Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

21.3.2016

Ykkösen arvoista tokoilua! Oikeus voi

Gavan kanssa matkattiin lauantai aamupäivällä Lahteen, äiti ja Nova lähti mukaankin. Kiva, kun sai matkaseuraa. Rally-tokoissa on tosin jäänyt paremmin treenitilaa halleihin ja ei ole niin hiljaista. Halli oli tällä kertaa aika kylmä, verrattuna mitä viime rally-kisoissa. Kylmät yöpakkaset viilentää sen näköjään aika tehokkaasti.

Avoimessa oli luvassa eka koe ja olis sitä paremminkin voinut treenata. Viime tinkaan tajusin joitakin asioita testata muistaako vielä. Mentiin ajoissa kisapaikalle. Gavalle lyhyt lenkki, Gavan kanssa pikku treeni sisällä ja laitoin sitten häkkiin odottelemaan. Ehdittiin katsoa voittajaluokan koiria ja hyvä oli kerrata ne liikkeet. Ennen paikkista kerrattiin istumaan jättöä, nytkähti vähän maahanmenoon päin paikka- käskystä!

Video kokeesta

Paikalla istuminen (1min näkyvissä) 10: Kehään tultiin hihnassa, vähän paremminkin Gava olis voinut kävellä sinne. Liikkuri oli merkannut tunnarikapuloilla koirakoiden paikat. Gava vähän vilkaisi niitä. :D Virittelyssä Gava nytkähti vähän maahanmenon tapaisesti samoin ennen kehään menoa. Tämä toi vähän jännitystä ettei vahingossa mene maahan. Viereinen koira myös jätössä loikkui eteenpäin, alkuun seisoi ja sitten istuutui. Gava vilkaisi tätä kerran, muuten istui kuin tatti. Sivulle tultiin takaata kävelyn jälkeen.

Otin Gavan häkistä, kun edeltävä koira oli tehnyt pari liikettä. Tehtiin vähän treeniä ja sitten odoteltiin. Ennen kehää vielä leikittiin. Hirveä jännitys iski ennen kehäänmenoa ja mietin, etten muista liikkeitäkään. 

Liikkeestä istuminen 0: Ennen kehään menoa nämä onnistuivat, mutta treeneistä oli tiedossa että sekottaa noita käskyjä. Olin laskeskellut ettei haittaa vaikka nollaantuisi, jos muu menee hyvin. Ja päätin myös, että palkkaan liikkeiden välit yhtähyvin mitä liikkeissä olisikaan tapahtunut. Ehkäpä käskin myös jotenkin epäselvästi alun jännityksessä. Uutena avossa oli, ettei liikkuri käskystä liikkeessä "matka riittää" kohtaa eli piti pysähtyä itsenäisesti vikan merkin kohdalle. Gava ennakoi tässä myös "istumisen" sivulle.

Ruutuun lähetys 8: vähän jännitti tämä liike, kun niin vähän ruututreenejä nyt tehty kelien takia. Viimeisin halliruutu oli joulukuun möllitokossa ja Jessican koulutuksessa tammikuussa. Ulkona tehtiin kahdesti. Gava juoksi oikean puolen sivusta sisään heti kaartaen mua kohti. Ehdin pysäyttää sen liian rajalle. Onneksi ajatustoimi niin käsimerkin kanssa käskin kohti ruutua. Korjauksissa saa käyttää käsimerkkiä. Gava korjasi hyvään kohtaan, seis ja maahan. Itse asiassa viime treenissä Gava yritti ekoilla toistoilla tehdä samalla tavalla sivusta sisään, ei ollut sitten korjaantunut saman treenin korjauksilla. Saatiin onneksi vielä pisteitä! En katsonut yhtään pisteitä kehässä kun keskityin koiraan ja siirtymiin. Hieman huonompi alku kokeelle, mutta jaksoin tsempata koiraa ja itseäni. :)

Luoksetulo 9,5: Tässä jätettiin koira maahan. Huusin vain "tänne" ja Gava lähti vähän epävarmasti liikkeelle. Useimmiten oon huutanut "Gava, tänne". Pitääkin hankkiutua eroon siitä tavasta, mielummin niin päin että käytän lisäkäskyä jos muistan kuin käytän kisoissa niukempaa käskyä. Eteen hyvin, toki hidasteli ajoissa ja muutenkin olis voinut tulla kovempaa. Sivulla suora.

Estehyppy 10: siirryttiin toiselle puolelle estettä. Valitsin paikan aika lähellä 2metriä. Videolta huomasi, ettei Gavan laukka sopinut tuolle etäisyydelle niin hyvin. Hidasti hyvin eteen niin ettei tökännyt kuonolla. Täytyisi tosin saada niiden välimuoto, reippaus mutta niin ettei törmää. Sivulle siirtyi hyvin.

Nouto 8,5: Tätä olin pohtinut jo edellisenä päivänä, että tehdäkö ohjatulla vai sorvatulla. Sorvattu jäi kuitenkin kotiin ja ohjattu tuli vain matkaan. Kisapaikalla heittomatka tuntui aika pitkältä. Tätäkin vois joskus tehdä niin, että katsoo tai merkkaa sen etäisyyden. Koitin heittää niin pitkälle kuin pystyn ja heitto tais jäädä aika rajalle, mutta kelpasi. Jatkossa otan kyllä sen painavemman kapulan! Gava vähän hätiköi nostossa, kuten välillä eikä saanut kapulaa heti ekalla suuhun vaan liukui ohi. Nappasi äkkiä suuhun ja sai otteen laipasta. Ei ole koskaan kapulaa kantanut noin, mutta piti sitkeästi otteen samana. :D Alla videosta kaappaus otteesta. Pokkana piti myös kapulaa nätisti mun edessä. Ajautui vähän vinoon, ehkäpä kapula haittasi vähän näkyvyyttä? :D Tämän liikkeen Gava teki kivan räjähtävästi, lisää tuollaista näyttävyyttä muihinkin liikkeisiin! Toki tuota tarttumista pitää treenata, että nostaisi nätisti. 

Noudon ote :D 
Seuraaminen 9: Peruuttamisen treenaus oli taas unohtunut ja se testattiin kerran viritellessä. Ihan hyvin peruutti suoraan. Gavalla välillä seuratessa pää vähän osuu mun jalkaan. Sitä ehkä pitäis saada niin, ettei näytä painamiselta. Gava teki käännökset yms tosi hyvin. Peruuttamisen loputtua hetken mietti perusasentoa. Kontakti ei katkennut kertaakaan. Hieno typynen <3 Virekin oikea. Niin ylpeä sen seurauksesta. Liike, joka Ruutin kanssa on aina ollut yhtä painajaista. Gavalla häntäkin välillä siinä heilui.

Liikkeestä seisominen 10: tässä tiesin olla varmistelematta ja Gava pysähtyikin videolta nähden hienosti. Eikä myös ennakoinut istumista, kun pääsin sivulle. Takana kävely onnistui myös hienosti, ei liikahtanut yhtään (joulukuun möllitokossa se ei sujunut).

Kaukokäskyt 9: nämä vähän jännitti, vaikka suurimmaksi osin nykyään sujunut. Muttei olla tehty liikkurin kanssa kuin viimeksi varmaan möllitokossa. Ekaan vaihtoon tarvitsi vähän lisäapua, että istui. Muut vaihdot täydellisesti. Ei annakoinut ja reagoi ripeästi. Ei liikkunut yhtään eteen. Sivulle pomppaus voisi olla vähän ryhdikkäämpi, niitä treenataan. Näistä niin iloinen!

Merkin kierto 9,5: tätä jännitin, kun parissa viime treenissä Gava oli bongannut hyppyä tai ruutuakin sivulta. Virittelin sivulla ja vilkaisi nopeasti merkille. Vähän laiskasti eli vähän epävarmasti lähti, mutta vauhti pysyi tasaisena. Eteentulossa ehti taas tiputtaa raviin. Ne edelleen treeniin, että tulisi laukalla eteen.

Kokonaisvaikutus 9: tuomari sanoi, ettei aina kuullut varmasti mun käskyjä. :D Täytyi kysäistä heti ruudun pisteistä, kun ne mietitytti. Ei tainnut muuta ihmeellistä sanoa.

Yhteensä 277/320p, 2/4 sija ja 1-tulos! Jipii! Tavoitteena oli iloinen suoritus ja joka ehkäpä riittäisi ykköseen. Hyvin riittikin, kun raja oli 256p.

Petrattavaa löytyy ja oltais voitu vähän ahkeramminkin treenata. Ja enemmän välillä kokonaisia liikkeitä, tehdään niin paljon palasina. Vähän tuntuu, että nyt juoksujen loputtua Gava olis myös vähän rauhallisempi ja herkempi. Ellei tule mitään joukkue edustuksia niin treenaillaan nyt rauhassa seuraavaa luokkaa ja ehkäpä syksyllä sinne. Hallikokeet sopii kyllä myös Gavalle tosi hyvin, kun ei tarvitse miettiä minkälainen keli saattuu olemaan. Kisamaisia treenejä kuitenkin lisää suhteessa, mitä nyt ehditty tehdä ettei vaan niissä ala vire laskemaan. Juuri sellaisia 2-3 liikkeen treenejä välillä mukaan. Erilliseen postaukseen tuun kirjaamaan, mitä treenattavaa luokan vaihdos tuo tullessaan (toki pohjia on alettu jo tekemään).

Välillä Gava siirtymissä vilkaisi pikku roskia maassa tms. Noista pomputuksista ei sanottu mitään, koska se oli nopea, eikä koira törmää ja lähdettiin siirtymään heti seuraavaan paikkaan.

Voittanut valkoinen koira oli tosi hieno ja sai monta kymppiä! :)
7 kommenttia:

 1. Vau! Todella hieno suoritus! :) haluaisitko kirjoittaa samanlaisen postauksen mutta avo-voi siirron sijaan alo-avo siirrosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hmm. mietin onko mitään sellaista valmiina, taitaa olla lähinnä alo-luokan kunnosta. Ei ole varsinaista kokonaiskatsausta lähinnä vain liikkeiden kirjaamista kisamaisen tai epiksen jäljiltä. Pistetään korvan taakse.
   - kisamainen 17.10 (alempi kirjoitus) http://tollerwichit.blogspot.fi/2015/10/kisamaiset-tokotreenit-ja-kuvia.html

   - joulukuun möllitoko http://tollerwichit.blogspot.fi/2015/12/jouluisia-kuvia-ja-mollitokossa-avo2.html

   Noissa on "treenaa" kohdan alla mitä jäi treenattavaa.

   Alon treenisuunnitelma tehtiinkin ennen tietoa sääntömuutoksesta http://tollerwichit.blogspot.fi/2015/02/gavan-tokotreenisuunnitelmaa.html

   Poista
  2. Laitoinkin tuumasta toimeen ja toteutin alkuun alo -> avo tyylisen postauksen. Toivottavasti tuo selventää yhtään siirtymää. :)
   http://tollerwichit.blogspot.fi/2016/03/tokokoe-siirtyma-alosta-avo-liikkeisiin.html

   Poista
  3. Kiitos hurjan paljon! Todella hyvä teksti taas :)

   Poista
  4. Ole hyvä :) Kiva jos siitä sai jotain vinkkejä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!