Siirry pääsisältöön

Hakutreeneissä canis-risteilyä ja muuta

Lauantaina saatiin neljän porukalla hakutreenit kasaan Korson puomille. Minna ja bc Sisu, Tiina ja bc Hilla sekä Tuuli ja collie Sasu. Oli luvattu sateista päivää niin päätinkin vaihtaa suunnitelmaa ja että kokeiltaisiin netissä puheessa ollutta canis risteilyä, joka tarkoitti hienolla kirjoitusasullaan aika tavallista risteilytreeniä, missä on "yliheittoja" tosin näissä myös sellaisia missä ohjaaja on nenä kohti seuraavaa pistoa ja joillakin koira saa tarjota itse maalimiehelle jatkamista ilman hallintaa. Maalimiehet valmiina ja matkaa lisätään joka pistolla. Aluksi apuna on se, että koira voi nähdä maalimiehen, muuten koiran pitäisi vaan juosta puolelta toiselle. Samalla tulee kääntymistä oikeaan suuntaan. Kun maalimies oli palkannut, se nousee ylös ja passivoituu. Samalla toisella puolella maalimies meni istumaan alas (osassa meni alas kun koira oli keskilinjalla niin sai pienen avun). 



Novan treeni:
1. pisto: lähetin valmiille maalimiehelle joka n. 10-15m, Nova sai hajua ja lähti hyvin ilman apuja. 
2. pisto: olin nenä kohti pistoa ja katsoin Novaa vasemmalta puolelta. Taisi lähteä etsimään suoraan tai pienen pyörähdyksen kautta. (maalimies 10-15m)
3. pisto: maalimies ehkä 15m. 
4. pisto: maalimies n. 20m
5. pisto: maalimies n. 25m oli kuusen takana eikä näkynyt, upposi 10m muttei löytänyt. Lähetin eri kohdasta, missä näkyi vähän maalimiestä ja parempi polku. Niin sujui. 
6. pisto: n. 30m Tässä saatiin ihan suora yliheitto, kun Nova näki keskilinjalle tullessa kun mm meni maahan/istumaan. Nameina oli lihapullaa ja kahdessa kissan pateeta. Vikassa lelu, ei leikkinyt ihan samalla tavalla kuin mun kanssa. Taisteli kyllä vähän. 

Kommentteina muilta, että voisin ehkä kutsua maalimieheltä ja sanoa lähetyskäskyn. Toki jos haluisi "flying risteilyä" missä koira otettiin namilla seuraamaan ja siitä lähetys niin sitten pitäisi ottaa hallintaan. Novalla eka treeni, missä saa ideaa risteilystä ja kun lähetyksiä ei ole tehty sivulta ilman apuja kuin pariin kertaan. Jos tätä enemmän tekisi, maalimiehille voisi lisätä matkaa (ainakin jos on näkyvyyttä) ja vielä vaikeittaessa maalimies olisi piilossa. Vielä tuntui, että Nova ei ole hoksannut riittävän hyvin hakua että juoksisi toiselle puolelle näkemättä. 
Maalimiehellä oli ollut vähän hätäisempi ja kuikuillut pois vs molemmat maalimiehet oli ollut viimeksi "tavis treeneissä". 
Tää on näppärä treeni myös jos on itse flunssainen, kun ei tarvitse kävellä kuin keskilinjalla. Pistomäärissä myös viimetreeneissä hyvää vaihtelua, melkein joka kerta eri määrä pistoja. 


Pikku treeniä

- Novalle 2 damin ja lompakon etsiminen, valmiina esineet.
- Kolme noudettavaa lähekkäin ja ei saa vaihtaa. Aluksi olisi vaihtanut damit. Ja vaikeata ilman palautuskäskyä (koitetaan opettaa pois).

Kaukoja
- Nova hoksasi takajalkoja pyyhe "rullalle" paremmin. Itse siirrotkin vähän parempia. Kuintenkin ihan läheltä käsiavuin.
- Gava etutassu targetillä. I-m oli vaikea (sekoitti seisomiseen).

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...