Siirry pääsisältöön

Forsselin tokokoulutus tolleripojille ja loppuviikon reissailua

Ti 4.8 Marianne Forsselin tokokoulutuksessa Heurekan nurtsilla

Vähän sateista muttei se koiria haitannut. 

Paikkamakuu: otettiin kimpassa paikkis. Otin Novalle voittajan piilomakuuta. Ekalla olin vähemmän aikaa puun takana. Toisella kerralla vähän pidempään, siinä vaihettiin järkkää ja kun oli tollerityttö vieressä alkoi lopussa nuuskia kohti. Kävin korjaamassa asentoa ja tsemppasi. Takaa kävely ok. Ja alut. Palkattiin vielä kontaktia, kun liikkuri käskyttää edessä. Hyvää treeniä. 


Novan vuoro heti putkeen. 

Kaukot: näytin meidän kaukoja läheltä. Ensin ilman namia meinasi liikkua joka suuntaan. Sitten kun otin namin luovuttavaksi alkoi sujua. Seiso-istu ei ole yhtä hyvä, siihen myös kaksi kättä niin menee tasaisemmin. 
Uutena otettiin luopumiskäden häivittämiseksi takapalkaksi nami. Aluksi niin että yksi nami luovuttua ja sitten näytin kummalta puolelta kääntyy takapalkalle. Tämä hyvä lisäys, koska Ruuti ainakin ennakoi takapalkkaa ja teki joskus vinoja vaihtoja. Sai päättää silloin itse kääntymisen suunnan. Lopuksi 2 vaihtoa ja sitten nami luopumisen jälkeen ja takapalkka. 

Tunnari:
Omat kasassa ja piilotin väärän ruohon alle. Lähti nuuskimaan muita hajuja ensin. Täytyi lähettää uusiksi. Sitten meinasi napata väärää ja pyysin irroittamaan. Sitten syöksyi kapuloille ja otettiin niin, ett pysäytän seisomaan ennen kapuloita. Tehtiin useampi toisto, missä Marianne piilotti kapulan ja sanoin Novalle kuiskaten ja näyttäen aluetta missä oma oli metrin päässä vääristä. Nova ehti ehkä kolmesti nostaa väärää, mutta loppuun saatiin onnistuneetkin. 
- oman ajatusta paremmaksi
- enemmän vääriä, kunnon kasa eikä jämät 5kpl..
- kun osaa hyvin voi laittaa vaikka nameja häiriöksi, mitä ei saa syödä
- pohdin myös käskyä, pitäisikö tässä vaiheessa alkaa käyttää "oma", Ruutilla oli oma, Gavalla vain "etsi", muista en muista.. 
- jossakin Nova mietti, että viekö tunnarin kouluttajalle tai ohjaajalle. :D 
- pidemmällä matkalla tunnarin palautusta

Novan kanssa vielä nopeasti hyppy namikulholle ja kerran hyppynoutona hyvin. 

Tofun kanssa 
- odottamista: aluksi liikutti tassuja kun nami jäi koiran puoleiseen käteen. Sitten hyviä n.3-7m. Myös läheltä niin että Marianne käveli ohi. 
- ruutu: ekaa kertaa. Kahdesti niin että Marianne laittoi lelun ja Tofu sai juosta lelulle. 


Gava tokoili myös ennen treenien alkua. Sain sille koepaikan 29.8. Niin täytyy treenatakin. 
- eteenmenot 3kpl: lelut jätetty pusikon reunalle. Eka meinasi oikaista ruutuun. Sitten juoksi 5m vinoon. Korjasin lelulle. Toinen vähän vino taas. Kolmas sujui jo. 
- ruutuun: eteen, stoppi ja ruutuun. Juoksi eteen. Vasta jollakin käskyllä meni kohti ruutua. Mutta ei tajunnut ruutua vaan meni läpi ja sen taakse. Lähempää erikseen ja stoppasin. Näin kolmannella oikein, ei ollut alustaa. Saatiin sitten sujumaan koko liikekin ruutuun menoon asti. 
- kierto: ruutu oli vähän kiven takana häiriönä. Juoksi hyppyjen ja kapuloiden välistä, mutta sinne ruutuun. En muista ehdinkö korjata ennen treenien alkua. 

G:n kanssa muistuteltavaa siis riittää. :D

Keskiviikkona ajeltiin Poriin ja illalla treffattiin Yyterissä Ninniä ja Tofun äitiä Mairea, sisko Miinaa sekä Paavo pappaa ja Harmi tyttöä.
Tofu ehti sitä ennen juosta matalalla puolella meressä. Sitten istuivat ja heitin lelun. Ekassa yritti karata perään. Sitten kesti. Sai noutaa kahdesti ja Gava odotti. Yksin hakiessaan meni rauhassa ja ravaili takaisin. Käteen tuonti vaikeata ja itsellä vaikeutti kun kamerakin roikkui kaulalla. 
Kuva: Tofu, sisko Miina ja äiti Maire 

6 koiraa tuli hyvin toimeen, Tofu muisti siskon ja keskittyi sen kanssa leikkimään. Tai yritti vielä äitiltä lelun tai kepin. Äitin suuhun päätyy yleensä kaikki noudettava kellä tahansa se olisi ollut aiemmin, aika samaa Tofulla. :D Tofun turkki ei ollut yhtä pehmeä kuin äiskällä, hyvä niin. Vaikka laikkuutta ja kiharaa löytyy vähän kaikilta sekä kreppikiharaa korvista. 

Lähtiessä tuli poni rannalle. Ehdin napata koirat kiinni. Tofu haukkui mörköhaukkua ja poni oli epäilyttävä! Odoteltiin kunnes rauhoittui.

Aiemmin kaupoilla pari lasta halusi rapsuttaa Tofua, pieni epäröinti ja sitten Tofu antoi pusujakin. :)

To Hämeenlinnan keskustassa piipahdus ja Hankkija kauppaan koirat pääsi mukaan. 

Perjantaina käytiin Helsingin keskustassa junalla ja ratikalla, meren rannalta hakemassa jäätelöt. Rohkeasti meni!


TOKO
Pe iltana tokoa lenkin ohessa Gavalle
3 eteenmenoa leluille. Nurtsi oli suht pitkä ja lelu ei näkynyt. Ekassa otti hajua viereisestä. Korjasin lelulle. Toka ok. Kolmas vino ja korjasin. 
Tyhjään eteen hienosti. Hyvin lähti siniseen ruutuun, mutta juoksi yhden törpön taakse ja sitten korjasi ulos ruudusta. Ekalla meni myös maahan "ruutuun". Sanoin ylös ja korjasi. Piti näyttää oikea sijainti niin sujui. Sama vielä uusiksi eri suunnasta, taas piti näyttää.

Tofu oli mulla kädessä hihnassa, osassa käskin odottamaan ja joko pysyi tai ei. Ja vietiin Tofun kanssa lelut. 
Tofulle pari ruutua: vietiin lelu ja lähetin 4m päästä, ruoho oli korkeata, hetken mietti mitä mä sanoin mutta sitten lähti suoraan etsimään lelua. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...