Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.9.2019

Nova hakuleirillä la ja su treenit (video)

Reija Niemisen hakuleirillä Novan kanssa Jämijärvellä, tässä meidän treenit ja vinkit kirjattuna. :)
Hakukassissa on ollut oma vihko, johon oli kirjautunut vain kesältä yhdet treenit missä Nova teki hajuhakua ja haamuja. Sitten on kerta missä oli ilmaisua kahdelle maalimiehelle. Muut kerrat sellaisia, missä on menty yhdelle maalimiehelle. 

- Luento omassa postauksessa

Lauantai 
Maalimiehet käveli käveli koiran nähden ekoille piiloille. Nova oli keskilinjalla katsomassa. Maalimiehet 70m kohdalla.
1.pisto: Ekalla lähetyksellä Nova juoksi maalimiehelle, joka oli luullut että ottaa rullan (rulla oli koristeena mukana). Ja en muistanut sanoa, vaikka aiemmin olin maininnut että alkeita ja ilmaisu 10m matkalta. Nova tuli takaisin ja uusinta lähetys, juoksi suoraan maalimiehelle. :)

2. pisto: Nova upposi hienosti syvälle ja muisti piilon. Hyppäsi kaatuneen puun ylikin.

3 ja 4 muistikuvaparina: eli näytettiin 3 ja sitten 4.

3.pisto umppari raollaan: juoksi piilon ohi ja jäi pyörimään lähelle, kun haju tuli piilon ohitettua. Novan eka umppari samalla. :)

4.pisto: tässä juoksi vähän vinoon kohti ekaa pistoa. Vaikka meni syvälle meni liian piikkinä eikä juossut maalimiehen läheltä. Mm tuli lähemmäs, näyttäytyi ja meni piiloon. Nova juoksi vähän matkaa, kunnes pysähtyi katselemaan ympärilleen ja sitten näki tai sai hajun maalimiehestä.
Muistikuva parista toinen lähetys voi olla siis vähän lähempänä, että onnistuu. :)

5. pisto: Näytettiin haamu välimerkiltä n. 40-50m. Nova siirrettin ihmisseinän taakse hetkeksi. Siinä ajassa maalimies kaartoi lähemmäs ja jäi tuulen alapuolelle n. 30-40m syvyyteen. Sivutuuli, jolloin koira saa hajun maalimiehestä juostessaan kohti paikkaa missä viimeksi sen näki. Tämä onnistui hyvin! Näitä läksyksi.

Novalle huipputreenit! Intoa oli kuin pienessä kylässä, kaikki maalimiehet vieraita muttei vierastanutkaan (eipä Nova koskaan). Lähetin samalla tavoin kuin eteenmenossa.
Palkkaus oli namilla Reijan ehdotuksesta niin, että maalimies nousee seisomaan, Nova istuu ja kun tuijottaa namia maalimiehen kädessä se heitetetään kopiksi. Eli kun koira vastaa jännitteeseen, saa namin. Nova on muutenkin mestari kopittelemaan herkkuja. Vikassa sai lelun, mutta alkuun piti juosta sen kanssa yksinään. Keskilinjalla leikki vähän muidenkin kanssa.


Lauantaina oli aikaa vielä toiselle kierrokselle, katsottiin siinä rullailmaisua. Poikkeuksellisesti kahta vaihetta yhdessä treenissä ja se oli vaikeata, koska pallot oli Novan mielestä epätasa-arvossa. Voidaan hyvin pitää näissä lelupalkkaa vaikka metsässä olisi lelut. Kolmiomallisesti.

A) Heitetään rulla maalimiehen jalkoihin. Koira tuo rullan sivulle. Irrotus käsky (tiputtaa rullan maahan). Jännite (henkäys) ja palkka, kun on keskittynyt. Palkka oli pallo.
Ihan ekoissa Nova vähän mietti maalimiestä hakiessaan rullan joka löytyi aina jostain läheltä jalkoja. Ideana myös, että koira joutuu vähän etsimään rullaa. Heittämisen voi jättää pois, kun toimii.

B) Valjaista kiinni ja maalimies heiluttaa palkkiota. Lelu maalimiehen jalan alle. Lukko kiinni, josta kuuluu "klik" ja käsky "näytä". Eri etäisyyksiä, myös pitkältä matkalta.

Jossakin toistossa Nova mietti maassa olevan rullan nappaamista ennen näytölle menoa. Tai juoksi maalimiehelle, mutta totesi että mulla oli kivempi lelu. Matkaa oli ehkä 5-7m. Tehtiin myös niin, että Reija heitti rullan maalimiehelle. Lähetyskäsky oli näissä sama "ukko".


Sunnuntai 

Tuli vähän vaikeampi treeni, mutta saatiin onneksi loput kaksi onnistumaan ekalla. :)
Tässä Nova ei nähnyt maalimiesten menoa piilolle, sanoisin että voisi tehdä niitä vielä hetken aikaa että hoksaa mikä on homman nimi. Ja mitä käsky tarkoittaa. Novalle uutena myös sisääntulot, joita voisi muistaa tehdä. :) Sadepäivä myös ja kaikki oli sadetakeissa ja viitoissa.

1.pisto: kokeiltiin ilman apua. Mm välimerkillä. Nova juoksi 10-30m ja kaartoi. Tähän haamu ja ääni ja käännettiin Nova pois. Nyt hyvä.
Sisääntulo1: Nova hihnaan ja talutettiin sisääntuloa varten hihnassa eteenpäin. Jäi maalimiehelle, joka sai hetken päästä ottaa hihnan irti ja otteen pikkuhihnasta. Kutsuin Novan "täällä" ja palkkasin sivulle.

2. pisto: tässä oli sivumpana hajuerottelua varten pressuja puissa ja kaksi umpparia. Nova kävi katsomassa kahdesti ihmisen näköisen sadeviitan puussa (jota pari koiraa ilmaisikin) ja ei mennyt kertaakaan vähän sivumpaan ja riittävän syvälle oikeaan suuntaan. Kaksi haamua paikaltaan, missä myös ääni mutta juoksi samalle sadeviitalle. Kolmantena apuna maalimies tuli lähemmäs, huusi Novaa, käveli 5-10m piilolle ja kun oli saavuttamassa piiloa, päästettiin Nova. Nova ehti juuri paikalle kun maalimies meni maahan.
Sisääntulo 2: ensin luulin että piti lähettää lennosta, Nova juoksikin ohi mutta kääntyi sitten katsomaan. Erikseen paikallaan pysymisestä kutsuen ja nyt hyvin.

3. pisto: Tehtiin nyt varman päälle ja pelkkä apu, piiloon n. 5-10m kävelevä maalimies, joka huuteli samalla. Meni puun taakse istumaan n. 40-50m. Käänsin Novan ympäri ja sitten takaisin. Hyvin meni!
Sisääntulo 3: hyvin! Nami kaikista sivulletuloon.

4. pisto: Tässä taas maalimies käveli lyhyen matkan piiloon ja kutsui. Hyvin meni!

Jätettiin siihen, olihan treenissä toki tullut jo ylimääräiset lähetykset 1 ekalla, 3 tokalla. Kun äkkiseltään vertasin eiliseen 5 pistoon. Joissa ei vaadittu ylimääräisiä lähetyksiä. Suunnitelmia pitäisikin osata muuttaa lennosta.Novan läksyt:
- p-pisto
- haamuissa koiran kääntö ympäri
- muistikuvapari
- sisääntuloja (luoksetulo)
- ilmaisu kahdessa osassa
- hajuerottelu harjoitus

 Hajuerotteluharjoitusalue oli tokassa pistossa vasemmalla. Tarkkaa katsoessa vasemmalta löytyy pieni umpipiilo, missä ikkunanäkyy mustana. Sitten sadeviitta puussa, pinkin kohdan (kouluttaja) vieressä pitkä sadeviitta puussa, yhden puun takana puinen umpipiilo.

Muilta saatuja ideoita:

Flying risteily: keskilinjan toisella puolella on pallo ja kutsutaan koira istumasta sivulle ja seuraamaan. Esim "täällä", "sivu". Alussa voi auttaa sivulletulo sanalla myöhemmin kutsusanan pitäisi tarkoittaa myös seurausta. Aluksi koira seuraa pidemmän matkaa ja saa lelun tai juosta maalimiehelle. Lopuksi riittää, että ohjaaja on paikallaan ja lähettää siitä koiran. Koira oppinut seurautuksella sen, että korjaa linjansa suoraksi vaikka tulisi vinosta. Harjoitellaan kutsuen myös koira vinosta seuraamaan. Koiralle sulava tapa. Mm/pm (?) kisojen voittajalla oli tällainen tapa.

Saman tyylinen kuin yliheitto, mutta tässä koira tulee lähelle ohjaajaa. Yliheitossa koira voi taas olla kauempana mutta voi myös juosta vinosti keskilinjan yli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!