Siirry pääsisältöön

Viikon treenejä ja kuulumisia: agi, toko ja haku sekä kuvia

ILMAISUA, AKSARATAja STOPPIA - Nova
MA ilmaisutreeni 
Äiti maalimiehenä, heitin rullan jalkoihin, Nova hakemaan ja etenin samalla. Ensin pellolla lyhyellä matkalla. Palkkasin kun toi sivulle. Unohdin jännitteen.

TI agirata kisamaisesti Novan kanssa, tein vähän vaikean harjoituksen esimerkiksi agilityyn tutustujille. Kepeillä korjaus, puomille olin myöhässä näyttämässä (saksalaisesta), takaakierrossa rima (valssasin edessä). A:n juoksari oli ehkä rajalta? Keinulla Nova koski kyllä hyvin muttei lähtenyt luvalla.

Ti luoksetulon stoppia Novalle
myös seurausta. Videolla myös joltain kerralta tunnari pihalta.

AGI Gava & Nova
To agility Marjon opissa 

Nova
+ ekat kepit
+ aan juoksari

Puomin ylösmenolla jos vedätin tuli ylösmenon yli tai rajalle. Kaarien kanssa voisi tehdä nimenomaan noita vedätyksiä.

Gava
+ in-in kohdat
+ kontaktit 

Novalle oli haastava in-in 5-6 väli. Hyppäsi sen verran ristiin ekan hypyn, että ajautui helpommin takaakiertoon. Itse olin myös liikaa lähellä koiraa vaikka A syötti hyvin hypylle 5.

Molemmille keppien hakua, Nova meni hyvin kun saatoin lähemmäs 20 (sitä ilman haki puomia). Gava taas juoksi 8 kohdassa hypylle, kunnes otin "tähän" ja kepit. Ja 20 kepeillä meni putkeen, sitten väärästä välistä sisään. Molemmilla oli 1 ohjuri molemmissa päädyissä. Nova kesti hyvin sivuttaisetäisyyden lopussa (unohdan treenata sitä, onneksi Marjo kysyi kokeilemaan). Mutta Gava taas kerran hyppi lopussa ohjurin ja ei mennyt loppuun asti. Toiseen suuntan myös Gava kerran jätti vikan välin välistä.

Molemmilla oli haasteita 13-15 kuvioon. Nova helpommin tuli ekan hypyn väärinpäin. Putki kun syötti väärin. Ja huomasi myös, että tässä kohdin itsenäisellä takaakierrolla olisi helpottunut oma liikkuminen seuraavalle hypylle. Gavan taas sain takaakierron sijaan kepeille, kun jäin katsomaan hetkeksi että tuleeko oikein enkä näyttänyt mihin rata jatkuu. Vaikea oli myös ehtiä 17 takaakiertoon. Gava taas ekan kerran jälkeen 15 hypyltä lähti myös hypylle 1, putken sijaan.

Novan kanssa oli haastava myös 27 putki A:n alla ja rengas, ekassa ei irronnut, sitten irtosi lelulle. Novan palkkaukset pyrittiin niin että lelu lensi linjalle kouluttajalta. Ei niin että olisi ihan selkeänä "targettina" vaan heittona (paitsi renkaalle meno).
sis.vaikutteita Max Sprinzin seminaarista


TOKO & ILMAISUA - Nova 
To illan hakuilmaisu & tokotreeni Novalle. Pitkästä aikaa Wilman ja pon:ien kanssa! :) 

Rullailmaisu
1. matkaa noin 10m, heitin rullan Wilman jalkoihin, Nova hakemaan "ukko" ja sivulletuonti, "irti" ja palkkasin itse
2. kasvatin matkaa vähän joka toistolla. Tässä vielä heitin rullan. Wilma vaihtoi myös paikkaa vähän eteenpäin. Ja joko istui tai makasi alustalla.
3. maalimies oli varjossa ja aiemmin meni lenkkeilijä takaa ohi. Nova ei ekalla lähetyksellä löytänyt n. 20-30m matkalta. Tokalla löytyi. Mutta taisi lähteä ennen kuin löysi rullan. Kävelin tai hölkkäsin aina kolmiomalliin.
4. pisto taisi tulla ekassa taas ilman rullaa, ei malttanut etsiä. Rulla oli jossain nurtsilla lähettyvillä. Joka kerralla otti kontaktin maalimieheen. Toistolla sujui hyvin.
Näköjään vaikka kuulostaa helpolta niin matkan kasvaessa ei ollutkaan enään niin helppoa.

Ruutu: Kokeiltiin miten sujuu. Jäi etureunaan. Toistoissa näytin paikan, kun alustaa ei ollut mukana. Saatiin paikkaa taaemmas. Vikassa lelu ja n. 25m. 

Luoksetulon stoppi: Eka vähän epävarma, heitin lelun kun pysähtyi. Toinen oli jo parempi. Hiekka ei ollut niin pehmeätä kuin millä yleensä on näitä tehty. Ja oli siis suullinen ja kroppa-apua. 

Kaukot: Tämä olikin vaikeata, tokokentällä kaiken hauskan jälkeen! Luopumista samalla. Ja koti käytävällä toki mennyt paremmin. Saatiin namiavuilla sujumaan m-s-m vaihtoa. Monesti steppaili helposti sivuun.


PE Paimennusta Iitissä 
Gavan mielestä parasta ikinä. Käytiin paimentamassa isoa lammasporukkaa, eniten ajoa. Samalla Gavan tuli ajaettua lampaat portin läpi paristi. Kerran jakoi myös ison lauman vahingossa.

Step oli myös toisen viikon meillä, Gavan vanhempi ja viisaampi henkinentuki.
Syyskuvia omista ja hoito/lainakoirasta

Gava korkkasi myös talvitakkikauden, kun aamulla oli 1 aste ja se tärisi softshellissäkin. :D Edellispäivänä käytti myös Ruutin bottia, vatsaremmi sopi solmun kanssa.

Gava sai perjantaina päättää hyppääkö autoon Novan vai Stepin viereen. Meni Stepin kanssa samalle puolelle. Tytöt on myös aika samantyyppisiä, kaksi kilttiä joita ei paljoa tarvitse komentaa. Gavankin kanssa mennyt helpommin, eikä se ole ollut nyt niin herkkä ja pelännyt vähemmän. Gava on pyytänyt Steppiä leikkimään tai kyttäleikkiin. Step on arjessa ehkä helpoin koira kuin mahdollista. Koiran ohituksissa ei noteeraa mitenkään toista. Ruuti remmiräyhään tottuneet lyttykuonot on ihmeissään, kun samannäköinen koira ei korviansakaan hetkauta. :)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...