Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

4.10.2019

Marjon huipputreeneistä videotakin

Torstain agilitytreenit Lohjalla Marjo Koranderin opissa. Radassa oli vaikutteita kisaradoista, hyviä kohtia olikin! Oli puhe treeniaikojen puolittamista eurooppalaistyyliin ja päätin sitten että hyödynnän siinä molemmille treenit. Sopivasti ehtikin, toki olis siellä molemmille riittänyt vielä treenattavaakin. Pointsit itselle, että edellisiltana kirjoitin ylös, mitä kumpikin tekee ja opiskelin radan. Oltiin ekana ja kolmantena n. 5-7min pätkillä.

Gavalle 60cm rimat ja aloitti.


Heitin keinun etupalkaksi pallon. Alusta ja vapautin lelulle ja leijeröin puomin. Videolle saatiin sitten 1-5 pätkä. Kepit onnistui! Ja tuolla sijoittelulla tein persjätön putken eteen. Aluksi piirroksesta ajattelin, että tulee kiire, jonkin ajan päästä aloin miettimään uskaltaisiko mennä keinulla niin reilusti sivuttaisetäisyyttä, hyvin uskalsi! Molemmille putkeen lähetys oli myös helppoa.

11-14 seuraavaksi, käännöskäskyllä 11 oli nätti! Ekassa käskytin Gavan takaa ja meni hypyn 1 takaa. Seuraavassa välissä "haltuun" ja taakse. Tein siihen takaakierto persjätön ja hienosti meni! Putkeen ja siitä putkeen, hyvin haki vaikka olin puomin toisella puolella. Tämä jäi kokeilematta Novan kanssa.

14-20: takaakierto 16 olikin aika helppo. Sitten taas tärkein oli muistaa in-in käsky hypylle 17 ja ohjaus. Hyppy linjasi koiraa väärälle puolelle. Ekassa unohdin oikean käskyn, muut ok. Takaakierto/viistohyppy 18 sujui hyvin. Hyvä kun Marjo patisti juoksemaan kovempaa, koska varon rimoja ja sitä että ei käännykään. Ekalla tippui rima 16. Mutta sitten onnistui niin, että olin paljon pidemmällä ja hyvin Gava teki hommia. Näin sitä pitääkin siedättää ja vaikeuttaa!
Putkesta 19 oli ainakin treeneissä hauska nähdä kun olin pakkovalssin tavoin selkä hyppyyn ja käskytin in-in niin Gava juoksi suoraan keinulle ja suoritti sen oikein, vaikka seisoin paikallani. Tässä ratakohdassa, kun koira tuli putkesta kovaa oli sopiva ottaa taas kohti hyppyä rintamasuunta ja in-in. Mahd käydä läheltä poimimassa.

19-21 kohdassa vaikein oli, kun aiemmin oltiin menty 12 hyppy toiselta puolelta ja nyt mentiin taas toiselta. Ekassa menin liikaa koiran lähelle ja unohdin oikean käskyn. Seuraavassa oli in-in 21, mutta ei vielä sujunut. Kolmannessa lähdin vielä selkeämmin melkein hypyltä kohti hyppyä 22 käskyn kera ja sujui. Toki olin aika paikallaankin. Tällaisiin "lenkityskohtiin" erottelua.

19-26 sujui hyvin. Olin ajatellut 23 kohdan jälkeen lenkitystä, mutta oli sopivasti loppusuoraan nähden. Takaaleikkasin siinä ja jäin keppien toiselle puolelle. Hyvin irtosi.


Novan treeninä oli lopari eli loppusuora ja kontaktit ja kepit.

Irtoamispätkässä 22-26 oikaisi vikan esteen ohi lelulle. Seuraavassa kokeili samaa. Otettiin yksittäisenä putki + hyppy, että ehdin tönäistä hypylle. Sitten sujui ratapätkässä etupalkattuna. Kahdesti tippui rima kaarteessa. Novalla oli (loppusuoralla) kaksi rimaa 60cm ja yksi 55cm.

Keinulle jätin pallon n. 3m päähän ja kouluttaja vahti. Nova tuli vähän hidastusti keinun mutta alkukin onnistui ja leijeröinti. Vapautin lelulle. Sitten keinu ja putkeen 4, palkkasin persjätön jälkeen, hyvin meni putkeen. Kepeille viennissä menin lähelle ja ekassa peitin. Paras oli kun annoin koiran hoitaa työt ja 2-3m keppeihin olin jo antamassa rauhan. Näköjään umpikulmini hakee hyvin. Mutta ei niin varmasti, että huonollakin ohjauksella sujuisi. Aika monesti meillä onkin ollut ohjuri alussa, nyt ei ollut.  Lopuksi putki ja kepit ja onnistui! Persjättö keppien lopussa jäi kokeilematta, tuntui että sisäänmeno oli sen verran vaikea ettei uskaltanut kokeilla.

Puomille lainattiin kaarta, joka ylösmenolle. Löydettiin parin toiston jälkeen Marjon vinkistä hyvä kohta ja sitten huomasin itsekin hyvän osuman. Totutin samalla valssiin ja persjättöön lopussa. Niitä lisää! Vähän lepsusti palkkasin myös melkein hyvät, toki ylösmenokin oli ideana. Ja mielummin nopea kuin epävarma koira, joka himmailee alasmenolla.


Huipputreenit! Paras fiilis jää, kun kohdat mihin ei ihan uskoisi sujuu hyvin. Keinulla leijeröinti, kepit, in-in kohtia ja ideoita treeniin. Jonkin verran läksyjä näistä jää.


AST:lla OMATOIMITREENIT Lauran ja aussie Kertun kanssa

Novalle:
Irtoaminen: putki, hyppy ja hyppy. Ekassa säntäsi kohti jalkoja. Toisessa käskytin painokkaammin "eteen eteen" ja olin valmiina käsimerkin kanssa. Nyt irtoasi eteen, vaikkakin vähän epävarmasti. Laura heitti pallon hyppyjen linjaan (seisoi itse hypyn 12 luona eli pallo tuli "salaa").
Siivekkeen kierto (hyppy 1), putkeen ja eteen, jäin kahden hypyn taakse ja irtosi eteen -> palkka apparilta. Novan kanssa täytyy muistaa, että saisi etupalkkaa suhteessa enemmän.

Käännös: putkeen, hyppy ja cap cap kännös, hienosti ja palkkasin kääntymisen.

Irtoaminen: Lähetin puomin toiselta puolelta suoraan putkeen ja leijeröin puomin, sujui irtoaminen! :) Siistiä saada onnistumisia "vaikeaan" asiaan.

Takaakierrot: Palkkasin namilla ja tehtiin pikkuhiljaa vaikeampaa kulmaa. Ensin parit maksirimalla, hyvin hyppäsi (siiveke oli liian leveä kisoihin). Sitten tehtiin minihypyllä, kun tulee toistoja. Vaikkakin toki perustreeniradalla maksihyppyinäkin voi hyvin tulla toistoja.. Tai kisoissa. Vasemman kautta kiertoon meno oli vaikeampaa, niissä osassa hyppäsi väärinpäin. Tuli myös mieleen treenata itseltä eri kropan suuntaa, käsimerkki kiertoon ja pitäisi kuunnella. Sama "vedätyksellä". Ajatellen joitakin kohtia radalla, missä tehdään saksalainen etkä siinä vauhdissa kykene ottamaan liikettä kohti kiertoa ja kääntämään kroppaa. Mm-kisoissa osalla riitti kropan suunnasta ja liikkeestä huolimatta vain käden huitaisu ylös, se tavoitteena!

Putki ja takaakierto: ensin yksittäisenä sama suunta. Sitten putken suulta. Putkesta juoksi taas hypyn suoraan eikä kuunnellut. Mutta kun menin koiran edelle ja näytin putkesta tultua käden ylös ja käsky niin onnistui. Tulin tulokseen, että jos oon rinnalla tai jäljessä niin silloin ei vielä osaa. Sen sijainnin saa vain putki lähetyksillä.


Gavan kanssa jatkettiin in-in treenisulkeisia. Ensin 10-12 eli hypylle 12 in-in eli koira tuli sen ohjaajan puolelta. Ekassa huomasin seisovani paikallaan. Sitten niin, että juoksin kohti kuvan alareunaa, tässä huomasi että Gava jätti aika viimetinkaan esteen kierron eikä ollut ihan yhtä nättejä. Rimat alkuun miniä, sitten otettiin maksinakin. Hyvin piti silti riman. Rengas oli tosin tuolla nurkassa ja ekassa Gava lähti sille aina vinosta kulmasta. Suoristin renkaan ja joka palkkauksen yhteydessä ellen olisi laittanut lelua olis hakenut renkaalle. Täytyy muistaa myös palkata haltuuntuloja, varsinkin että itsellä on vauhtia. Helposti heittää lelun ja on paikallaan. Sama myös putken kautta. Näitä pitäisi testata muuten myös niin, että joku este blokkaa omaa juoksulinjaa..

Sitten Gavalle A ja B treeni, ekassa takaakiertoon ja persjättö. Hyvin meni!
Sitten A ja B2 eli in-in tyyliin juosten itse kuvan alareunaan. Sekin sujui! Hyvin eroteltu. :)
Olipa kiva käydä kentällä treeniseurassa (hyytäväkelikin unohtui)! Novan kanssa palkkaaja on myös super! Eikä mennyt kuin 1,5h lenkkeineen. Paras fiilis on myös se, kun huomaa oppimista tapahtuvan ja että voi vaikeuttaakin treenejä.


NÄYTTELYVINKKEJÄ

Saatiin vinkkejä näyttelyesiintymiseen, olivat käyneet Gerard O'Shean handlerikurssilla. Täytyy ottaa kokeiluun treeni. :)
- koira pyöräytettiin ympäri ja seisomaan
- koira katsoo (oikeaa) namikättä, jos seisoo huonosti korjataan asento asettelemalla tai vähän eteenpäin
- kun koira katsoo kättä, peukulla ja etusormella "naksautettiin"
- liikkeelle ja koira saa liikkeellä lähtiessä kädestä namin
- juoksua, kaarteen kaksi kulmaa (reunoja pitkin ja kulmassa itse juoksee kovempaa)
- "pitkällä sivulla" vihjesana "Go go?) ja lähdetään lujaa juoksemaan ja pieni "tuuletus" -> koira odottaa, että tylsän osuuden jälkeen tulee nostattava ja motivoiva kohta

Liikkeissä oli tehneet myös niin, että pikkukoirat juoksee saman aikaisesti sisäkaarteessa ja isot ulkokaarteessa. Hyvä häiriötreeni myös!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!