Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja BH Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.3.2016

Tokokoe siirtymä alo:sta -> avo liikkeisiin

Tarkoitus oli kirjata treenisuunnitelmaa kuten vanhan alon aikaan tuli tehtyä, mutta kisattiin alossa kuitenkin vasta uusilla säännöillä. Nyt seuraava vaihdos olisi kuitenkin avoimesta voittajaan ja uusilla säännöillä se vaatii vähän kertausta, ennen vanhoilla säännöillä ei tarvinnut paljoa miettiä mitä liikkeitä uusi luokka toi tullessaan. Viralliset tokosäännöt täältä.
Tässä vasta nykyinen harppaus eli alosta avoimeen ja teen oman postauksen tulevasta luokkasiirrosta (tämä venyi jo liian pitkäksi). Tässä on omia pohdintoja siirtymästä ja muistelemani liikkurin sanomat käskyt (en ole kuitenkaan virallisesti liikkuri).

Alosta avoimeen muutoksina tuli 

- liikejärjestys voi olla sekoitettu. Useammassa kokeessa liikkeet olleet yhteen putkeen, vaikka suorituksen pituus vähän pitenee alokasluokasta. Liikkeiden kertoimet 2-3 paitsi noudossa 4.

- paikallaan istuminen 1min, kerroin 3: (alossa makuu)

  • Ohjaajat näkyvissä ja matkaa tässä 25m, joka on aika pitkä matka. Harjoiteltiin tätä lähinnä häiriössä, lyhyemmällä matkaa ja pidemmällä. Gava on tehnyt pienestä lähtien istumisia aina välillä ja sille se on helpompaa kuin Ruutille. Paluu koirien sivulle oli kävelemällä koiran oikealta puolelta, ja noin 3m koirien takana liikkuri käski palaamaan koirien sivulle. 
  • ->Liikkuroinnit "Liike alkaa", "jättäkää koirat", "matka riittää", "aika", "koirien taakse", "koiran viereen", "kiitos"


- liikkeestä maahanmeno tai istuminen, kerroin 2:

  • jäävistä vain jompi kumpi tulee kisoissa ja jäävän saa tietää kisapaikalla. On merkittynä liikejärjestykseen, mikä löytyy usein joltakin seinältä. Maahanmeno jäävänä on tuttu alokasluokasta, mutta istuminen ei. Suurin vaikeus meillä on ollut molemmilla bortsuilla erotella seisominen (tähän myöhemmin) ja istuminen. Nyt on ollut aika trendi laittaa vaikeampi eli istuminen. 
  • Ja koska mikä vain jäävistä voi tulla, niin täytyy treenata jäävien erottelua. Samassa treenissä kaikkia peräkkäin. Avossa voi myös vielä viritellä jäävään, mutta voittajassa ja evl:ssä vain ekaan asentoon. 
  • -> "Liike alkaa", "liikkeelle mars", 10m seurausta, "käsky", koira käsketään istu/maahan, ohjaaja pysähtyy 10m päähän oma-aloitteisesti merkin kohdalle, "koiran taakse" tms kuultuaan saa jatkaa matkaa ja koira kierretään taas oikealta puolelta, "koiran viereen" kuuluessa käännytään ja mennään koiran sivulle, "käsky" koira mahdollisesti istumaan, "kiitos". 


- liikkeestä seisominen, kerroin 2:

  • seisominen tulee aina. Sen suorituskohta voi taas vaihdella nyt esimerkiksi se tehtiin kokeen loppupuolella. Samaan tapaan kuin yllä, koira jätetään seisomaan liikkurin niin käskiessä. Oma-aloitteisesti pysähdytään 10m päähän siitä (merkin kohdalla) ja odotetaan liikkurin jatkokäskyjä. Kierretään koira taas noin 3m takaa (liikkru antaa luvan kääntyä sivulle). 
  • Kaikissa asennoissa, mutta erityisesti seisomisessa kannattaa erillisenä treenata ympärikävelyä häiriten koiraa, voit käydä kyykyssä, heiluttaa käsiä, lelun kanssa, hyppien tms. 
  • -> "Liike alkaa", "liikkeelle mars", 10m seurausta, "käsky", koira käsketään istu/maahan, ohjaaja pysähtyy 10m päähän oma-aloitteisesti merkin kohdalle, "koiran taakse" tms kuultuaan saa jatkaa matkaa ja koira kierretään taas oikealta puolelta, "koiran viereen" kuuluessa käännytään ja mennään koiran sivulle, "käsky" koira mahdollisesti istumaan, "kiitos". 


 - luoksetulo, kerroin 3: 

  • itse liikkeessä muuttuu alokasluokkaan nähden vain se, että koira käsketään alussa maahan ja matka pitenee. Vauhdista palkkaa ja loppuasentoa. 
  • -> "liike alkaa", "käsky (maahan)", "jätä koira", "matka riittää", "kutsu koira/käsky", "käsky (jos edestä sivulle)", "kiitos". 


- seuraus, kerroin 3:

  • seurauksessa uutena asiana peruuttaminen perusasennosta 2-3 askelta (ja sama eteenpäin) sekä juoksussa voi olla oikeaan käännös. Seurauksen pituus on ehkä vähän pidempi kuin alokasluokassa. 
  • -> "liike alkaa", "liikkeelle mars" ja sitten on "vasempaan/oikeaan mars", "juoksuun mars", "normaalia käyntiä/käyntiin(?) mars", " 2 askelta taaksepäin mars", 2 askelta eteenpäin mars". En ole varma käyttääkö kaikki sanaa mars- lopussa. Jäänyt itselle vanhojen sääntöjen ajoilta. "kiitos" lopussa. 


- ruutu, kerroin 3:

  • Ruutu tulee uutena asiana avoimessa luokassa ja se on yleensä koirille hieman hitaampi liike oppia varmaksi. Esim molemmat bortsut ovat aloittaneet sen harjoittelun jo pienestä pennusta ja Rasmukselle ruutu oli koko uran ajan aina vähän epävarmempi liike. 
  • Itse ruudun olen opettanut kosketusalustalla alkeet ja Ruutilla koko ruudun, mutta Gavan kanssa tehtiin myös näyttöruutuja. Ja alkuun ja joskus lelu valmiina näkyvillä tai hiekkavallin takana. 
  • Ruudussa on matkaa 15m, koira käsketään sinne ilman käsimerkkiä (vanhoilla säännöillä se oli sallittua), koira seisahtuu tai menee suoraan maahan ja ohjaaja kävelee koiran sivulle ja käskee istumaan perusasentoon. Liikkuri kysyy ennen ruutua jääkö koira seisomaan vai maahan. Olen kaikilla koirilla käyttänyt seisomaan pysäytystä (ja sen jälkeen käskytän maahan), koska silloin saa lisää aikaa liikkeeseen jos koira jää väärään paikkaan voi ohjata vielä parempaan kohtaan. Jos taas koira ennakoisi maahanmenon ja olisi ruudusta ulkona se olisi nolla tai jos käskisi kohtaan, mistä koira meni nauhan yli. Koira käsketään seisomisesta maahan omatoimisesti. 
  • Kun lähestytään ruudun paikkaa, joko jo kävellessä aloitan virittelyn tai sitten heti koiran istuessa sivulle kysyn "missä ruutu". Koiraan ei saa koskea kokeen aikana eikä ruutua saa osoittaa. Kun tätä virittelyä on toistanut jo lukuisat ruututreenit ottaen mukaan heti, kun koiralla on vähän liikkeestä ideaa avuista huolimatta tulee se siinä ohessa melkein ilmaiseksi. 
  • -> "liike alkaa", "käsky", (pysäytän itse koiran seisomaan ja käsken maahan tai koira suoraan maahan), "koiran viereen", "käsky (koira sivulle)", "kiitos" 

- nouto, kerroin 4
  • Kokonainen noutoliike, jossa heiton oltava min. 10m etäisyydellä. Saa olla oma puukapula ohjattu tai sorvattu. Alossa oli vain pito ja avoimessa tulee koko nouto. Pitämisen osuus on lyhyempi. Noutamisen treenauksessa teen paljon myös vauhtinoutoja eli missä vapautan koiran juoksiessa kovaa kohti leikkimään lelulla (toki voi myös namipalkata). Tavoite vapauttaa silloin, kun koira kiihdyttää tai tulee kovaa. Välillä sitten taas luovutuksella. Ehkä 50% ja 50%. Ja oletuksena, että pitäminen on kunnossa eikä koira pureskele kapulaa. Jos on taipumusta pureskelemaan niin erikseen hyvä pito ja vauhtinoutoja niin, että koira ehtii vain nostaa kapulan. Sekä variaatioita koira odottaa ja ohjaajasta noin 2m päähän kapula tms. Metallikapulaa oon myös käyttänyt, koska sitä koirat ei tykkää liikutella suussa. 
  • Liikkurin kanssa jolloin koiran pitää odotfaa heiton jälkeen "käsky" sanan verran. Välillä palkka vain odottamisesta kapulan heiton jälkeen tai käskeä maahan ja palkka. Jos koira kauhean kiinni kapulassa. 
  • "liike alkaa", "saa heittää", "käsky" ja käskyjä lopussakin riippuen tuleeko koira eteen vai suoraan sivulle, "kiitos" 

- kaukokäskyt, kerroin 3: 
  • Asennonvaihdoksia tulee avoimessa luokassa yhteensä neljä, 3s välein (aika sama) ja matka pitenee kahdesta metristä neljään metriin (4m). Koira käsketään sivulta maahan ja kävellään sivulta pois kunnes liikkuri pysäyttää. Asentoina istu, maahan, istu, maahan. 
  • Näissä kannattaa vahvistaa paljon ensimmäistäkin siirtoa ja tehdä myös näitä treenin loppupäässä, usein kaukot on viimeisimpinä, jolloin koira saattaa olla jo väsynyt. Ennakoimiseen olen puuttunut ja sanonut vain "hups" ja on otettu uudestaan. Vain tekemällä oikein ilman ennakoimista saa palkkaa. Lisäksi kannattaa laskea aikaa tai välillä kehua pidempään ääneen noita välejä, kun koira pitää asentoa. Välillä laske asennon siirrosta 3s ja palkkaa koira. Etäisyyttä vaihdellen 2-8m tms. Treenaan näitä paljon myös yksittäisenä eli yksi siirto ja palkka, vapautus ja uusiksi. Liikkeeseen näyttävyyttä tuo jos koira pomppii siirrot tasajalkaa (takapääpaikallaan), mutta saa niitä pisteitä jalkojan yksitellen siirtäessäkin riippuen nopeudesta ja mihin koira kykenee. 
  • Vähitellen myös häiriössä ja liikkurin kanssa, liikkuri myös koiran sivulla tai takana. Hälinää takana. Samaa aikaa kaukoja muiden kanssa tms. Välillä olen myös käskenyt juuri kun koira katsoo muualle ja testannut kuunteleeko. Jos koiralla on tapana nuuskia jätössä tai katsoa muualle niin välillä palkkaus kesken pois kävelyn tai heti koiraa kohti kääntyessä, odotusarvoa pois kävelyyn. Virittely liikkeeseen myös koiran sivulla "otetaan kaukot" tms, koira osaa asennoitua olemaan tarkkana. 
  • "liike alkaa", "käsky (maahan)", "jätä koira", "matka riittää", liikkuri näyttää käsimerkkiä tai kiertää muovikolmiota missä joko teksteinä ISTU, MAAHAN tai istuva koira ja makaava koira. "koiran viereen", "käsky", "kiitos" . 

- Merkin kierto, kerroin 3
  • Matkaa on 10m. Merkin korkeus 30-40cm. Tähänkin kannattaa ottaa oma virittely sana ("missä kierrä") ja harjoitella välillä myös että häiriötä voi olla ruudusta, noutokapuloista tai muusta. Koira kiertaa merkin kummalta puolelta tahansa ja tulee ohjaajan eteen/sivulle. Joidenkin koirien on esim seurauksen jälkeen vaikea tehdä irtoavaa liikettä. Tehty myös lenkillä puiden ja tolppien kiertoa sekä eri värisillä merkillä ja vähän pidempää matkaakin. Useimmiten vauhdista palkaten (paluumatkasta) ja välillä myös kokoliike. 
  • "liike alkaa", "käsky", "käsky", "kiitos" ..

- Estehyppy, kerroin 3: 
  • Estehypyssä muutosta on alokasluokasta vain rimahypyn korvaaminen perinteisellä tokohypyllä. Ja liike tehdään kutsuhyppynä ja etäisyyden saa valita 2-4m väliltä molemmin puolin estettä. Etäisyys on merkitty merkeillä tai teipillä mattoon tms. 
  • "liike alkaa", "jätä koira", valitse sopiva kohta mihin jäät seisomaan liikkuri ei käskytä erikseen pysähtymistä, "käsky", "käsky", "kiitos" 
- Kokonaisvaikutus, kerroin 2: 
  • Tämäkin oli alokasluokassa ja tässä tuomari arvioi koirakon yhteistyötä ja liikkeiden välejäkin yms. 

jatkoa tulossa avo- voi siirtymällä.. Kiitos lukijalle vinkistä tällaisen kaipaamisesta ja toivottavasti tässä tuli joitakin asioita, mitkä askarrutti. :)

Esimerkki video avo-kokeesta (linkki blogikirjoitukseen kokeeseen liittyen)

4 kommenttia:

  1. Olipa hyvä kooste! Vaikka olen ollut pari kertaa kokeissa uusilla säännöillä, on jäänyt hieman epäselväksi jotkut kohdat (liikkureilla ja tuomareillakin oli vielä opettelua siinä vaiheessa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hyvä jos oli apua! Itsellekin tuli yllätyksenä kokeessa se ettei jäävissä tulee enään "matka riittää" käskyä vaan katsotaan vain merkin kohta. Samoin ruudussa näki, että ainakin yksi ohjaaja odotti seisomaan pysäytettyä lupaa käskeä koiran maahan, kun siihen ei tule myöskään erillistä käskyä.

      Poista
  2. Kiitos hyvästä postauksesta. Tämmösiä on mielestäni todella kivoja lukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Aina ei muista mainita kaikkia juttuja kuten esim noita virittelyjä tms.

      Poista

Kiitos kommentistasi!