ok, juoksi ympyrän etureunaan, ei välittänyt teipeistä. Eli sen 8m? Korjauskäskyllä (eteen) meni vähän vinoon, mutta etuviistoon. Menin näyttämään seinän vieressä paikan mihin haluisin. Seuraavalla juoksi hienosti suoraviivaisesti sinne. :)
Ruutuun lähetystä en ollut viritellyt eikä Gava meinannut tajuta. Vieressä oli myös kepit. Ensin pujotteli niitä. Kun pääsi ruudulle, meni kynnysmatolle, sitten makaamaan hallin reunaan. Takaisin tullessa tajusi ruudun. Uudestaan lähetyksessäkään ei ollut ihan niin helppoa, kun liioittelin suuntaa niin onnistui. Paikka oli hyvä takareunassa, ilman alustaakin. Viime treenissä Gava toki meinasi mennä ruutuun muissa liikkeissä ja pyysin aina pois.

Ulkona paikkaistuminen: Nova, Gava ja Tria rivissä. Palkkasin Novan 30sek. Sitten ehkä 30-60sek. Ja vielä nopeammin. Tria käskettiin kahdesti maahan, mutta käsky ei ollut ihan sama kuin meillä. Hyvin istui. Nova ei häiriintynyt kepeillä, vaikka vapaalla yrittää Gavalle flirttailla. Oli niin lämmin aurinko! Autoakin sai tuulettaa, mittari näytti +10.

Iltalenkillä käytiin vielä hiekkakentällä tekemässä
ruutu Novalle: Ekalla toistolla juoksi läpi, eikä heti kuunnellut stoppia. Kävin näyttämässä mihin pitää mennä. Otettiin myös niitä, missä oon itse lähempänä palkkaamassa. Päätin ottaa lelun vahvistaakseen stoppia.
Toisesta suuntaa eka huono, mutta toinen oli tosi hyvä. Siihen oli hyvä jättää. Riittää vielä työmaata!


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...