Siirry pääsisältöön

Keppijälkeä vieraan tallaamana ja pikku tokot

Maanantaina nähtiin Emmi ja bc:t jälkitreenin merkeissä Petikossa. Nova sai ekaa kertaa "vieraan" talloman jäljen vierailla kepeillä. Oon vain keskenään tehnyt ja keppi-ilmaisua treenannut. Tänään unohtuikin, että jollakin kerralla treenattiin maahanmenoa mutta tuokoon vain luokse. Ensin virittelykeppi, joka löytyi hyvin.

Novan jäljelle mahdollisesti tuli harha koiran ulkoiluttajasta, siinä kohdassa tuli pyörimistä. Tehtiin sitä ennen varajälki molemmille aloittelijoille. Nova merkkasi ekan kepin, mutta ei nostanut. Erikseen pyysin etsimään ja kun löytyi sai namia ja leikkiä kepillä. Jälki vei mukanaan vikalle asti ja kepit jäi huomaamatta. Ylitti jälken oikein kiven päältä yhdestä kohtaa, oli myös puun ylityksiä. Vikalla leikittiin, kun löysi kepin. Molemmat kaksi vaati siis auttamista ja vihjailua.

Varajälki tuli tarpeeseen lisätreeninä. (Onneksi Hukka oli pätevä jäljellään) Nova lenkillä näkikin sen teon ja oli katsellut intopiukeana. Nyt Nova oli kävelyn ajan miettinyt asiaa ja merkkasi kaikki kepit ja jatkoi niiden etsimistä että löysikin. Kepit oli pienempiä kuin itse olen kerännyt n. 7cm pituisia(?). Sai nakkia ja leikittiin kepeillä kopitellen tai noutoaen läheltä. Novasta oli tosi siistiä! Seuraavatkin kepit löytyi ja etsi hyvin keppejä kun sai hajun. 4 keppiä? Vinkkinä että voin kehua jo reagointia. Erikseen voi myös treenata käteen tuomista. Kova hiki tuli Novalle treenissä, vaikkei matkaa ollut kauheasti. Kepit n. 10-20m välein. Vauhtia oli Novalla ja vähän jarruttelinkin sitä. Nova meni aika hyvin maavainulla, päivällä oli satanut vettä. Toiselle jäljelle kepit oli märkiä, ekalla kuivia. Kuivia ne on kisoissakin.

Kivaa oli näin kimpassa tehdä jälkiä! Viime kerrasta onkin aikaa, milloin olisi varsinaisesti jälkeä käynyt treenaamassa, varmaan Ruutin kanssa ja toki Gava kokeili nuorena (ei sen juttu).

Step tuli samalla meille hoitoon ja testiin, olisiko siitä Gavalle lisää rohkeutta arkeen. On ainakin Gavan fanittama vanhempi koira. :) Hyvin on mennyt ja porukka tulee hyvin toimeen keskenään. On Gavan kanssa mennyt ehkä vähän paremmin ja ke vähän harrasti kyttäysleikkiäkin. Stepiltä löytyy kaikki Ruutin hyvät tavat.



TOKO
Tiistaina käytiin lähinurtsilla tokoilemassa, äitin ja kolmikon kanssa.

Nova teki 
- ruutua, ensin ilman alustaa ja oli tosi hieno! Hyvin haki perälle. Loppuun vielä alustalla 25-30m matkalta. On ajatellut asiaa!
- ohjattu: merkille meno kosketusalustalle. Ei ollut tajunnutkaan katsoa kapulan vientiä niin juoksi toiselle merkille, tekemään kierron. Näytin kapulan ja sujui vasen.
- noudon palautus yksinään sivulle.

Step teki
- merkin
- ruudun
ja seurausta

Gavakin kykeni vikana treenata, kun oli saanut katsoa muiden treenin. Vaudikasta eteenmeno+ ruutu, silti reagoi pienesti rämähdykseen ja auton oven kiinni laittamiseen, mutta pystyi jatkaa hommia. :)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...