Siirry pääsisältöön

Novan hakutreenit Petikossa vol 6

HAKU ja ESINEET vol 6 metsätreenejä

Hakutreenit Novalle Petikossa jousiammuntarataa vastapäätä. Rinnettä/kalliota. Ompa siistiä opettaa toista koiraa, parhaassa porukassa ja niin hauskaa rymytä metsässä. :D
Treeniseurana oli Veera ja Rinna auspai sekä Minna ja Sisu bc, molemmat 3lk. Nova meni keskimmäisenä. Uusi paikka molemmille. Toisella puolen oli paintball suojaesteitä. 



Maalimies käveli Novan nähden vasemmalle puolelle eli 4 pistolle. 

1.pisto (tai radalla 3): Virittelin katsomaan eteen ja maalimies näyttäytyi eli haamu. Haamusta tuli vähän vinkumista, kun innostui. Käänsin hetkeksi pois. Meni siitä piiloon n. 10m kauemmas. Nova upposi hyvin ja löysi maalimiehen ison polun ohitettua kaatuneen puun takaa. Siinä ei kauaa kestänyt! Menin hakemaan koiran. 

2. pisto: Lähetin kun katsoi eteen. Hyödynsin mielikuvaa sinne kävelleestä ihmisestä. Juoksi suoraan ja piilon ohi. Sitten palasi takaisin maalimiehelle, kun sai hajun. 

3.pisto: Oltiin kallion päällä ja piilo oli alamäkeen vähän epätasaista maastoa ja havupuita. Otettiin tähän avuksi pelkkä ääni. Hyvin meni suoraan ja ei kauaa viipynyt. Aina kun koira löysi kuului radiopuhelimesta kehumista niin tiesin mennä piilolle. Lähetin pistolle kaatuneen puun edestä niin saatiin sellaisenkin ylitys. 

4. pisto: Päätettiin kokeilla ilman apuja. Juoksi suoraan n. 20-30m kunnes tuli kuusia tielle. Kaartoi käymään ekalla piilolla sillä puolen ja juoksi sieltä aluetta eteenpäin. Löysi maalimiehen hetkenpäästä. Siitä hyvä, että kääntyi oikein ja eteni eikä jättänyt kesken. Koiraan oli näkyvyyttä, että pystyi seurata, paitsi piilon lähelle ei nähnyt. Nova ei tullut kuitenkaan jälkeä pitkin, kun tuli eripuolelta kuin maalimies oli mennyt piiloon. 

Nova oli niin innoissaan treenaamassa. Ja taas mietin, miksiköhän nyt vasta tänä vuonna otin Novan treenaamaan. 
Haukkuilmaisua taas suositeltiin. Kokeilin illalla hetsata pallolla, muttei tullut mitään ääntä. Täytyy joskus kokeilla agilityssa tms, kun on enemmän kierroksia. Ja hirveällä innolla hakumetsäänkin oltiin menossa.. Yleensä ainut ääni, mitä Novasta voi tulla, on kun toinen pääsee treenaamaan tai se joutuu odottelemaan, vinkumisen tapaista silloin. Ovikelloa kyllä ja jonkun kotiin tuloa haukutaan. 

- suorat pistot
- muistikuvapari 2/4/6
- p-pistot sivutuulella
- toisen kerran samassa paikkaa lyhyempi matka ja lähetys ilman apua 
- umppari


ESINEET
Tehtiin toisella puolen metsän rinteeseen. Oli varvikkoa ja saniaisia. Tehtiin kaistele n. 60m. Nova ekana ja esineeksi Veeran hanska. Etsi pitkään, mutta mitään ei löytynyt. Ei nyt ekalla uponnut ihan perälle. Oli katsomassa tallausta, mutta ei näytetty selkeästi esineen tiputusta tai vientiä. Päästin Gavankin sinne, joka oli katsomassa. Gavakin etsi muttei löytynyt. Menin sitten katsomaan lähemmäs ja hanska oli paikallaan. Katsoin 10m päästä tilannetta, Gava sai hajun ja paikansi. Nova samaan aikaan juoksi ohi muttei haistanut mitään. 

Jätin esineen Novan nähden ja palattiin alas. Lähetin uudestaan etsimään ja nyt toi hyvin. 

- Pohdinkin, että Nova tarvitsee lisää "sokkolähetyksiä" esineille. 
- Ja sitten vieraiden esineitä. 
Eli vaikka olisi lyhyeltä matkaa niin sekin parempi jos saisi vaan toistoja aina välillä vieraan esineellä. Ja täytyy omiin treeneihin ottaa myös eri esineitä, nyt ollut lähinnä hanskoja. Mutta taas äitin hanska viimeksi oli vaikea. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...