Siirry pääsisältöön

Saijalla tuuraamassa päällejuoksua ja leijeröintiä, videoita

Tiistaina Lägin hallille Saijan treeneihin tuuraamaan. Samassa ryhmässä oli myös Anne ja Leia aussie. :) Saatiin lenkkiseuraa ja kuvausapua. Video auttoi näissä treeneissä, kun tehtiin paljon omaa versiotakin.
Novan treenit 
jatkui namimaatin kanssa. Ideana oli taas kävelyohjaukset eli että ehtisin auttaa mahdollisimman vähän. Kyllä näköjään juoksin tai hölkkäsinkin, mutta saatiin tosi hyviä kohtia Novalle. Ekaa kertaa kun hypylle tuli vaikea työntö ja takaakierrosta Nova kääntyi niin vahvasti mua kohti (koska vahingossa rytmitin kun jäin katsomaan kiertääkö taakse) ja syöksyi siitä hyppimään kohti ja vire nousi kun tuli virhe. Ehkä Nova mietti myös aata. Ei sujunut hyppy 16/23 toiseen suuntaan+ takaakierto 24 jäi liikaa muhun kiinni. Erikseen hyppysuorana sujui 24-26. Vaikein hyppy 25 oli aika sivuttain. Sitten sujui myös päällejuoksu/työntö tyyliin, vastakkaisella kädellä.

Keksittiin vielä samaan paikkaan muutama irtoaminen, putki ja 3 hyppyä. Tajusin tehdessä että yksi hyppy jäi ĺähelle myös mutta en ohjannut sitä, joten Nova teki oikein. 
Sitten käännöshypyn kautta 2 hyppyä, ekassa jäin miettimään kummalta puolelta olikaan ja käsi oli in-in tyyliin ja Nova tuli kiltisti ohjaukseen. Sitten päällejuoksu tyyliin, missä rima kun etäisyys oli vaikea(?). Sai palkkaa kuitenkin kaikista, kun irtoaminen tavoitteena.

Käännöshyppy 18, hyppy ja putkeen 20 päällejuoksua. Ekassa en tehnyt päällejuoksua ja juoksi ohi. Sitten tein ja rima (palkka silti). Kolmas onnistui. Kun putki ei ole linjalla on vaikeampi. 

- takaakierrot: keppien jälkeisessä ekalla väärin 12, en ehtinyt linjata. Toinen paremmalla ohjauksella oikein. Suullista vahvemmaksi. Takaakierroissa tänään huomasin, että jään jälkeen kun pitää varmistaa että ei muuta mieltä matkan varrella. Kohdat missä oma liike ei tue kiertoa. 

- kepit 9 kohti seinää: oli jättää vikan välin pujottelematta, ehdin korjata. Toistolla palkka edessä. En ottanut sivuttaisetäisyyttä. 

- pimeään putkeen lähetys oli nihkeätä ekalla kerralla ja tein sen 2m päästä. 



Gavan treenissä
 katsottiin ensin eri vaihtoehtoja samoille esteille.
1-3: Käännös ohjaajan puolelta (3) ja takaakiertona. Eka takaakierto missattiin. Linja vei jatkossa tuolta puolelta ottaen putkeen vs hypyn takaakiertoon eli jatkettiin 11 ja 12 ja siinä tuli hyvää kuuntelutreeniä myös. Pieni haltuunotto "Gava" out-out. Videolta kun katsoo niin käsi nousee kuin putkeen lähetyksissä. Vaikka sitä välillä tarvii takaakiertoihin mihin irrota kauemmas tässä ei niin, kun koiran halusi lähelle. 

Keinun leijeröinti puomin toiselta puolen sujui. Ekassa lelu oli etupalkkana. Toisella tehtiin hypyt 5, 6, keinu, putki ja kepit. Palkka oli kepeillä edessä, otin sivuttaisetäisyyttä ja kesti sen. Yllättyi, kun lelu olikin edessä (vaikka myös koutsikin). Täytyy muistaa erikoisesteillä tai kohdissa missä voi jahdata hyödyntää apparin palkkaakin. 

Vähän oikaisin näköjään rataa, kun jatkettiin 15, 16 + 24-27. 15 hypyllä meni aika pitkäksi ja piti pyörittää 16. Ennen suoraa olikin hyvä treeni, kun linja vei takaakiertoon, mutta piti tulla edestä. Olikohan se viskileikkaus terminä, mutta takaakierto ja käännyin niin että koira jäi seläntaakse jonka jälkeen ohjasin hypyn. Nova tuli samaan kohtaan toisen hypyn eri kautta mutta se kyllä kääntyy niin vahvasti mua kohti. Gavan olisin toki voinut käskeä tulla käteen ja lähtenyt liikkumaan.. Voisi kääntyä paremmin takaakierrosta. 

Ekalla keppien sisäänmenossa lelu, Gava ei sitä katsonut tai yritti väistää. Kiersi ekan kepin ja lähti väärin pujottelemaan kun olin jo aiemmin antanut luvan ottaa lelun. Otettiin hyppysuora tähän mukaan, ekassa haki keppien sijaan aidan viereisen hypyn, kun olin jäljessä. Kolmas kerta kepit 2 hypyn takaa ja sujui oikein! Poispäin kääntönä, että otin vähän mua päin ja siitä kepeille.


Treenaa
Novalle: päällejuoksut, takaakierrot ja viistohypyt/serpentiini
Gavalle: kuuntelua, käteentuloa ja esteiden ohitus käskystä, multiwrapit käännöksissä ja takaakierrossa 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...