Siirry pääsisältöön

Kraniota, tokoyritystä, pelkoa ja agility SM kuvia

MA LIHASHUOLTOA

Maanantaina Gava ja Nova kävi Kultahännässä kraniosakraaliterapiassa/hieronnassa. Nova oli viimeksi enemmän jumissa, mutta nyt oli aika pientä. Oikealla puolella pieni jumi takana ja vasemmalla lavassa.
Mutta Gavalla oli takajalkojen "koukistajissa" tms alempana jumia, joka sai nostelemaan päätä ja katsomaan. Viimeksi oli vähän samaa, mutta kai vähän eri kohdasta johtuen. Venytyksiä taas läksyksi, käsi vatsan kapean kohdan alla ja namiin kurotuksia seisoessa. Ja sitten samasta kohdasta pitäen kädellä kiinni ja namin taivutusta varpaista. Niin, että taivuttaisi enemmän etuosaa eikä menisi vain mutkalle. Pitäisi keksiä joku miten muistaisi noita venytyksiä tehdä. Pitäisi melkein olla kalenterimerkintä tai herkkuja antaessa. Gavaa ei niin kiinnosta tavallinen ruoka, että pitää olla parempaa.

HAKU ILMAISU
Ma aamulenkillä Nova teki haun rullailmaisua:
Äiti meni rullan kanssa metsään noin 8-10m kohdalle. Ekoissa 3:ssa Nova yritti antaa rullaa ensin äitille. Ekassa taputin jalkaa, osassa katsoin sivulle. Sivulletulo sujui, ehkä kerran tiputti rullan ennen lupaa. Laitoin hihnan kiinni ja "näytä". Vikassa neljännessä ei tarvinnut apuja rullan tuontiin ja tajusi tuoda sen heti. Nyt oli namia palkkana (tavallista ruokaa) ja sujui hyvin.
Pihassa koitettiin aiemmin lelun kanssa ja se oli vaikeata luopua ja tuoda rullaa ilman käskyä.

Gavalla alkoi myös juoksut 2.9. Täsmälleen sama päivä kuin vuosi sitten.



TI TOKO 
Tiistaina treffattiin pitkästä aikaa hyvää tokokaveria Katia ja Tria belgiä, joista oli tullut Helsingin seudun piirinmestarit! Niin hienoa! :)
Yritettiin tokoilla (arvoin jo porukoilta lähtiessä kumman otan, mutta ajattelin että kuvatessa Gava jaksaa odottaa paremmin). Mutta Gava oli jo autosta ottaessa epäileväinen tutulla Malminkartanon jätemäkien parkkiksella (väkeä riitti siellä).

Kentälle mentiin yhdessä ja tehtiin paikkistakin piilossa. Oliskohan minuutin jälkeen Gava oli tulossa kohti, kun meinasin lähteä palkkaamaan. Oli peloissaan, ehkä joku ääni kuului. Lyhyt pätkä ja palkkasin, takaisin tullessa tärisi paikallaan.

Gava teki ekana zetaa. Piti tehdä rauhallista eilisen hoitamisen takia, mutta piti vähän nostattaa ja oli vain namejakin kun piti olla rauhassa. Saatiin tehtyä seurausta, alkuun imutettuna, liikkeestä maahan. Sitten seisomisen sivulla istui, tokassa tajusi seistä, sitten taas istui. Palkkasin pelkän stopin ja piti innostaa väleissä.
Gava säikkyi kaikkia ääniä parkkikselta ja tuijotti epäilevästi sinne. Esim auton oven laittaminen kiinni, kierrätyskeskuksen rekka oli myös siellä. Hyvä toisto, Gava kiinni ja vein autoon, missä meni häkin nurkkaan turvaan.

Huipulle kävely sujui ihan hyvin ja ylhäällä nähtiin pikku fasaaneja, jotka oli siistejä. Mutta kuvassa hyvä, että Gava pystyi katsoa tai kuunnella. Kun kyttäsi mahdollisia pelottavia ääniä alhaalla.
Luulen, että toko menee tauolle ainakin ulkona, rauhallinen halli lelupalkalla voi olla ok. Gava pelkää meidän kodin lähikenttääkin, missä ennen ollaan tokoiltu monet kerrat (koska siellä on välillä lapsia, skeitti, tai potkulauta).
Agility nyt ainakin sopii, kisoissa oli kyllä säikähtää kaiuttimen rätinää kun odotellessa oltiin 10m päässä. Tavalliset kuulutukset ok, ja kun koiria radalla se vei huomion.

Ruutin kuolemasta on vielä vasta 2kk, menee varmaan aikaa kunnes Gava ehtii tottua tilanteeseen. Toisaalta Ruutillakin oli yhdessä vaiheessa pari vuotta, jolloin pelkäsi junia, juna-aseman läheisyyttä, alkoi pelätä kerrostalojen yläkerroksia.. Harmittaa koiran puolesta, stressiä tulee jo tavallisesta arjesta. Asuttaisiimpa vähän enemmän maalla. :(
Mennään päivä kerrallaan, koitetaan välttää jatkossa kaikkia paikkoja missä on paljon porukkaa.

KE TOKO
Nova teki pihalla tunnaria. Laitoin verkon alla väärät levitettynä ja oman verkon reunaan. Nuuski väärät ja sitten löysi oman ruohon alta.
Tehtiin sitten maasta nostamisia, kun oon vain palkannut "vauhdista" namilla. Pitoa muutama kerta. Sitten niin, että annoin edestä tunnarin ja pyysin tuomaan sivulle. Ne kerrat kuin korjasi tunnaria, otin sen pois (ekassa puraisi samalla). Lopuksi saatiin toistoja, missä ei liikuttanut kapulaa ja tuli sivulle. Ekana kelpuutin vinonkin asennon ja pidin namikättä kuonon korkeudella.
Kuva tunnarin jälkeen.

Sisällä tehtiin Novan kanssa myös kaukoja, s-i-s ja m-s-m. Näytin kädellä asennon ihan läheltä ja toisesta kädestä nami.
Gava teki myös venytyksiä, alkuun se ällötti mutta sitten innostui hyvistä nameista.

Agilityn SM-kuvia joukkuepäivältä (su) julkaistu!





Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...