Siirry pääsisältöön

Agilityn ylä- ja alamäkiä

Marjo Koranderin agitreeneissä to aamuna Nova & Gava 

Siitähän ne koukuttavat lajit on tehty, ylä- ja alamäistä, nousuja ja laskuja. Välillä on siistiä ja välillä epäonnistumisia. Mitä viime kisoista voisin oppia, ainakin sen että isolla kentällä ei aina ehdi joka paikkaan. Joten pitää antaa koirallekin vastuuta ja uskaltaa jättää tekemään. Enään ei käy sanonta "koska se on tolleri" ei sen tarvitse osata yhtä hyvin kuin Gava, paremmin voi myös itse ehtiä kuin bortsun kanssa. Gavan vuorolla videopätkää jalustalta, Novan vuorolle en ehtinyt käydä laittamassa.

Huomasin, että treeniradan suunnittelussa suurin energia menikin Novan treenin miettimiseen. Kaivelin myös varastosta Trixie namiautomaatin ja Marjo pääsi "leikkimään sillä". Novakin hoksasi sen idean taas muutaman kerran jälkeen. Eka meinasi juosta ohikin, sitten osasi mennä odottamaan palkkaa, välillä nami tuli heti, joskus tokalla tai kolmannella painalluksella. Siinä olikin sille jännittämistä milloin herkku tulee. :D Sain ostettua tuurauspaikan niin sain molemmille vuoron. Rimat oli 55cm, sopi näin toisellekin treenaajalle.

NOVA AGI
Tavoite oli siinä, että voin ohjata paikaltaan tai kävellen. Alun putki oli myös samantyylinen kuin kisoissa, missä Nova ei kestänyt mennä putkeen jos näki että lähdin jo eri suuntaan. Nyt ei ollut ongelmaa.
Ekoissa lähdöissä olin katsonut että oli 2 hyppyä suoraan ja putkeen niin kävelin 2 hypyn taakse. Ekassa Nova lähti juuri kun olin sanomassa, joten palautin. Seuraavassa varasti häiriöstä (käsien nosto) ja palautin. Sitten pysyi odottaen lähtövihjettä. Kierroksia löytyi näin alussa ja ei ollakaan hetkeen muistuteltu. En reagoinut mitään, jos lähti ilman lupaa ja pyöräytin takaisin paikalleen, ei tarvinnut erillistä jättökäskyäkään.

1-4 ohjaten niin, että käännöskäskyllä hypylle ja leikkaus tuli putkelle. Palkka hypyn 4 jälkeen ja pyrin pitämään siihen ohjauksen, mutta en erityisesti tönäissyt hypylle. Pystyin aika pienin liikkumisin ohjata pätkän.

5-8 irtoaminen: aloitettiin niin että namimaatti takaakiertohypyn takana. Ensin rengas ja kiertoon. Lähetin renkaan edestä ja kävelin mukana. Sitten hyppy, rengas ja takaa, kävelin mukana eli jäin jälkeen. 5-8 eli putki (lähetin n. 5-6m putkesta, pujotteli vähän keppejä ja siitä putkeen), hyppy, rengas ja palkka takaakierto siivekkeen takaa, ekalla taisi vähän kääntyä katsomaan renkaan jälkeen ja sitten irtosi, oma liike pysähtyi silloin(?). Seuraavassa lähdettiin putkelta samaa aikaa ja onnistui hienosti. Liikuin myös keppien lähellä, joten Nova sai hakea 6 hypyn musta kaukana.


7-9: rengas, takaakierto päällejuoksu ja hyppy 9 aika suoraan namimaatille. Ekassa olin päällejuoksussa myöhässä ja tuli vikan hypyn ohi. Seuraavassa lähdin rohkeammin ja onnistui. Tässä oli itselle ehkä eniten epävarmuutta. Jos olisin mennyt tekemään vielä valssin 9 hypylle olisi tullut kiire. Joten tässä kohdassa vielä treenattavaa, ei tule kiire jos voi itse oikoa matkassa. Ja toki yritin ohjata nämä minimaalisesti.
10-14: lähetin putkeen kauempaa. Valssi 12-13 väliin ja pituudelle koitin antaa hakea itsenäisesti. Uusiksi vielä hyppy ja pituus, niin että kävelin. Palkka oli keppien lähellä.

Kepit erikseen, näin ok. Sitten pituuden kautta ajattelin putkea ja meniköhän myös? Pituudelta näki vain putken. Otettiin pituus, "Nova" ja kepit niin sujui. Haki hyvin keppejä, toki olin lähellä. Palkka keppien päätyyn. Vikassa tein persjätön lopussa, hypyn suuntaisesti. (Viime kisoissa muuten suht sama kulma kepeille, mutta olisin takaaleikkauksesta laittanut kepeille, se kokeiluun myöhemmin)

20-23: hyppykuvio Novallekin. Vaikein ohjaus tähän oli Novalle poispäinkäännös eli poikkari hypylle 21 (Gavalle taas helpoin ohjaus) nää täytyy treenata vahvoiksi! Aluksi hyppäsi ristiin, sitten alkoi taipua siivekkeen pyörimiseen. Novan kanssa tullut ehkä enemmän tehtyä ristiinhyppäämistä niin taipuu huonommin "pyörityksiin". Palkkasin ensin itse onnistuneen poikkarin. Sitten otettiin ristiin hypäten 22 ja käännöskäskyllä 23. Meni hyvin ohjauksen mukana ja namimaatista palkka käännöksen jälkeen. Ei yrittänyt oikoa myös palkalle/namimaatille.
Kokeilin pidempää reittiä takaakiertoa 21 ja Nova ei tajunnut, ajatteli käännöskäskyhyppynä. Vastakkaisellä kädellä saattaen sujui.

Tosi hyvä fiilis jäi! Nova joutui itse ajatella, en "pelastellut" vaan ketjutettiin pidempiä pätkiä niin että ne onnistuu myös itsenäisesti. Jos tuli virhe niin siitä Nova nosti vähän kierroksia ja toki alussa oli vähän, muuten pysyi tosi kivassa mielentilassa ja keskittyi.
GAVA AGI
Gavan kanssa tuntui niin helpolta. Ehdin nyt myös miettiä Gavan suoritusta. Ajattelin että tehdään ratatreeniä ja katsotaan hyppykuvioon ohjauksia. Pieni epäilys oli myös kepeistä.

- hypylle 4 valssi vs päällejuoksu, päällejuoksu voitti eli piti mennä putken puolelta jo hypyn toiselle puolelle.
- irtoamissuora ja takaakierto päällejuoksu lasten leikkiä! 9-10 valssiin ehti näin hyvin.
- ekassa kepeille menossa ajatteli putkea mutta tuli kuitenkin kepeille. Sisäänmeno sujui kaukaakin lähettäen. Jes! tätä mietin onnistuuko.
- keppien loppu oli vaikeata, Gavahan ei ole hirveän kauaa kestänyt puolenvaihtoja edessä. Kun mietin, niin se sujuu radoilla joissa oma liikekin on keppien suuntaan puolenvaihdettua. Viime talvena Saijan treeneissä samantyylinen kohta, missä itse piti liikkua keppien jälkeen vastakkaiseen suuntaan oli vaikeata. Myöhäinen persjättö onnistui ja loiva päällejuoksu viime tinkaan. Lopussa muistin, että olisi voinut jättää lelunkin eteen..
- kepeille hakemisessa miettiä myös matkaa, miten kaukaa voin lähettää sinne. Sama Novalla. Pitäisi rohkeammin tehdä häiriöitä ja haastaa.

- hyppykuviossa 20-23, poikkari ja ristiin katsoen 6,35s (lenkitti tokalla hypyllä)
ja kaksi pyöritystä 6,13s (1krt), 6,30s (2krt).
Pädillä koitettu kellottaa videosta. Pidemmän reitin kautta takaakiertoa ei ollut kuviona. Pyörityksiin Gava taipuu hyvin ja ne oli nopeita, vaikka ohjauksellisesti taas tuntuu hitaalta. 22 tuntui vaikeammalta ristiin, vaikka ohjauksena koiran juoksi lujempaa. En ihan luottanut että menee hankalan viistohypyn ja käännyin aika myöhään jatkoa ajatellen. Ei tullut samaa testattua uusiksi, paljon meni tossa aikaa hukkaan.

- tiputti yhden riman 20 hypyllä
- muistuteltiin myös 28 putkesta kääntymistä, tokalla ehdin pidemmälle putkeen nähden ja kutsuin

Gava ehti tehdä kokoradan 30 estettä, pisin pätkä oli 14 estettä.

Gavan treeniä kepit ja hyppykuvio

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...