Siirry pääsisältöön

Nousu 3lk!

Novan kanssa lähdettiin kimppakyydillä agilitykisoihin kohti Hyvinkäätä la päivällä Shantin ja Maaru aussien (pikkumaxi) sekä Annan ja Aiko sheltin (medi) kanssa. Ritva Herralalla oli kivat radat! Halli oli aika kuuma ja homeen hajua epäili kaverit. Kivan rauhalliset kisat, jotka meni nopeasti.

Edellisiltana ja aamuna luin mentaaliluento materiaaleja sekä Sporttirakista mentaalipuolen kirjoituksia. Monessa niissä oli asiata, joka upposi ja löysin missä petrata.

A- agilityradalla aloitettiin. Se oli tosi kiva, vaikkakin koirille tuli hylkyjä vähän eri kohdista esim putkeen sujahtaessa. Käytin käännöskohdissa käännöskäskyä (kaikki sik-sik). A:alle tuli käännös, johon ehdin vähän auttamaan. Puomilla koski hyvin, mutta oli hätäinen. Hypyn käännöksessä käännöskäsky ja varalta ohjasin, että tulee hypyn ohi eikä hyppää sitä takaisin päin, kun meni niin ristiin. Mietin myös toiselta puolelta, mutta siinä mietitytti puomi ekalla radalla. Treeniä siis puomiinkin, lähteä tekemään ohjausta sivussa olevalle hypylle. Putkesta 2 hyppyä, jotka oli sopivat ja irtosi ne kivasti. Sitten Nova hyppäsikin päin.
0-rata tuli! Sitten sai jännittää, että tuleeko muita nollia. Meidän onni, ettei tullut ja saatiin toinen luva!


B-radalla oli pari kohtaa enemmän mitä miettiä. Esim keppien ohjaukseen mietin molemmilta puolilta ohjausta. Alun takaakierrossa Nova hetken mietti pitikö tulla yli ja onneksi pidin ohjausta vielä yllä. Koska oma liike, tossa helposti menisi poispäin hyppysuunnasta. Sitten Nova varmaan putkea vilkaistessa meni seläntaakse ja sitä kautta onneksi oikeaan putkeen, kun oli mun liikekin sitä kohti. Siitä puomille ja keskityin taas, nyt oli paremmin aikaa tuossa kohtaa ja ajattelin ainakin pysäyttää 2on-2offiin, jarrutti ainakin selkeästi. 
Nova hyvin korjasi linjaa, siitä toiselle hypylle kun samalla valssasin. Putkeen ja menin valssaamaan keppejä ennen. Tässä oli pieni miettiminen Novalta, kun multakin kesti hetki kiihdyttää. Oikein meni sisälle ja sain vähän etumatkaa takaavientiin. Siinäkin olin tarkkana, että tulee mun ohjaukseen. 
Lopun kuviota olin ajatellut, että pakko jättää Aan kontkakti vähän riskille ja juosta. Nova tulikin Aalta kohti mua, mutta onneksi ehdin korjata renkaalle käskyttämällä. Ja ehdin juosta törkkäämään hypyn taakse. Siinä tulikin pakosti takaaleikkauskohta, pyörähti ennen estettä mutta meni siitä hyvin hypyn ja seuraavallekin sain ohjattua. Maalissa Nova hyppäsikin taas kohti kierroksilla. 

0-tulos silti, vaikkei ollut ihan täydellistä. Taaskaan ei tullut muita nollia, joten Novalle OIVA ja siirto 3lk! (halusin siirtyä kolmella nollalla). Otettiin vikasta startista lahjakortti ja voitoista myös sellaiset sai. 

Irtoamista saa treenata ja loppuun jotain rutiinia.. Mietin miten tarkkoja tuomarit on (palkka)hihnan kanssa. Kokoradasta vire on myös eri kuin yksittäisillä esteillä. Tokalle radalle mentiin jo innokkaammin. Radalle menoa ennen tehtiin namin kanssa pyörähdyksiä, seurausta ja paikallaan käännöksiä. Sekä poispäin käännöstä. 






Novalla meni 23 starttia 3lk nousuun. Rasmuksella aikoinaan 16 starttia.
Ruutilla vähän yli 100 starttia. Gavalla noin 64kpl (laskin uusiksi).

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...