Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

28.9.2019

Suullisten käskyjen testailua mm-kisojen jälkeen ja pohdintaa

Torstaina mentiin Lauran ja aussie Kertun kanssa AST:n kentälle omatoimitreenailemaan. Episten radasta oli alku jäljellä, jota juuri halusinkin kokeilla Novan kanssa. Ja lisättiin sinne myös A ja kepit, jota erikseen.

Agilityn MM-kisojen jälkeen ollut keskustelua Fb:n Agility talk and videos - ryhmässä. Sieltä on voinut poimia itselle parhaimmat vinkit, vaikka ollut keskustelua laidasta laitaan. Kisoissa näki upeita juoksareita ja toki niitäkin, mitkä ei ollut niin hyviä, pysäreitäkin. Mutta jos esimerkiksi makseilla oli 0,03sekunttia eroa niin voi laskea onko koiralla aikaa jarrutella koskemiseen. Mineissä tai medeissä isoin ero oli 2,5sek per rata mitalisijoilla. Toki radat suosi juoksareita ja monen tavoite ei ole siellä.

Takaakierrot oli ihailtavan itsenäisiä osalla, ei tarvinnut mennä esimerkiksi saksalaisessa hypyn linjan yli, vain kropan kääntö ja käskytys. Usein ohjaus oli käden heitto ylös. Kuului out-out käskyä. Hyvän suullisen ohjaaja pääsi kauemmas ja koira meni oikein, jollain toisella "samalla ohjauksella" koira tuli liikkeen perässä ja meni hypyn väärinpäin. Jos piti varmistaa ohjauksella ei päässyt niin kauas. Näistä jäi mieleen finaalin keppien jälkeinen "työntö" hypylle, kun jatkossa oli persjättöä tai riskillä takaaleikkaus. Tai hyppyradan usea takaakierto.

In-in käskyä kuuli myös monelle ja ohjauksia näkyi radoilla. Osassa kohtaa niistä oli apua, osassa ehkä vähän hitaampikin ohjausvalinta. Radoilla kun myös oli vauhtia ja viistohyppyjä niin tärkeätä, että koira tietää käskystä kumpaa puolta pitäisi tulla. Kun ohjaajalla ei ole aikaa jarrutella. Ja fyysisesti viistohypyt on vaikeampia, osa törmäsi tai siiveke kaatui kokonaan. Jos koira seuraa vain liikettä niin voi törmätä, mutta jos kuuntelee käskyä ja sovittaa oman liikkeen hyppyyn nähden, voi suorittaa turvallisesti. Tästä on omakohtaistakin kokemusta Gavan kanssa, ei riitä että osaa välillä tekniikan tai tietystä kulmasta/ tietyllä ohjaajan sijainnilla.

Ulkomailla koirat treenaa eniten lyhyitä pätkiä ja tekniikkaa. Treenipätkät pidetään lyhyinä, että koirat jaksaa mennä "täysiä". Harvemmin perusrata treeniä. Sitä taas meillä on paljon, vaikka nyt tekisi pätkissä mutta tulee ehkä ahnehdittua paljon kaikkea ja paikattua koiran osaamista ohjauksella. Löytyi video, missä maksien voittaja ohjasi toisen koiran tekemään radan paikaltaan. Siinäpä meille haastetta, kun ei voi juosta tai miettii miksi esim yksittäisen esteen takaakierto ei suju ilman ohjaajan liikettä. Kenellä suulliset käskyt on niin vahvat, että koira tietää mihin hypyillä kääntyä? Trkmanin videolla ne aika alussa jo tehdään niin, että koira erottelee suunnat vasen, oikea, takaakierto out-out (ohjaajasta poispäin) tai in-in (ohjaajan ja esteen välistä takaa).
Tekee myös erottelua esteihin esim käskystä putki-A erottelu, kepit vs hyppy vs putki. Putki voi olla näissä kaikissa myös ansana.

Taitotesti Gavalle
- takaakierto yhdellä hypyllä (out-out), sujui putkiansalla saksalaisena (takaakierto ja persjättö). Näytin takaakiertoon ja juoksin vain toiselle puolelle, en käyttänyt ohjausta että koira pitäisi lukituksen hypylle. Nyt sujui! Viime kesänä, ei olisi sujunut.
- "takaa" käsky: hyppäsi kahdesti suoraan. Meidän vanha takaakierto käsky, tästä huomaa että on ollut vain ohjaajan liikkeen kanssa, ei mitään hajua mitä se tarkoittaa.
- out-out: heti perään ja sujui oikein! Tässä on menty oikeaan suuntaan. Seisoin vain paikallaan.
- sik-sik, käännöskäsky: meni takaakiertoon (in-in tyyliin), sama jos sanoin kap kap (cap-cap). Paitsi jos ohjasin hypylle ihan suoraan. Mutta ilman liikettä sekoittaa takaakierto käskyihin. Näitä en oo uskaltanutkään käyttää, kerran kisoissa juoksi juuri takaakiertoon. Jenkkikäännöksessä ollut myös ihan kroppa suoraan kohti hyppyä ja käsisuorana.
- in-in: ekassa luotin käskyyn ja pidin käden vain takana. Meni väärinpäin. Kun otin käteen liikettä ja merkkauksen niin sujui. Niin oonkin lähinnä tehnyt.
- putki, 2 hyppyä peräkkäin: eka hyppy suoraan, toinen takaa (itse jäljessä). Meni takaakiertoon mutta toki mun puolelta vaikka käsky out-out (eli periaatteessa in-in puolelta). Mutta tärkein eli takaakierto sujui! Aiemmin sujunut vain jos ehdin hypyn toiselle puolen.

Summasummarun:
- takaakiertojen itsenäisyyteen voi alkaa luottaa, on tietoinen mitä käsky tarkoittaa. (mutta pitäiskö olla eri käskyä hyppääkö ristiin? Takaa-käskyä ei osaa itsenäisesti.)
- in-in toimii kädellä merkkauksen kanssa
- suoraan hypätessä selkeä ohjaus hypylle suoraan. Sekoittaa helposti takaakiertoon.

Gava teki myös hypyltä kepit, ne ok. Tiukka kulma siihen suuntaan, että kiersi ekan kepin (umpikulma?).


Novalle irtoamista: ekassa palkka apparilta sivusta heitettynä. Hyppy, putkeen, hyppy, suoraputki ja hyppy. Supermölliradan "suora". Sitten sama, mutta heitin itse palkan ja pystyin pitämään sen toisessa kädessä. Joskus sellainen ei ole sujunut, nyt sujui!

Taitotesti Novalle: 
- takaakierto sujuu kun vähän linjaa pois riman linjalta. Tai parin toiston jälkeen ilman liikettä, mutta joutuu miettimään ja vauhti hidastuu. Ihan ekassa 60cm rimalla, tippui rima. Toistoissa pysyi.
- lyhyt suoraputki ja takaakierto: onnistui vain linjaamalla koira, mutta jos olin paikallaan niin ei ehdi ajatella ja juoksee suoraan. (samaa oltiin menty aiemmin suoraan)
- samoin viime ohjatuissa treeneissä tuli ilmi, että Nova menee helposti sinne minne linja ohjaa. Ja ehkä ratapätkässä voi unohtua suulliset vihjeet. Yksittäisenä asiana menee paremmin.

Kepit myös Novan kanssa noin 90 astetta avokulmaan. Osa sujui, osa ei. Tarvitsee avuksi myös mun liikettä.

Nova on tehnyt myös muutamalla lenkillä hanskan etsimistä, toisena päivänä sokkona. Ne missä tiesi hanskasta oli parempia ja suoria. Jätin tahalleen hanskan aina jäljelle tai sen viereen matkaa 30-50m.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!