Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

12.3.2016

Kimppakeppitreenit ja Niinulla rytmitykset hakusessa

TI: KEPPITREENIT vol 2

Kysyin seuralaista Tiiaa ja auspai Pikiä meidän kanssa treenailemaan 2x2 keppejä tuohon lähikentälle ja aika sopi näin extempore. Gavalle kolme settiä, missä ekassa tuli mini tauko Ruutin tehdessä pari toistoa, sitten oli autossakin odottamassa ennen kolmatta treenipätkää.


1. treeni: tehtiin ekat kaksi settiä neljällä kepillä. Nyt kepit ihan suorassa. Ekat loivasta helposta kulmasta ja sitten vaikeuttaen kulmaa. Nyt Gavalla ei tullut kertaakaan kolmannen välin virhettä, jes! mitä tuli sunnuntaina vähän väliä, jos kulma läheni 90 astetta. Paristi toki haki väärään väliin sisäänmenoa, mutta niitä muutamia voi sattuakin ja kun en saattanut niissä ollenkaan.

2. treeni: Ruuti treenasi välissä ja Gava pääsi sitten uusiksi. Edelleen neljällä kepillä. Vaikeammatkin kulmat sujui nyt.

3. treenit: autosta haettuna. Gava teki taas hyvällä draivilla ja yhdet mokat tuli 90 asteen kulmasta. Sitten helpotin niin, etten liikkunut ja onnistui. Sujui vielä vaikeampikin kulma.

Tosi hienosti sujui nyt! Gava oli hyvin miettinyt asiaa sunnuntain treenin jälkeen. :) Näissä oli nähtävissä asennetta, mitä tahdonkin.

Tänään huomasin nyt videoista, että odotan oman liikkumisen kanssa sisäänmenoon asti. Mutta voisin alkaa ottaa esim kierron kautta kepeille tuloa ainakin välillä ja niin, että liikun mukana. Otan vaikka kohteeksi kuvitteellisen seuraavan esteen. Ja näissäkin pysyttelin sivulla/takana niin sellainenkin että olisin edellä tai tekisin siellä jopa persjätön tai valssin.

Kävin tänään katsastamassa myös hiekkaparkkiksen, siellä oli sulaa hiekkaa keppejen mentävä kohta. Sielläkin vois käydä treenaamassa niin saa erilaisella tuntumallakin keppejä tehtyä. Toi lumi alustana oli vähän "pehmeämpi" ja raskaampi kuin normaalisti. Tai ehkä lähelle Purinan pohjaa.

Ruuti haukkua louskutti kiinni ollessa sivumpana. Ja sai kyllä kahteen otteeseen tehdä myös kepit mielen virkistyksenä. 90 asteen avokulmassa sekin mokasi jonkun ekan lähetyksen. Mutta muuten sujui. Ruuti menee kyllä vielä turbovauhdilla Gavaan verrattuna :D Vaikka Gavakin alkoi nyt löytää hyvää rytmiä pujotteluun.


Molempien koirien kanssa treeni-innostukset menee kyllä nyt ihan väärin, Gavan pitäis treenata tokoa ja Ruutin rally-tokoa! :D


KE IP: Käytiin kotona lenkillä ja Ruuti sai tehdä rally-tokoa

Ruuti rally
- oikealla puolella seuraten pujottelu. Naksuttelin hyviä kohtia.
- molemmat oikeaan täyskäännös: oikealla seuraten tää oli taas helpompi. Vasemmalta oikealle ekassa karkas seläntaakse. Testasin tässä, että koiran puoleinen käsi tekee ranteesta heilautusliikkeen. Tää toimi suht hyvin käskytysten kanssa eikä mokattu sen jälkeen.
- täyskäännökset musta poispäin: näissä koiran puoleiselle kädellä ranteen vippausliike. Sujui oikein ja en käyttänyt käskyäkään. Joskus taas ongelmaa on saattanut aiheuttaa, jos Ruuti liikaa keskittyy seuraamaan.
- Spiraalissa koira oikealla oikeaan Ruuti aluksi meinas tehdä väljääkin seuraamista. Jotenkin se keskittyy siinä niin takapäähänkin, että unohtuu olla tiivis.

Ruutilla oli treenatessa nälkä (viittä vaille ruoka-aika) palkkasin namilla ja oli aika jatkuvaa piippausta koska nälkä. Paristi siitä komensin, oli hetken hiljaa ja taas alkoi. Täytyy kisoihin mennessä mennä niin, ettei se ole nälissään ja ylimääräisiä höyryjä pois.

Gavakin sai tehdä tokoa, mutta Gavaa ällötti plussakelin kostea hiekka (oli sula hiekkatiepätkä). Gavalle sopii sen takia loistavasti hallikokeet.
- merkin kierto: ekassa tuli tenkkapoo ja Gava meni merkin ohi, hetken pohti ja tuli samaa reittiä takaisin. Toistolla sujui ja otin siitä eteen. Tuli ihan nätisti eteen.
- jääviä: istuminen oli niin ällöä ja halus jäädä seisomaan. Ihme kyllä tarjosi paristi maahanmenoa, muttei toki siellä pitkää viipynyt. Myöhemmin lenkistä yllätin kävellessä jäävän käskyllä ja vaadin menemään istumaan. Bileet jos onnistui. Alkoi tyytyä kohtaloon, että pitää istua.

Niinun hallilla Gava tokoili vähän lisää ennen omaa aksavuoroa
- kaukot: sivulta maahan hyvin. Sieltä istumaan myös. Erikseen sitten jätin istumaan ja käskin vaihtelevalta matkalta maahan. Ekan mokasi. Sitten teki hyvin. Kerran vielä istumasta maahan ja takaisin istumaan. Yhtä mokaa lukuunottamatta tosi hyviä. Kyllä se kuivalla maalla ja lämpimässä tekee pääosin hyvin.
- luoksetuloa testasin lyhyeltä matkaa. Eka tuli sivulle. Sitten eteen, mutta yritti tulla tosi tiiviisti ja tökkäsi kuonolla. Sama juttuhan on hypyltä laskeutuessa. Testasin onko väliä seisonko jalat ihan yhdessä vai jätänkö väliä. Jotain tolle pitäisi keksiä, kun menee pistevähennys kahdessa liikkeessä tosta. Sitä oon testannut, että vaihtelen etäisyyttä että jos lyhyellä hyvä ja pidemmällä huono, että hinkataan niitä sitten edestakaisin. Siitä kieltäminen tai ulahtaminen ei auta, kun Gava ei uskalla sitten yrittää eikä tajua mikä oli pointti. Luulee, että koko asia oli väärin. Tulee mieleen rikkoisiko kaavaa niin, että palkka olis valmiina apuna siinä edessä tai joku lelujalkojen välissä tms. Käsikosketusta tai kosketuskeppiä Gava ei osaa, mutta se vois olla huono myös kuono kosketuksen takia.
-> videota näistä löytyy vain möllitokosta. Luoksetulo oli vielä ok, mutta käy lähellä.
-> Estehyppy törmäys: tässä näkee, ettei jarruta. Yksi mahdollisuus vois olla, että välillä palkka lentääkin mun eteen, kun koira pari metriä siitä. Ja luoksetulossa on taas tehty jalkojen välistä palkkaa. Hypyllä se ei oo koskaan tullut mieleen. Ja oon vaihdellut, ettei tiedä kummin pitää tehdä. Jolloin pitää jarruttaa äkkiä, jos ei palkkaa tulekaan jalkojen välistä tai toiselle tavoin kiihdyttää. Toi voisi olla testin arvoinen.. Palkkaa leuan alla ei olla myös testattu, siinä edeltävään vain huonoa että koira näkee heti musta onko palkkaa vai ei.

Gava tokotreenaa:
- jäävät takana kierrolla (liikkeestä seiso ainakin)
- kaukojen ylösnousu (koiran sivulle)
- edestä sivulle siirtyminen
- luoksetulo + hyppy eteentuloKE ILTA: Niinun agilitytreeneissä pitkästä aikaa! Olin jotenkin aika väsynyt ja ajattelin ennen rataa, että ei yhtään huvita ja ei oo hyvä olo juosta ym. Mutta kummasti sitä radalle päästyä unohtaa kaikki mietteet ja on hauskaakin tehdä ja yrittää. Meille oli aika vaikeita kohtiakin, osittain koiran piikkiin ehkä välistävedossa kuuntelu ja sitten moni rytmitys mun piikkiin. Niin vaikeeta! Videolta katsottuna, jos Gavalle ei saa selkeästi ennakoitua niin se laskeutuu niin pitkällekin. Ja kun se kiihtyy niin äkkiä niin en jotenkin uskalla juosta hirveästi. Onneks puomin jälkeisessä kohdassa tajusin lähteä itse liikkumaan vähän aiemmin niin parani.

Alun 1-3 välistävedossa Gava luki helposti suoraan mentävänä. Ja videolta näkee, että askel takaakierron suuntaan tai melkein maan kurottelu sai sen hypyn toiselle puolen. Noita pitää treenata paremmaksi! Ja jos merkkaan jonkun puolen niin voin lähteä liikkumaan. 
-> Näitä vois tehdä pakkovalssi idealla myös, että alkuun jyrkempi käännös takaakiertoon, selkeä siivekkeen siirto ja myöhemmin hypyt näin vierekkäin kuin välistävedoissa. 
Arastelin myös ennakoida vetoa, mutta hyvin Gava sen kesti. Etäohjausta on tehty vain suoraan mentävillä hypyillä. 

3-4 pätkässä vähän sama juttu kuin myöhemmin 12 hypyllä, että osaa kääntä oikeeseen aikaan. Meillä venähti siellä yksi käännös. 

Keinu oli siisti! 6-7 meni pienellä puoli valssilla hyvin. 

Gavalla oli kyllä niin upeet lähdöt, Ruutin kanssa ei toivoakaan noin monta toistoa ja koirassa ei näy mitään eroa. Rimat vaihteli 55cm ja 60cm. Kerran Gava hyppäs siivekettä päin ja siitä rima, toisella kertaa kääntyi hypyllä eri suuntaan kuin ohjasin mistä rima. Muuten tosi hyviä. Viistohypyillä jos joutui liian suoraan linjaan välillä pelasteluhyppyjä. 


12-15: takaaleikkaus hypylle 14. Piti rohkeammin tehdä, että sujui. 

Kepit otettiin erikseen vikaksi. Ekassa Gava meni väärältä puolen ja kutsuin pois. Katseli sitä aiemmin vain putkea.  Sitten teki heti ekalla oikein. Jes :) rytmikin pujotellessa hyvä. Olipa taas hyviä kohtia radalla. Viistohypyt kovassa vauhdilla edelleen oma haasteensa. Ja tällä radalla oli kohtia missä ei ehdi aina niin lähelle. Mun on vaikein arvioida oikea rytmityskohta. Ainakaan Gavan nimeä en hyödyntänyt haltuunotoissa, mutta ehkä tässä - käskyä. Tuli taas ikävä joissain kohdin OMD kouluttajia, jotka sanoisi selkeästi, että kun koira laskeutuu tms tiettyyn kohtaan niin siinä teet ohjauksen. Onneksi videoiltakin voi pähkäillä omaa liikkumista. Gavalla joitakin kääntymisiä vahvistettava mun liikkuessa, esim takaakierto puomin jälkeen jos kääntyisi sieltä paremmin olis ollut parempi lähestyminen. Treenaa Gava agi:
- 1-4 etäohjaus ja japanilainen, välistäveto
- 10-12 
- 8-9 tuli puolin ohi hypyn leijeröidessä 


TO: keppitreenit vol 3
Treeniseurana taas Tiia ja Piki. Mukava oli treenata seurassa ja sai videointiakin hyvin, kiitos! Teemana ohjaajan liike, johon otin tötsät auttamaan. Tosi vähän tehty noin " ohjauksen" yhteydessä. Takaaleikkauksia tosin ja ehkä pari persjätöt 4 kepeillä joskus kesällä. Helposta kulmasta kesällä paristi puun kierrosta. 

Tehtiin taas kolme treenikierrosta, välissä autoon. Autoon siksi, kun Gava ottaa painetta Pikistä, joka on sitä käynyt aiemmin "lyttäämässä" maahan. Heti aluksi jo 6 keppiä. Ekoissa toistoissa Gavalle tuli pari rytmitysmokaa kepeillä ja meni väärin. Lopussa myös 90 asteen kulma kepeille vauhdissa oli vaikea, varsinkin kun alkuun otin sivuttaisliikettä. Paikallaan osaa hakea, että oon kauempanakin. Noihin lisää treeniä. 

Yllättävän hyvin kesti mun ohi juoksemisenkin, vaikka selkeesti vähän kiristi vauhtia. Välillä tuli joku raviaskel keskelle keppejä ja välillä hienolla laukalla kokonaan. Hakee selkeästi vielä sitä rytmiä. 

Jes hyvät treenit tänään! Nyt luvassa Gavalle pari vapaapäivää, että saa huilata. Nova tulee myös viikoksi hoitoon. 

Tämmöistä rataa koulutin to, poimuttu pätkä Niinun radasta. Tähän luomukseen olin ihan tyytyväinen. On tosi vaikeaa tehdä joka kohdasta toimiva rata ja mikä sopii monille. Välillä tuppaa tulemaan liikaa pyöritystä. ;) Erikseen pystyi tehdä myös etäohjauksena hyppy 2, hyppy 3 ja hyppy 7.


2 kommenttia:

 1. Teidän jutuista on kiva lueskella, ja meno näyttää tosi hyvältä. Gava on ihanan kevyen näköinen kun liikkuu. :) Olen seurannut teidän juttuja pitkään, ja kysyisin nyt, että jos voisit päättää toisin, opettaisitko edelleen Gavalle kepit kuitenkin tuolla 2x2 menetelmällä?

  Mulla on eka oma koira ja sen kanssa treenaillaan aksaa. Itse opetin sille keppien alun kujalla ja siitä kun päästiin suoriin keppeihin niin ensin verkoilla ja pikkuhiljaa verkkoja vähentäen. Juju oppi kepit noin 3kk treenaamisella niin että päästiin tekemään niitä myös ilman verkkoja ratatreeneissä. Opetin jo kuja vaiheessa lähestymisiä ja kulmia ja myös liikehäiriöitä sekä edestä että takaa. Toki kepit ei sille ole 100% varmat vielä, mutta voidaan tehdä osana rataa ja kunhan ohjaan hyvin ja annan tilaa löytää oikeaan väliin niin toimii. Ja Juju on tosiaan ihan keppihullu, tykkää kepeistä esteenä samalla tavalla kuin putkista. Musta tuntuu että tolla tavalla sain sille ensin kujalla opetettua nopeat ja itsenäiset kepit hyvillä sisäänmenoilla ja sitten suorilla kepeillä lähinnä vahvistettiin rytmiä ja kropan käyttöä.

  Tietysti toinen tapa sopii toiselle ja toinen toiselle. Mua vaan hirveästi kiinnostaa miksi joku valitsee tietyn tavan opettaa ja toinen toisen :) Tsemppiä teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla jos joku tykkää lueskella meidän juttuja. :D
   Varmaan jos lähtisin uudestaan opettamaan keppejä olisin tehnyt ohjureilla. Kujaa ei ole meillä seuran kentällä. 2x2 keppeihin oli taas niin hyvä mahdollisuus treenata kotona. Tykkään myös itse ideasta, että voi opettaa sisäänmenoja ihan 4:lläkin kepillä. Ja taas Ruutille ne toimi tosi hyvin, vaikka Ruuti oltiinkin opetettu alkuun pujottelemaan jo verkoilla ja verkot pystyin häivyttää tosi nopeasti, kun paristi otin käsiohjausta apuun. Ruuti oppi tosi itsenäiset sisäänmenot 2x2 treeneissä. Gava on taas koirana pehmeä, ei niin hyvin tarjoava ja kyselee herkästi ohjaajalta. Sille taas omaa ajattelua vaativa tapa oli haastavempi. Ja se kun ei kaikissa asioissa kestä epäonnistumisia. Ruuti kestää myös paremmin toistoja kuin Gava, Ruuti ei rupea ajattelemaan mitä teki väärin. :D

   Ruutin kanssa käytin siis pariakin tapaa sekaisin ja toimi hyvin. Gava on kerran testannut ohjureita, mutten sen enempää niitä sitten käyttänyt. Uskon, että monella tapaa pääsee samaan tavoitteeseen. Riippuu tosin paljon koirasta saako siitä niin keppihullua vai ei. Gava tosin kaiken opettamisessa tekee hitaasti, jos on epävarma ja vauhti kasvaa varmuuden mukana. Agilityradalla se kiihtyy aika paljon mun liikkeestä, mutta tykkää myös irrota ja tehdä putkia. Uskon myös kun päästään siihen tilanteeseen, että se osaa pujotella kovempaa sekoamatta rytmissä niin kun noita päästään radan ohessa tekemään niin kepeistä tulee kivemmat, kun on agilityradan yhteydessä.

   Kiitos tsempeistä, kyllä noi kepit kokoajan edistyy vähän. Jossain vaiheessa sitä ei enään muistakaan, miten pitkä prosessi oli saada ne valmiiksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!