Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.9.2019

Haamuja tuulessa - hakuleirillä: luento

LUENTO 

Perjantaina aloitettiin luennolla Jämijärven mökillä, saunottiin, la oli kaksi kierrosta treeniä, sauna ja su treenit. Ruuat myös erinomaista. :) Kouluttajana oli siis Reija Nieminen. Novan kanssa päästiin 4hh huoneeseen, missä oli ekana yönä yksi pentu mali sisällä ja tokana yönä kolme koiraa häkeissään. Nova oli hiljaa ja nukkui rauhassa kevythäkissä. Mökissä se lepäsi parhaiten, kun autossa odottaa taas niin innoissaan istuen.

- Treenien postaus 

ALKEET
Tärkein on hyvät tunnekokemukset = motivaatio.
Käytös maalimiehellä, opetetaan esim että lelun kanssa ei tulla käsille (ohjaajan vastuulla). Ilmaisussa asento koiralle. Esimerkiksi pyytää ruokakippo maassa haukkumaan, jos ryysää kupille, käsketään pois, oikein haukkumisesta saa syödä. Sitten sama 5m päästä kutsuen. Maalimieheen ei myös törmäillä (ainakaan motivoitunut).

Katseen lukitus lähetyksessä (avut kun koira katsoo eteen). Meillä oli käsi mukana mutta jos katsoo ilman niin jännite ja lähetys. Kokeneelle käsi voi olla vain turhauttavaa odottelua.

SYVÄ SUORA PISTO
1. prioriteetti riittävän syvät pistot (60-70m) ja koira työskentelee eteenpäin. (tähän vaikuttaa myös se, että koira oppii että huonoltakin pistolla palatessa ohjaaja löytyy edestäpäin, samoin aina näytölle tullessa.)
- treeneissä yli syviä, koira ei löydä huonolla pistolla, ohjaajalle silloin aikaa etsiä seuraava lähetyspaikka, vastatuulen kokeeessa juoksee ainakin 40m jos tottunut menemään 70m. Ennen koetta voi kokeilla myös 50m matkaa, usein koirat kääntyy kuitenkin tallauksen loputtua.
- suorapisto on keskilinjalta 90 asteen kulmassa, oppikirjan mukaan koira tekisi päädyssä u -mutkan ja juoksisi suoraan perälle. Mutta tärkein on että uppoaa ja liikkuu eteenpäin. Piikkeinä pistoja joutuu tekemään enemmän. Silmukka yksittäisenä ok, mutta kaikkien ollessa on takaisin päin työskentelyä. L-pistoissa riskinä että koirat alkaa juosta vinoja/oikoa. L-pistot on ns maalimiehellä houkuttelua, väärällä tuulella taas vahvistetaan vinoja pistoja.  Enintään 20% pistoja, missä maalimies ei ole suoraan edessä.

Pisto paloissa:
1. meneminen
2. takaisin tuleminen
3. eteneminen

P-pisto eli haamu tuulessa on juuri nimensä näköinen. Ukko näyttäytyy esimerkiksi aluksi 50m, piiloutuu kaartaen lähemmäskoiraa tuulen alapuolelle n. 40m. Tästä vaikeutetaan 60m- 50m, 70- 60m. Koira käännetään poispäin (näkösuojaan jos mahd), kun haamu on näyttäytynyt. Oikealla tuulensuunnalla koira saa hajun maalimiehen ohittaessa. Koira ehdollistuu, että ihmisen haju tarkoittaa ruokaa/lelua. Haamuja/ääniä käyttäessä mahdollisumman monesti käännetään koira tai käytetään muistikuvia. Suorat avut: saa mennä heti, nopeasti pois ettei jää kiinni.Muistikuvia 2: esimerkiksi näytetään 1, 2 ja lähetetään 2. Tai näytetään 1, 2 ja lähetetään 1.
- mukaan myös kaikkiin puun rungon ylityksiä, isot kivet, ojat jne.

Norjalainen sekametsä: muistettava 4-8 maalimiestä, avut lopusta alkuun peräkkäin. Tyhjien treenaus tässä on vähän huijausta.

Lähetys ja tulee ääni, kun koira on jo matkalla.

Maalimiehet hyvin piilossa! Maassa maastokuviokankaan alla makuulla tms.

Vahinkotyhjän voi palkata keskilinjalla (paitsi vajaa ja vino). Maalimies siirretään eteenpäin.

Radiopuhelimiin ei puhuta ilman lupaa. Keskilinjalta sanoo, jos tulee muutoksia tai kysyy jos ei ole varma onko piilolla. Jos koira on juuri pistolla ja toiselta puolelta tulee puhelimeen kysymys niin koira saa puhelimesta avun, koska se kuuluu toisellakin puolella.
Puhelimeen kuitataan "otti rullan" (mieluiten sanallisesti, että tietää ettei ollut vahinko), kehumista suorapalkalla/rullakoiran kanssa.

Piilomerkkien välillä menee vain koira. Ohjaaja ja maalimiehet kiertää sinne mennessä tai tullessa. Joskus kiireellä piilolle mennessä voi mennä viistosti. Treenin lopussa eri juttu. Toiset koirat ei välitä jäljistä, jotkut taas voi käydä edellisellä piilolla ja juosta sitten toiselle (sitten kannattaa ottaa myös sellaisia, missä on eri maalimiehiä).

Umpipiiloja alusta asti joka treenissä (esim ihminen menee pennun nähden). Myös kuuman piilon ohituksia jokatreenissä. Jollekin käytetään välimerkkiä, jollekin täyttä matkaa jne.LUOKSETULO
Sisääntulo, suorin reitti luokse. Ohjaaja selin koiraan, sama käsky kuin pistolta kutsuessa. Alussa voi käyttää myös "sivu" tms ja palkataan namilla. Ei reiden taputtelua. Voi pitää käden takana ja tuoda sivulle. Löydön jälkeen koira kytketään, jätetään maalimiehelle, ennen kutsumista maalimies ottaa hihnan irti. Kutsutaan koira. Koiran voi myös jättää odottamaan ja pyytää siitä luokse. Jos koira ei tule luokse (katoaa muutamaksi minuutiksi) voidaan kävellä hihnassa piston muoto.


TYHJÄ PISTO
Ensin myötätuuleen.
Haku on etsimistä ja risteilyä. Sitä on suhteessa paljon enemmän. Kisoissakin on vain 3 maalimiestä eli 3 löytöä. Tyhjiä pitäisi osata 1lk kisoihin 4kpl, 2lk kisoihin n.7kpl ja 3lk kisoihin 10kpl. Koska lähetyksiä voi tulla uusiksi. 100m rata laskettuna 20m välein on 6 pistoa. Tyhjiä, kun koira osaa suoran piston ilman apuja.

Tyhjän piston kanssa yksi jää lähetyskohtaan ja kuittaa kehu tai takaisin. Kun koira kääntyy oikein se palkataan laumapalkalla keskilinjalle tai nami/lelukin.
Nuoren koiran kanssa voi mennä käskymään siihen kohtaan mistä kääntyy. Joskus on ok tehdä vaikeita treenejä, sen jälkeen taas helppoja. Ja jätetään treeni onnistumiseen.

Esim 1 tyhjä, löytö, 1 tyhjä, löytö / 2 tyhjää, löytö, 1 tyhjä, löytö /
4 tyhjää, löytö, super palkka! Voi vaikka metri metriltä ajaa menemään riittävän syviä (koiralla jolla hyvä motivaatio ja osaa syvät suorat pistot). Seuraavassa sitten helpompaa.
Ensin sujuvia lähetyksiä suorille, ei korjaus lähetyksiä. Sitten voi tehdä korjauksia tyhjilläkin.

ILMAISU

Esim kolme pressua, yhdessä irtorulla tai haukutaan.

Rullakoiran kanssa näytölle lähtiessä täytyy liuttaa liinaa (puoliväliin tai loppuun?) ja sitten ohjaaja lähtee perään. Rulla irrotetaan käskystä, ei kosketa siihen. Liinaa kiinnittäessä ote valjaista. Kun lukkosanoo "klik" sen jälkeen käsky "näytä". Näytöltä keskilinjalle tullessa koira hallintaan ja jatkuva kehuminen alentaa arvosanaa. Yksi käsky näytöltä keskilinjalle siirtymiseen.

Kolmiomalliin
A) näytölle menoja. Maalimies hetsaa palkkolla, kytketään koira "klik", "näytä" ja päästetään koira maalimiehelle.

B) Rullantuonti -> hakee rullan. Palkataan tuonti. Maalimies makaa, heitän kenkien luo rullan. Lähetetään hakemaan, ohjaaja palkkaa itse. Koira joutuu samalla myös etsimään rullaa.

Haukkuilmaisu: 
A) Liina, valjaat ja appari
Appari turhauttaa, tuhahdus tai rykäisy palkataan. Saalivihjettä, likutetaan edestakaisin, lelu piiloon, ääni ja lelu. Yhdelle pakoon lähteminen toi ääntä.

B) Kotitehtävä: haukkuu puhtaasti härkkimättä, ruokakulho tai pallo koiran edessä. Koiran edessä vain käsky "hauku". Jos koira ottaa tai syö, oho ja pois. Kun oikein saa luvan ottaa.
Kun sujuu kotona, koira odottamaan 5m päähän ja sama uusiksi. Jos koskee, uusiksi. Kotona haukkua 20, 40, 60 kertaa puhtaasti. Kisoissa voi olla jopa 100.

C) Maalimiehen haukkuminen, eri lähetyssuunnat, pääpuolelta, sivusta, jalkojen suunnalta. Ruokapurkki kengän alla, paras jos koira haukkuu sitä. Etäisyydet, umppari, rohkealla pennulla vaikka kiinnikin, eri asennot


HAKURADAN AJAMINEN

Ohjaaja saa päättää kummalta puolen aloittaa radan. Esim  voi kouluttaa koiran aloitusrutiiniksi, tuomarin kättely, seuraus keskilinjalle, käännös oikealle ja lähetys. Sieltä voi lähteä myös pupu 10-20m juoksemisen jälkeen tai heti. Jänis kiljaisee lähtiessään, että koira huomaa maalimiehen tai kokemattomalle voi kutsua nimeltä. Juoksee vähän matkaa, kunnes menee maahan (keskilinjalta sanotaan, kun menee alas). Voi tehdä esim 10 toistoa samanlaista rutiinia.

Ohjaajan eteneminen hakuradalla. Noin 20-25m väliä lähetyksillä. Koiralla kestää pistssa noin 15-20sek. Jos koira kääntyy väärin tai tulee piikkinä, täytyy lähettää tiheämmin. Jos koira tulee seläntakaa keskilinjalta, ei ole kattanut koko aluetta. Vs sivulta metsästä.

Vieraat ihmiset ei tarkoita palkatonta. Esim alussa palkatonta 2 pistoa, sitten kaksi tosi hyvillä palkoilla.

Ennen koetta tasalaatuinen suorittaminen. Ohjaaja voi luottaa koiraan. Flow tila. Ei arvostele mielessään koiraa tai itseään. Lähetyspaikka, katsoo, etenee, katsoo lähetyspaikan, katsoo, etenee. Koiran pistot yleensä saman ajan sisällä, ei esim 20sek vs 1min. Koiran ei tarvitse tehdä täydellisiä u-pistoja, voi mutkitellakin mutta tärkein on että pistot on riittävän syviä. Tai voi sisältää myös silmukan. Ja tehokkaita (ei piikkejä).

- alun rauhoittuminen: nami koiran edessä vähän korkeammalla, jos hyppii ei saa palkkaa. Mutta seisomisesta ja keskittymisestä nami heitetään maahan vasemmalle puolelle. Voi myös heittää nameja maahan ja koira etsii. Sitten peruuttamista, nami näkyvillä, jos koira menee nätisti tiputetaan nami taas vasemmalle puolelle. Ohjaajan peruutuksesta voidaan pyytää koira sivulle ja aluksi pidetään oikean käden namikäsi vasemmalla olkapäällä. Sitten käsi häivytetään pois, leuan ali, toisen puolen olkapäälle ja alas.

- palkkaa hallinnasta: koira sivulla kävelyä muutama askel ja palkataan koira, vielä kun se on sivulla. Ei haittaa vaikka koira katsoisi eteen "siirtymässä". Samoin maalimieheltä keskilinjalle kävely pitäisi harjoitella niin, että koira osaa tarjota seurausta tai palkataan sivulla pysymisestä. Jokainen huomautus tuo turhaumaa. Sen takia voi myös kytkeä koiran treeneissä jos ei meinaa palkata siirtymiä.

- suojelussa käyttävät huipulla vain positiivisia vahvisteita, jakaen liikkeen pieniin paloihin

- negatiivinen turhauma/ hallinnassa huomauttamisella turhaumaa. Esimerkiksi murina taistelussa on negatiivisella puolella, vaikka sitä moni tekee. Ilmentää stressiä.

- treeneissä haetaan onnistumisia, koitetaan välttää että pääsee toistamaan jotain ongelmaa tai esim oikoo pistoilla
- kokeneellakin täytyy muistutella helppoja asioita
- laumapalkka keskilinjalla kisoissa on mukana aina omat kehut ja opettaa koira siihen.
- rotkoon kaistale
- umpimetsä keskilinjat

Hanskoina oli puutarhahanskan tyylisiä, missä myös kumipintaa.

Koiraa ei normaalisti lähetetä maalimiehelle niin että olisi kiskomassa. Lähetys vasta, kun "seisoo" omilla jaloillaan. Siitä voi tehdä kuitenkin tehokeinon, että koira saa kerätä motivaatiota ja roikkua valjaissa. Sitä hyödyntäen voi joskus käyttää, kun koira tarvitsee ttsempin vaikeassa tilanteessa.

Yleistä on myös lähettää koira liian hätäisesti, odotetaan että on keskittynyt, suu vähän menee ehkä kiinni ja sitten lähetys. Voit myös kehua kerran kun koira tulee pistolta (jatkuva kehuminen katsotaan virittelyksi ja alentaa arvosanaa). 

Keskilinjalla saa juottaa, samalla tauko koiralle. 3lk ohjaaja juotti 100m välein.

Maalimies palkkaa haukkumisen hyvästä kohtaa vaikka ohje olisi 5 haukkua. Umppareilla pyrkii palkata kun ei hypi päin, lelun voi heittää reunan yli ja kehuen samalla. Haukkuvan kanssa ohjaaja aina tulee piilolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!