Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

28.8.2020

Tunnari hajunilmaisu ja -erottelu videota, kaukoja sekä Tofulle lelun pitoa ja kantamista

PE tunnari hajun ilmaisu sekä erottelu Novalle

Pelkkä oma oli aika helppoja, hyvin hoksasi.

Hajuerotteluna mietti alussa vääriäkin, mutta löysi aina omankin. Loppua kohden alkoi olla varmempi omasta. 

Video lyhyempi yhdistetty video. 

Oman tunnarin hajun ilmaisu, paikka ja ruukku vaihtuu 28.8. Nämä tuntui aika helpoilta, vaikka myös hyviä, saa enimpiä höyryjä pois. Pidempää kosketusta voisi myös treenata. 

Video vain oma yhden alla

Hajuerottelu, valkoisessa oma tunnari ja kahdessa vääriä useampi, valk.ruukun paikka vaihtuu. Näissä mietti välillä väärienkin ruukkua, mutta niistä ei palkkaa. Kun löysi valkoisen ruukun, siitä palkkaa. Loppua kohden parani. :) Näitä tarvitsee vielä paljon lisää. Paristi Nova haukkui, kun yritti ilmaista myös sillä tapaa. En kai tajunnut tarjoilla niitä kapuloita, mitä näytti. ;) 

Video hajuerottelu (myös vääriä ruukun alla)

Vinkkeinä myös tehdä tämä sama uuniritilän kanssa, kaikki sen alapuolella. 
Ja voisin koskea hanskoilla ruukkuihin tai appari. 


Kaukokäskyjä myös Novalle
- kaukot: painonsiirto ja vastustaminen ekassa setissä Novalle. Naksuttelin, kun siirti painoa tai pysyi. Seiso-istu vaihtoja. Huomasin, että tuijottaa vahvasti mun namikättä, vaikka näytin käsimerkit naksutin kädellä.


- kaukot: takapalkkana tuolilla namit, palkat vain sieltä, että piti pysyä paikallaan kun haen palkan. Näin tuli kestoakin asentoihin ja keskittymistä. Näissä alkaa olla jo ideaa ja 1kk aikana on saatu kasvatettua matkaa. 
Yleensäkin on yleensä vaikein työ saada toimimaan ehkä 2m päästä vaihdot puhtaasti, käskyillä ja käsimerkein. Sitten on nopeampi kasvattaa matkaa, kun osaa tekniikan itsenäisesti. Seisomiset aika hyviä, istumisessa vielä tekemistä että saa vähennettyä apuja. 
Tofu läksy 

Lelulla pitoa: Pehmeä narupallo pitkällä varrella. (Retrieving for all occasions-kirja) 

    1. Leiki ja peruuta. 

    2.Peruuta ja vapauta lelua vähän, jos koiralla hyvä ote jatka taistelua. Aluksi sekuntti. 

    3.Lopuksi voit peruuttaa, päästää lelusta irti ja ottaa takaisin kiinni otteen säilyessä samana. Koira haluaa tulla luokse, jotta leikki jatkuu. 

    4.Palkka on lelun voittaminen koiralle. Joskus härnäämme hetken tai aloitetaan alusta. Jos koira ravistaa ja menee maahan, käy ottamassa lelusta kiinni. Seuraavalla kerralla älä anna lelua kokonaan koiralle, pidä vähän lelun päästä kiinni. 

    5.Vaikeutus seisomalla paikallaan. 

Esineen noston naksuttelu: (Retrieving for all occasions-kirja) 

ensin leluilla, lopuksi damilla. Aloitetaan lelulla leikkimisellä ennen kuin naksutellaan ja annetaan nameja. Parantaa otetta ja tekee jutusta hauskempaa. Damin kanssa rauhallisesti. Jos koira ravistaa tai puree damia, palataan lelulla opettamiseen. Sekä opetetaan koiraa kantamaan damia ja seuraamaan ohjaajaa. (Muuallakin bongasin vinkin luovutuksiin, että voisi leikkiä vähän ja sitten pyytää irti)


Tofun treeni, lelun pitoa/tuomista:

 - pihalla taisteltiin ja sitten peruutin. Hyvin seuraa, mutta alkuun ote lelusta oli aika löysä. Löystin lelua, piti otteen ja sitten taisteltiin taas. Välillä löystyi niin, että lelu lähti suusta. Myös sellainen, missä peruutin ja päästin irti. Ekassa taisi ravistaa ja otin kiinni lelusta. Jossakin kantoi ja ehdin napata takaisin lelun. Näitä lisää! 

- sisällä eri lelulla taisteltiin ja peruuttelin. Välillä löystin ja taas vedin lelua. Myös niin, että päästin irti ja otin heti kiinni. Taas oli alkuun löysä ote ja parani loppua kohden. Kauaa ei näitä jaksa tehdä. Selkeästi tämä on vaikeapaa vs kahden lelun leikki, rallattelu ja lelun vaihto. Video:


Novalla oli nyt pe myös tikkien poisto. Hyvin parantunut. Musta rupi vain varpaassa, joka ok. 

Tofu teki lenkillä pitkästä aikaa esineitä, sitten pikku pentuna viimeksi. Ensin apina avaimenperä, n.5m. Vein Tofun nähden ja ekan tiputin maahan näkyvästi. Tallasin n. 3m suikaleen. 2 toistoa hyvin! palautuksessa meinasi rallattaa esineen kanssa, kunnes suostui tuomaan. Vähän taistelin ja sitten vaihdettiin palloon (joka ei ollut aluksi yhtä hauska). Tofu odotti viemisen, ekassa meinasi varastaa ennen lupaa, mutta tuli takaisin. 

Sitten mentiin vähän kauemmaksi n. 10-15m, vein nyt mustan sukan Tofun nähden. Ekassa vähän epävarmuutta lähteä ja irrota. Toisella meni helpommin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!