Siirry pääsisältöön

Tokoputkea ja Niinun hallilla agi+toko G&T

LA toko Kilossa Gava ja Tofu treenaa: 

Aamulla vielä rauhallista ja helteistä tulossa. Menin nurtseille jotka leikattu, mutta Gavan inhoamien miniskeittiramppien suunnalle. N. 50m sinne matkaa, kun jäätiin toiseen päähän, oli vähän varjoakin.

Eteenmenot 3kpl: eka hyvä, Tofu 2 remmimitan päässä odottamassa, ekassa karkasi ja korjasin. Eteenmenoista eka hyvä. Tokaan korjaus. Vika hyvä.

Ruutu: eteen hieno, yritti ekalla käskyllä mennä eteen. Toisella ruutuun. Ruudussa alusta, ekalla oikein. Tokassa otin alustan pois ja ok. Ekassa meni maahan, sitten stopit toimi. 

Tofun ruutu 4m ja 7m. 
Tofun odottamista palkkailin. 
Aamulla ja eilen Tofulle istu-maahan kaukoja pompuilla.

Haukkumista: Kotona Tofu kokeili "sano" käskyä ja lelu oli alhaalla. Sanoi hau ja leikittiin. Lopussa 2x hau pikku tauolla ja leikkiä. :) Empä muista tätä lenkillä!

Käsikosketus ja damin nosto: ensin käsikosketusta niin että seisoin ja pyysin kumarrellen koskemaan käteen mun vasemmalla puolella ja edessä.
Sitten istumista ja dami maahan. Luvalla noutamaan, haki metrin päästä ja sain muutaman käteen asti. Ekalla toistolla jopa taisi onnistua. Täytyy myös jättää yhteenkin hyvään jos sujuu! 

(Yyterin poppoo ke: Gava, Miina sisko, Tofu, Maire äiti, Harmi ja Paavo)

SU Niinun hallilla tekniikkakentällä sopivasti hellepäivänä treenit. 

Agilitya rajattomalla ajalla, kun oli niin vähän osallistujia. Kuitenkin aika tavallisen aikaa jaksoi, kun Gava teki täysiä eikä jaksanut niin pitkää. Oli aika hullulla vireellä taas tekemässä ja piti ottaa pätkiä ja testata kuuntelua. 
- Kepeille parista suuntaa vaikeat kulmat, joissa riitti treenattavaa. Vähän liikehäiriötä myös ja päin seinää pujottelu sivuttaisetäisyydellä. 
- Lähdöissä jos jätän istumaan niin on ok. Mutta nopeampana lähtönä on ollut seisomaan jättäminen, joissa hiippailee. Nyt oli aikaa vähän puuttua niihin ja kutsua kun pysyi hyvin. Alkanut lipsua aika hiippailuun. 
- in-in kohdat sujui (loivat)
- puomi ja hyppyjä muuten
- takaakierroissa oli muistuteltavaa, kokeilin myös takaakierto persjättöä
- taaskaan kuten joka treenissä ei törmäilyltä vältetty, hyppäsi päin rimaa takaakierrossa ja juoksi puomille huonossa kulmassa ja hyppäsi sieltä alas. 

Häkkitreeniä: Gava oli lopussa niin oli aikaa tehdä Tofulle häkissä oloa. Haettiin autosta tuttu viltti ja oli metallihäkissä. Ensin sai tarjota sisäänmenoa. Gavan kanssa samassa häkissä. Menin aluksi lähelle, sitten niin että olin piilossa katsomassa agilitya. Tuolta ei nähnyt radalle. Palkkasin makaamista häkissä. Välillä haukkui, mutta oli myös hiljaakin. Palasin, kun oli hiljaa. Myös häkissä odottamista niin, että avaan oven. Ja pääsi ulos leikkimään ja takaisin häkkiin. Tai käymään pihalla ja takaisin. Tokon jälkeen sai myös mennä osaksi aikaa häkkiin. 


SU TOKOA Niinun hallilla, kun aikaa jäi yli

Gavalle
- kierto-ohjattu: Ei bongannut tötsää vaikka luulin, että katsoo sinne. Juoksi numerolapuille, jotka agiradan numeroita maassa. Tötsä oli oikeasti vähän vinossa linjassa ja oli siinä kaksi putkeakin ja kepit reunoilla. Pysäytin seisomaan ja lisäkäskyllä käsimerkin kera sain ohjattua kiertoon. Teki saman uusiksi ja myös niin, että oli juoksemassa kohtaan, kunnes koukkasi ja korjasi suunnan kiertoon. 
Liikkuri laittoi kapulat ja ihan ekassa meinasi poimia ne molemmilta puolilta. Palkkasin kierron vauhdista. Kerran jätin seisomaan lähemmäksi kierto tötsää, käskin "kierrä", istumaan stoppi ja vasemman noudon. Sujui hyvin! 

- ruutu: eteenmeno ensin lelu, seinän vieressä. Juoksi hyvin seinän viertä ja jessillä lelu. Tauon jälkeen eteen tyhjään ja ruutuun. Sujui ja hyvä paikka ruudussa! Huusin jes heti kun oli oikeassa kohtaa. 

- ohjattu: merkki vähän vino, mutta palkkasin koska sujui liikkuroinnin jälkeen. Seuraavissa hetsasin merkille. Vinoja oli edelleen, läheltä sain korjattua asentoa, muuten ajatteli vain kapuloita. 
Ensin vasen, joka hyvin (keskellä hallia). Sitten oikea, joka oli vaikea koska oli nurkassa ja kepit sillä reunalla. Tämä vaati toistoja, mutta sujui silloin, kun olin juuri vienyt sen kapulan. 

- luoksetulo: läpijuoksu ravilla, sitten ok. Muistin jättää kerran maahan ennen jättämistä. Sitten stopilla, joka hyvä. Kutsuin jatkamaan ja palkkasin. Sitten läpijuoksuja 2kpl. Eka hidas, toinen parempi mutta tuli tasaista vauhtia. 

Gavalle läksyjä:  
- kierto-ohjatun kierron vahvistamista ja oikea hyppy (ohjaajasta). 
- Merkin paikkaa ja liikkuroituna ohjattua. 
- Tunnari ja kaukot treeniin myös ja jäävät (zeta).
- kisatreeni

Tofulle
Ekaksi odotti, kun kasasin ruutua. Toinen koira teki tunnaria (tai treenasi noutoina pitoa) ja paristi hihnassa yritti karata, mutta sitten pysyi. Ja odotti myös toisessa kohtaa, kun kannoin tokohypyn kauemmas. 

videolle (tulossa)
- sivulletulo ja seuraus sekä paikallaan käännökset, 2 askeleen seurauksia. 
- kapulan nostoa
- ruutuun meno (ekalla lelulla lähti kaverin lapinkoiraa moikkaamaan), muut hyvin ja annoin lelun tuonnista namia, kun meinasi rallattaa
- kaukojen istu-maahan vaihtoja

Hyvin Tofu teki uudessa paikkaa! 

Tokokoe paikka kyllä nostaa aina treenimotivaatiota! :D 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...