Siirry pääsisältöön

Novan ekat 3lk agilitykisat ja haasteita

Flunssa meinasi iskeä ja samalla oli Lohjalla agilitykisat Novan ja Gavan kanssa kolmosissa. Novan ekat 3lk kisat. Gava oli luokassa n. 14 ja välissä oli 25 koiraa. Tuomarina Mika Kangas. Lämmintä juomaa ja lääke kisapaikalla niin ihan hyvin mentiin. Oli vauhdikkaita ratoja, enkä ehkä ihan normaaliin tapaan jaksanut ainakaan ekassa juosta.

Tuloksellisesti 6x hyl. Mutta oli siellä siistejä pätkiäkin ja oli paljon kohtia mihin hyllyttää.

Gavan radat sain videolla. Novaa en, kun oli niin lähellä tuttujen ratoja.

Novan kanssa ekalla radalla 
- oli sivuttaisetäisyyttä suoran putken takia, joka tuli molemmin puolin n. 2m A:n molemmin puolin. Kontaktivirhe, hyvin haki vähän sivuttaisetäisyydellä A:lle.
- kepeillä kesti vedätyksen, suora putki, muurille suoraan putkesta ja takaakiertoon. Tuli putkesta mua kohti, mutta sain korjattua muurille. Sen jälkeen koira hukkuikin vähän takaakierrosta, taisin tehdä yhden suunnittelemista ohjauksista, takaakierto vastakäännös vaikka se olisi ollut lähinnä Gavalle. Kääntyi liian hyvin ja keinun ohi (ansaputki oli laskeutumiskohdassa). Korjaus keinulle ja ehkä oli siinä hätäinen?
- Sitten piti vaihtaa taas puolta ja ajattelin takaaleikkausta, Nova ei ollut samaa mieltä ja tuli vain mua kohti joten pyörähdin siitä valssin.
- yhteen putkeen lähetykseen ja hypyn leijeröintiin ei suostunut. Oisin voinut tajuta kiertää hypyn, mutta Gavalla taas tämä toimi..
- putkesta putkeen (pimeä kulma) ei suostunut irrota, aavistuksen mun varpaat oli kääntymässä tai en ihan sisäänmenoon tähdännyt, kun piti ehtiä jatkoon. Korjaus lähetys.
- in-in tyylinen sujui, ansaputken ohi, nätti käännös. Takaakierto työnnön tavoin, tuli niin läheltä että rima tippui? Puomilla teki nopean 2on-2offin ja jatkoi matkaa.

Nova tokalla radalla
- agirata toiseen suuntaan vähän sujuvampi näin
- puomin alastulo oli hätäinen, lähti ennen lupaa mutta koski kyllä (tähän piti tehdä päällejuoksua)
- kolmen hypyn kuvio meni aika nappiin, samoin putkesta putkeen irrotus. Tähän suuntaan pääsi "suoraan putkeen".
- okserin jälkeen kyseli vähän takaakiertoa, kun ajautui vähän huonoon kohtaan. Keinulle vähän päällejuosten ja taisin astua tassulle. Malttoi jarruttaa keinulla. Muurin käännös ok, takaakierto, suoraan putkeen ja kepeille. Nova juoksi kohti tuomarin jalkoja ja siitä sitten kääntyi oikein kepeille. Lyhyeen putkeen sanoin käännöskäskyn ja tulikin niin tiukasti sieltä. Juoksi A:n sijaan putkeen. Tässä oli vielä enemmän sivuttaisetäisyyttä. Korjauksesta oli myös juosta putkeen. A:n alastulo näin yksittäisenä oli hyvä.

Novan kolmas rata:
- Alussa oli niistomainen kohta, menin valmiiksi sinne. Nova otti kiellon ja haukkui mulle kun ohjasin niin epäselvästi. Gavan kanssa toimi tosi hyvin. Nova olisi vaatinut sitten liikettä enemmän.. Osa vaan meinasi lähteä putkeen, joka oli vieressä. Oli sitten niin lähellä hyppyä, että rima tippui, kun korjauksesta hyppäsi.
- muurille käännöskäsky ja kääntyi pienesti. Haki suoraan putkeen. Gavan kanssa ehdin persjätön (ja törkkäsy kepeille epäonnistui), mutta Novan kanssa tuntui etten ehdi. Nova kuitenkin hassusti juostessa vaihtoi puolta mun seläntakana ja haki oikein kepeille.
- käännöskäskyllä hypylle, sekin hieno ja putkeen.
- suorasta putkesta pituus oli vähän päällejuoksumainen, ehdin vähän jäljessä/rinalla ja Nova ei tykännyt epäselvästä ohjauksesta. Sain siltä haukut ja korjauksella meni pituudelle.
- Hyppykaari onnistui.
- tein persjätön ennen yhtä viisto hyppyä, siitä piti viedä putkeen ja sanoin "tässä" kun vieressä oli ansahyppykin. Nova kääntyi niin tiukkaan kohti ja hyppäsi sivussa olevan hypyn! Sen jälkeen loppu sujuikin oikein, myös suoranputken toka sivussa olevan hypyn takaakierto.
- Loppusuorakin oli ok, toki sanoin siellä jes ja tuli hyppimään lähelle. Mutta hihnanotosta lähti jo eteenpäin kun tiesi lelun odottavan kulman takana.



Gavalle radat oli vähän lepakointia esiin tuovia.
- Ekassa ajautui takaakiertoon, kun valssasin hypylle huonossa kohtaa.
- Tokassa lenkitti okserin ohi ja jouduin korjata sinne.
- Kolmannella radalla kepeille ehdin persjätön, mutta sisäänmenot ei sujunut. Vauhtikaaressa niin, että juoksi putken ohi ja jatkoin siitä. Putkesta putkeen kohdassa ehti myös aika pitkän lenkin.. Lopussa myös luukutti suorasta putkesta väärälle hypylle eikä kuunnellut kutsuja.
- kontaktit hyvät
- kepit 2/3 sujui

Gavan radat
Novalle vaikeata 2 niisto ja kepit Gavalle

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...