Siirry pääsisältöön

Rullailmaisua ja seuranmestikset

Ma rullailmaisutreeni

Mentiin Salon lähelle tapaamaan Katjaa, tollereita Kromia ja Twisteriä. Sekä Maijaa ja tolleri Siiriä. Toiset teki nometreeniä, me haun ilmaisua.
Kiikalan metsässä, missä hyvä näkyvyys. 

1 pisto: matkaa n.10m, heitin rullan. Hyvin meni. Nova haki rullan, kävelin eteenpäin, toi sivulle, "irti" ja palkkasin lelulla.
2. Pisto: haki rullan, vähän lenkitti sen kanssa ja juoksi toiselle puolelle ekan maalimiehen luokse. Jonne unohti rullankin. Laitoin keskilinjalle maahan, hain rullan ja heitin sen takaisin 2.maalimiehelle. Sitten uusiksi ja nyt sujui.
3. Pisto: noin 15-20m. Rulla valmiina jalan lähellä. Tämä sujui hyvin.
4. Pisto: noin 15-20m. Rulla valmiina. Sujui hyvin. 

Seuraavaksi lisää matkaa ja rullat voisi olla valmiina maalimiehillä. Toisaalta myös näytölle menoa pitäisi tehdä.

NOME
Nova teki vielä lopuksi lokilla noudon sekä paluunoutoa. Pohjalle vähän seurausta/siirtymää, jossa meinasi kyllä vähän karkailla ja oli aika korkeassa vireessä autosta otettuna. Namin luopumisessa meinasi tulla ääntä kun oli paikallaan. Oli autossa ehtinyt katsoa muiden noutotreeniä.
Treeni-ideoita näki
- lammella viistonouto vedestä missä koira voisi kiertää rantaa pitkinkin lähimmäksi.
- sokkolähetys: eteenlähetys ja krepillä merkattu sijainti. Ohjaus jos vino: Pysäytys istumaan ja suunnan näyttö käsimerkilläkin. Tai sitten lähihakupillitystä kun lähellä.
- kasa dameja ja merkki sinne. Eri suunnista ja eri etäisyyksillä lähetyksiä. Myös ohjausta voi yhdistää esim istumaan ja suunta.
- muistikuva ja heitto: kävi eri suunnasta viemessä riistan, hämärässä linnun heitto koiran nähden 90 asteen kulmassa tai enemmän. Ensin lähetys muistikuvalle, koira sai juosta sinne eri suunnasta. Sitten linnulle joka oli heitetty.


AGILITY
AST:n seuranmestikset Puolarmetsässä

Gava ekana, muuten ok mutta kepeillä ajattelin jo että nyt tulee niin lujaa eikä jarruta ja sen taisi kuulla äänesta kun Gava kääntyi 4 välin kohdalla katsomaan ja kepit jäi kesken. Mitäs en luottanut!
Toistolla haki väärältä puolelta. Sitten oikein. Kaikki muu oli ok.
Keppien jälkeen 2 hyppyä, käännös putkeen ja sitten hyppy. Hyvin kääntyi putkeen, sitä epäilin että tuleeko. Taas en luottanut mutta onnistui. Sanoin käännöskäskyn hypylle. 
Eli 10vp.

Novan kanssa tein ennen aata persjätön ja siihen tuli kiire. Vedätin kai ja oli vauhtia aalle niin tuli vain yksi laukka alasmenolle. Seuraava hyppykin viistossa. Eli kontaktivirhe. Muuten ok. Puomilla pysähtyi hyvin. :) 
5vp ja Nova sijoittui tokaksi kisaavissa eli hopeata.

Koiranvaihdossa (supermöllirata)
-  tein nollan medi staffi Islan kanssa, sijoituttiin kolmanneksi eli pronssia.
- Gava meni makseissa Kristiinan kanssa, teki nollan ja voitti maksit. Gava nousi lähdössä ja Novakin näytti siltä että jääkö odottamaan.
- Nova meni väärään putken päähän ja tuli yhden putken ohi. Olin lopussa palkaamassa ja loppusuora (2 hyppyä) sujui. 

Staffin nolla


Gavan nollarata 

Näissä näki hyvin koirien eron esteiden hakemisessa, toinen lukee rataa ja loogiset radat osaa. Toinen taas vaatii selkeän ohjauksen eikä anna hirveästi anteeksi. Harvemmin kuitenkin radat on ihan supermölli irtoamista. :D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...