Siirry pääsisältöön

Talven vika Lotta Vuorelan agility

Ajeltiin taas Tainan ja bc Mozartin kanssa Lotta Vuorelan koulutukseen Riihimäelle. Gava puolitti Wiccan kanssa 10+ 10min ja rimat oli Shantin pyynnöstä 60cm, mutta paria tiukan käännöksen hyppyä madalsin 50cm (5 ja 14/17).

1 treenikerta:
1-4: Tein alun takaaleikaten putkeen, mutta Lotta ehdotti persjättöä ennen putkea. Se toimi ihan hyvin, vaikka ekalla kerralla mulla ei ollut niin hajua koiran sijainnista. Videoilta onneks näki, että vähän hätiköidymmin Gava hyppäsi persjättöriman ja tokalla kertaa jopa pelastellen. Mun persjättö olis voinut alkaa vielä aiemminkin.

4-8: tehtiin putkesta jatkoa. Eka en lähettänyt tarpeeksi hypylle 5 ja tuli ohi. Täytyi ottaa oikeaan aikaan lähettävä askel. Sitten kiiruhtaa valssiin hypyn 8 taakse suunnaten. Tässä katsoin hidastuksella ainakin yhden valssin niin aloin kääntyä vasta ponnistuksesta, kun silloin täytyisi olla jo seuraava suunta tiedossa. Gava yllättävän herkästi keksi kieltäytyä hypystä 7, jos olin taas liian aikaisin kääntyneenä, noita pitää treenata palkaten 7 hypyn jälkeen. Muutenkin Gavan kääntymiset huononi mun mielestä toistojen myötä. Valssikohta meni myös paremmin ratapätkässä. 

Kepit otettiin kerran ekassa treenipätkässä, yksittäisenä ja heti onnistui. Palkan pitäisi lentää kun koiran pää on menossa tokavikassa välissä oikealle ja sitten kääntyy vielä vasemmalle vikaan väliin (ainakin itse oikealla puolella ollessa). Muuten loppuun tulee pomppu ja katsoo taakse. En oo löytänyt oikeata lelun heitto hetkeä. 
Toisessa treenissä teki mieli testata kepit 1-2 esteen takaa. Eka tuli sisäänmenossa 3 välin virhe, sitten keskivälillä. Yhdeltä hypyltä onnistui. Lotta oli sitä mieltä, ettei vielä tekisi 12 keppiä paljon kerran vielä epävarmemmat. Ettei kepeistä tule epämieluisat. Palaisi 6 + 6 vaiheeseen, jos siinä ei tule mokia ja siinä kaikkia ohjauksia. Täytyy malttaa taas odottaa kentälle pääsyä tai jos omatoimitreeneissä pystyisi tehdä. 

Tehtiin sitten 10-11 putket ja keinu. Ekalla kertaa en itse jarrutellut ajoissa ja Gava ei ehtinyt pysähtyä keinulle ajoissa. Videolla näkyi, että yritti mutta oli pakko hypätä pois, kun etujalat ei pysynyt keinulla. Toistot jarrutti taas turhan ajoissa. Takaakierto 13 hyvin. Tosi hyvin vedolla 14. Tämä olis ollut mahdoton kohta nuorempana! Viistohypyt oli silloin niin vaikeita. 

Putket 15-16, pyörityshypyllä 17 oli vähän tökerö. A:lla koski 5cm kontaktin yläreunasta. 

2 treenikerta:
Jatkettiin 19-21 kohdalla. Hypylle 21 poispäin kääntö. Onnistui joka kerta ja parani vain kokoajan. Takaakierto 22 hyvin, tässä Lotalta vinkki, että voin edetä eteenpäinkin, jos pidän vasemmalla kädellä ohjauksen yllä ja ylävartalon hypylle. 

Hyppy 23 ja pussiin. Hyppy 25 taas poispäin käännöllä, joka vaati huolellisuutta. Ekassa Gava sujahti putkeen. Kolmannella toistolla tosi hieno! Siitä loppu 26 hyppy, 27 putki, 28 takaakierto pyöritys, 29 ja 30 hypyt irtoamista ja A sujui hyvin. 

Treenaa:
7-8 valssi
13-14 oli mahdollista valssi + viskileikkaus 

Video Gavan treenistä

Kaverin Tainan ja Mozartin treeni. Mozartille hyviä neuvoja rauhoittumiseen.
- namien heittelyä riittävän pitkään, selän taakse eikä haittaa vaikka joutuisi kunnolla etsimään namia
- koira maahan ja laitetaan eteen nameja -> koira keskittyy nameihin, joita voidaan lisätä sinne. Kestoa lisätään esim 3min makuuna kotona. Jos koira meinaa varastaa, niin toisella kädellä palkka koiran luokse.
- nenäkosketus namien heiton välissä tai lelun kanssa, siihen kestoa

Toisella koiralla myös jalkojen väliin tulon jälkeen oli vain maanista tuijotusta esteelle ja söi vaikeasti. Tässä syöteltiin useampaa namia, ettei mene sellaiseen tilaan missä ei voi syödä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...