Siirry pääsisältöön

Viikonlopun tokoilut: su kimppatokoilu Konalassa

Sunnuntaina tokoiltiin Veeran, Rinnan ja Dot aussietyttöjen kanssa Konalassa hiekkakentällä Vähätuvantiellä. 

Päätin pyöräillä paikalle kärryn, Gavan ja Tofun kanssa. Google maps arvioi n. 22min, mennessä meni 40min. Takaisin tullessa kun otin tarkan ajan lähdöstä lähimetsään 28min, josta olisi ollut vielä 500m kotiin eli n. 35min. Reitin takaisin päätin itse ja navi mukautui, se tuntui kivalta. Menomatkalla oli rakennustyömaita ja kiertoreittejä, metrin kapeaa kävelytietä asutusaluella ja mäki. Kotimatkan ylämäet selvisin pyöräillen, menomatkalla oli liian jyrkät, jotka piti taluttaa. Kärry 18kg, Tofu 12kg ja Gava 14kg, tosin G oli ylämäissä pois vaunusta. 

Su iltana klo 16:30 ja 19 oli aika vilkasta. Gava livisti kärrystä Kilon skeittien kohdalla (jotka tyhjät, mutta kammoaa silti aluetta, roolitaistelijoita oli nurtsilla), ohitti pyörää ja katsoin eka, kuka koira siinä menee noutajatalutin perässä. Nappasin kiinni ja Gava kiskoi sivuun kunnes päästiin alueen ohi. Pistolukkopannassa oli vain toinen lenkki, joten klipsi oli auennut kiskomisella. Tofulla oli valjaissa hihna ja on yleensä tosi nätisti. Autosta tietty Gava ei näe, eikä kuule yhtä hyvin eikä ajeta niin läheltä. En tajunnut kun pähkäilin auto tai pyörä. Takaisin tullessa unohdin tokomerkin, jota käytän kärryn jalkana (pitäisi aina katsoa taakse, ettei jää mitään). Ehdin taluttaa sillan yli ja vähän ulkoiluttaa koiria, kun takaisin tullessa oli skeitti sillan vieressä. Gavalla onneksi noutajatalutin, joka keski paniikkiryntäilyt. Työnsin samalla pyörää ylämäessä, Gava kiskoo joka suuntaan ja Tofu taas meinasi kävellä kokoajan pyörän eteen ja ihmetteli vain tilannetta. Käskin sitten Gavan kärryyn ja pysymään siellä että päästiin eteenpäin mäestä sillan yli (kehä 1 alapuolella). Kotimatkalle muistin Tofun pannan, missä molemmin puolin D-lenkit ja kesti Gavan kiskomiset kärryssä. 


No sitten tokotreeniin. Oli lämmin ilta n.24 astetta. Gava muisti kentän päädyssä olevan leikkipaikan, joka oli tyhjillään, mutta mikä on epäilyttävä. Yleensä Gavan voi jättää vapaana odottamaan, mutta nyt piti laittaa hihnaan kun oli epäilyttävää. Sitten sai myös koniinsä treenikaverilta. 

Tofu aloittikin ja teki Rinnan kanssa samaan aikaan vähän seurausta, luoksetulon, paikallaan pysymistä ja ruudussa kosketusalustaa (opeteltiin läheltä) ja lelulle paristi. 

Tofu teki lopussa Veeralle haukkumista, paristi 1 hau ja kerran 2. Lelu jalan vieressä tai apuna "sano". 


Gava istuminen: tehtiin useampi toisto. Ekoissa jätöissä, kun sanoin odota, meni maahan. Sanoin sitten istu. Ehti mennä maahan ja korjasin. Sitten n. 1min 10sek meni maahan. Korjasin, seuraavalla 1min 40sek meni maahan. Sitten saatiin ehkä noin minuutin paikkis, missä pysyi. Menin kärryn taakse piiloon. Ainakin kokonaisuudessaan pitkä aika, vaikkei pysynt koeaikaa istumassa.. Lopussa tuli häiriökäskyjä maahan, mutta pysyi. 

Liikkuroituna

- zeta: istu, maahan,seiso. Istuminen vaikea, ei ensin istunut. Seisomisessa meinasi istua, mutta tajusi seistä. Ympärikävelyt ok. 

- ohjattu: pohjautui zetan merkkeihin. Oikea haettava varjossa, toisessa päädyssä ruutu. Juoksi kuitenkin linjassa olevalle merkille. Toisella käskyllä noutamaan. Sama toisella kerralla, juoksi kohti toista merkkiä kunnes muisti kapulan. Merkit oli ravia, kun oli niin kuuma. Stanna käskyllä korjasin suoraksi lähempää.

- ruutu: eteenmenon pallon ehkä bongasi, joka hyvä. Oli takapuoli ruutuun, (vasemmalle lähetys) mutta ruutu oli auringossa niin sujui hyvin. Täytyy ottaa myös eteenmenoa "sokkona" tai pelkällä näyttämisellä. Kerran oli alusta, tokalla toistolla sitten ilman apua.

- kaukot: ihan hyviä, olikohan s-i jossa liikkui toinen jalka. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...