Siirry pääsisältöön

Intopiukeana agilityn hallikauden startista!

To aamuna lähdettiin Novan kanssa Lägin hallille, uuteen ryhmään vieraiden koirakoiden kanssa. Kouluttajana Marjo Korander, vaihtelu virkistää ja mentaalipuolen valmentajana meille apua. Näppärään aikaankin.

Fb ryhmässä oli sitä ennen ollut talven tavoitteiden miettimistä ja treenien jälkeen, mitä hyvää oli ja mitä oppi. Kommentteja oli kiva lukea ja tuli hyvä fiilis positiivisesta ilmapiiristä. Olipa vaikeata alkuun, kun tiesi taas heti sanoa mitä täytyy treenata.

Omat tavoitteet talvelle:
Vilkaisin vuodelle asettamia tavoitteita, Nova tollerin kanssa ne oli jo täyttynyt ja Gava bc:llä tulkinnan mukaan osittain tai edessä. Molempien tavoitteena on sm-nollien keräämistä.

Välitavoitteena tollerille irtoamista ja teknisesti vaikeuttaa treenejä. Bc:n tavoitteena on saada toimimaan ohjausta "koiran edellä" ja että voisin paremmin jättää suorittamaan esteitä, koirallekin vastuuta. Bc:llä myös vahvistaa käännöksiä (verkot tarvittaessa). Itselle on persjätöissä haastetta. Kisatavoitteena on nauttia kisaamisesta, ajatella positiivisesti ja koittaa, ettei liikaa varmistele. Bc:n kanssa myös unohtaa liika täydellisyys.

Mentaalipuolta unohtamatta, koittaa avata sitä ja tehdä läksyjä/opiskella. Viime vuoden vaihteessa oli ongelmia, kun kisaamisesta oli tullut kauheata, mentaaliluennoista oli apua. Talvikauden motivaatio oli välillä nollassa, samoin keväällä/kesällä. Tajusin, että olen liikaa kiinnittänyt huomiota viretilaan ja siitä oli tullut negatiivista -> sehän on myös motivaatiota ja sm-kisoissakin koirat haukkuu innoissaan ja menee täysillä. Terapiatolleri on myös auttanut. Olen myös ajatellut, ettei ole kuntoa juosta mutta treenejäkin tosi vähän -> lisää treenejä kahden kanssa niin nousee taas. Mukavuusaluetta on myös lyhyet pätkät ja tekniikan hinkkaus, myös niitä pidempiä ratoja ja joskus nollatreeniä.

Omia vahvuuksia radanluku (jossa silti voi kehittyä), rytmittäminen (välillä liikaakin), teknisyys. Gavalla takaaohjaukset. Novalla käännökset.

Treenien onnistumiset:
Novalla irtoamiset oli hyviä, kun oli palkkausta edessä. Kepeissä 2 ohjuria alussa ja sisäänmenot sujui niiden avulla! Tee ohjaus keppien lähellä, ei avaa kroppaa kohti putkea. Takaaleikkaukset kaikki onnistui. Samoin saksalainen (takaakierto persjättö). :) Oli siistiä!

Taukomatto: Halliin kävellessä palkkasin kontaktia ja otettiin paristi uusiksi. Sisällä laitoin taukomaton maahan ja palkkailin siihen menoa. Onneksi oli pari korkeaa aitaa ja koira radalla kauempana. Laitoin kengät siinä samalla. Kutsua matolta sivulle tai pyörähtämään ja takaisin matolle.

Tarkoitus oli treenata pätkiä ja miettiä radasta 3-4 kohtaa. Oli vaikea alkuun valita, mutta kyllä sieltä erottui alku kepeille asti ja keinua edeltävät takaakierrot + suora. Näistä tuli juuri se 4kpl ja koska tuli toistoja niin sitä enempää ei ehtinytkään ja Nova eikä ehkä ohjaajakaan olisi jaksanut. Tuli kuuma topissakin juostessa!

Nova pysyi hienosti lähdössä vaikka oli intoa. Kerran seisomisesta palautin.

 
Video 8s

Rimat pysyi hyvin, mutta alun 2 ja 3 tuotti haasteita. In-in kapeilla siivekkeillä aiheutti sen että hyppäsi liian läheltä. Täytyy kokeilla siivekkeettömällä hypyllä ja löytyy yksi kapeilla siivekkeillä. Loppusuoralla oli myös viisto siiveke, Nova tuli oikealle puolelle estettä mutta hypyn ohi. Kun lähdettiin samaan aikaan olin perässä ehkä ehtinyt näyttää käsiapuja. Kun olin taas vähän lähempänä, onnistui.


Nova sai palkkaa alkuun namialustalle, jonne irtosi hyvin. Ja vikoissa lelulle.

Alun jälkeen tehtiin takaaleikkaus josta sai palkan. Sitten lähetys samalle hypylle, hyppy, pituus ja kepit oli täysin toiseen suuntaan. Edessä oleva putki imaisi kerran. Käsi alhaalla ja kroppa kohti keppejä, niiden lähellä. Apuna oli 2 ohjuria alussa.
Takaakierrossa oletin ja olisi pitänyt työntää vähän paremmalle linjalle.

Jatkettiin putkesta 17 mistä kaksi takaakiertoa. Novalle oli näköala putkesta palkkaajalle keinun luona ja karkasi kolmesti sinne? Nämä takaakierrot hyviä ja saksalainen myös. Eli takaakierto ja persjättö. Sujui vaikka ehdin vähän hilkulta. Toinen vielä parempi. Keinu palkalle hyvä.

Treeniin:
- in in
- keppikulma "terävä avokulma"

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...