Siirry pääsisältöön

Paukkutreeniä, koulussa ja rullailmaisua, feat Nova & Gava

AMPUMINEN

Treffattiin perjantai aamupäivällä (pyhä) Shanti ja aussiet sekä opaskoiran alku Brenna. Hain Novan matkaan ja otin vain Gavan. Treenattiin paukkuja Talissa. 



Gavalle: Tehtiin ehkä 20-30m etäisyydeltä. Ekassa Gava leikki, ei reaktiota. Sitten sivulla ollessa, vilkaisi pois kontaktista ja korjasi heti, palkkasin leikkimällä. Sitten otettiin mini seuruu eli noin 3m ja laukaus. Vilkaisi taas eteenpäin ja korjasi kontaktin. Ei vilkaissut kuitenkaan ampujan suuntaan, mutta ihan pieni reaktio selkeästi pitkän tauon jälkeen (syksyllä viimeksi?).

Novalle: ekaa kertaa. Pidempi matka n. 40-50m? Laitoin nameja maahan (lihapullia) ja Nova ei olis malttanut alkuun odottaa lupaa syödä niitä. Kaksi laukausta ja hätkähti syödessään, muttei nostanut katsetta. Mutta selkeästi myös pieni yllättyminen, muttei pelkoa tai yhtään jännittänyt sen jälkeen. Leikittiin vielä lopuksi.

Lenkillä oli koirilla hauskaa ja vähän huonommalla kelillä ei ollut montaa ihmistä liikenteessä. Paitsi frisbeegolffaajia hirveästi.

KUVIA lenkiltä (kaikki postauksessa olevat kuvat)


TOKO

Perjantai illalla menin äitin sijasta Novan kanssa HSKP:n toko1 kurssille, toka vikaa kertaa oli. Paikalla oli noin 6 koirakkoa, muut oli selkeästi vanhempia. Nova oli yllättävän pätevä eikä ottanut häiriötä lähes yhtään muista.

- odotuskäytös: harjoiteltiin aina odotellessa käy siihen - makuuta. Eli menin kyykkyyn ja odotin, että Nova tarjosi maahanmenoa/ rauhoittumista. Siitä palkkailin tassujen väliin. Yhdistin siihen käskyä "käy siihen". Otin myös kävelyä lähellä n. 5m säteellä, hyvin pysyi. Sitten taas vapautin leikkimään tai treenattiin jotain. Jos menin taas kyykkyyn niin Nova tarjosi rauhoittumista. Tosi hyvin. :) Suht tiheästi palkkailin, mutta välillä vain kehuin. Paristi taisi tarjota mun seisoessakin. Näin tulee odoteltua hallitusti ja Novalla kun nuuskiminenkin aika vahvaa niin oppii paremman odotusmallin.



- hyppy: tehtiin matalaa lautaestettä. Jättäen odottamaan ja kutsuen. Palkkasin namilla tai lelulla vain yli tulon. Sitten avohyppyä (rimallista) ohjatusti. Ekalla kerralla suoraan nami palkka. Kerran tais nytkähtää pois kävellessä ja kävin uudestaan jättämässä. Sitten kerran niin, että namikäsireidessä tuli myös sivulle. Vähän jännitti pitää irti, muttei Nova huomioinut ollenkaan muita koiria.

- kaukot: näissä Nova on tehnyt aika vähän istu-maahan vaihtoja. Maahanmenossa joskus lösähtänyt lonkalleen. Treenattiin näitä niin, että namilla odotin että kokoaa ryhdin tai koittaa pompata namiin ja sitten siitä maahan. Alkuun teki parilla askeleella mahanmenon, mutta myöhemmin saatiin missä meni maahan heittäytyen tasajalkaa. Tehtiin istumasta maahanmenoja niin, että näytin käsinyrkissä avuin maahanmenon ja sitten toisesta kädestä lelu esiin ja vapautin leikkimään. Tuntui, että leluleikkinä tuli vähän vauhtiakin.
Maasta istumaan nousu on taas vaativampi (niin Gavallekin) ja sen tuli parilla tassun vaihdoksella. 

Kouluttajan kanssa katsottiin näitä ja jumppavinkkinä oli matalalle korokkeelle istuessa tassujen nosto ja lasku. Tietty kurretemppukin varmaan kropan hallintaan. 

Katsottiin myös seisomaan vaihdoksia mitä voisi myös tehdä. Ne sujui vaihtelevasti. Istumasta seisomaan parhaiten. 

- nouto: ensin heitettynä nouto. Meni lähelle hyppyä ja kahta koiraa kohti. Nova kuitenkin haki hyvin. Vauhdista leluun. 

Erikseen pitoa. Palkkasin aika äkkiä heti tarttumisesta, Veera halus nähdä mitä tekee jos palkkaa ei tule niin äkkiä. Pari vähän parempaa. Ehkä sekunnin pito :D välillä mun "jes" tuli just kun oli irrottamassa. Siinä mielessä naksutin olis parempi, kun nopeampi painaa ja lyhyempi merkkiääni. 

Parhaiten tepsi, että leikittiin. Sitten irrotus. Vein peruuttaen tai kääntyen kapulaa poispäin ja kun tarrasi siihen kiinni ja vähän kiskoi toin lelun esiin. Näissä saatiin pitkästä aikaa sellainen ote mitä haluankin. Taisteli siis vuorotellen lelusta ja "kapulasta". Nova ei oo tajunnut vielä riittävän hyvin pitämistä, että vois vaatia laittamalla kättä alaleukaan.

paikallamakuu lopuksi: Nova on oppinut liikettä paljon kurssin aikana, kun vertasin siihen mitä viimeksi oon ottanut makuuta. Koirat käskettiin yksitellen maahan ja Novalle vaikeinta oli kun liikkuri tuli eteen sanomaan käsky. Nova katsoi "ai toi ihana ihminen tuli mulle juttelemaan!". Kun otti muhun kontaktia käsiavulla maahan. Palkkailin maahan siinä sivulla, kun odoteltiin että muut meni maahan. Jäin noin 2m päähän ja laskin hihnan maahan. Nova oli rauhallisesti ja katseli vain muhun. Palkkailin muutamaan kertaan. Minuutti meni äkkiä. Taas palkkailin sivulla ja käsiavulla ylös. Pätevä junnu! Muut koirat oli paljon vanhempia.

Nova yllätti kyllä positiivisesti, miten se hyvin ignoorasi tunnilla kaikki koirat ja keskittyi vain treenaamiseen ja rauhoittumiseen. Kerran yksi koira tuli sitä moikkaamaan Novan maatessa, mutta Nova sosiaalisena ei tätä hätkähtänyt. Katsoi vaan kuka ihana nainen siihen pöllähti. Novan kanssa kun vähemmän tehnyt ja ollut hälinässä niin olin aina nopeasti sitä kytkemässä tai pidin hihnaa perässä, mutta ei se yrittänytkään lähteä muita koiria moikkaamaan. Hallin sisääntulo tosin oli vaikeampi.

Treenaa Nova:
- seuraus: että seuraa vasenta jalkaa, seuraa hyvin jos käsiapuna, mutta ilman
- nouto: pitoa niin että vaihdellaan leikkiä ja kapulaan tarttumista sitä vieden poispäin
- kaukot: leikkiä tehden käsimerkillä istumasta maahan ja leikkimään. Erikseen namilla seisomisiakin.


NOVA & minitoko

Lauantaina mentiin lenkille Ojankoon ja piipahdettiin Novan kanssa sisällä katsomassa tokokisoja. Mukaan tarttui Berran 5m hakuliina ja Novalle griphihna. En tosin oo ihan varma onko toi grippinta yhtä hyvä kuin D&C:llä. Märässä tai lihapulla kädessä tuntui vähän liukkaalta. Mutta kivan taipuisa hihna. Ei paha hinta myöskään kun yhteensä 25e. 

Nova tarjosi hyvin rauhoittumista maahan, josta palkkaa ja pari sivulletulo ja askeleen seurauspätkää tehtiin. Välillä se tulee sivulle niin löhöämisasentoon. :D 


HAKUILMAISUA

Rullailmaisutreenit tehtiin Pian ja bc Speedyn kanssa Ojangon tottiskentällä. Matkaa ehkä 30m eli pisin tähän mennessä.


1 treeni: kolme toistoa. Ekalla kertaa kyykyssä ja rulla oli kädessä vähän koholla. Hyvin Gava haki ja sivulle tuli seisomaan, otin rullan suusta ja kytkin hihnan. Uuden liilan liinan! Aavistuksen ekalla kertaa hihna otti kevyesti vastaan ja Gava vähän epäröi lähteä. Muilla kerroilla ei epäröinyt ja liutin nätisti liinan perään.

Laitettiin sitten rulla jalan viereen (aiemmin kädessä) ja usein on ollut myös etulaidalla tai sivussa näkyvissä rulla. Gava tuli katsomaan kasvojen läheltä sekä käsistä rullaa ja lähti juoksemaan ilman sitä mun luokse. Toistolla laitettiin käsi lähelle rullaa kuitenkin kengän viereen ja rulla maassa. Nyt tajusi tuoda. Ollaan aika vahvasti jo muutamissa treeneissä saatu opetettua, että rulla on kädessä maalimiehellä ja selkeästi nähtävissä. Kolmas toisto hyvä ja rulla oli jalan vieressä. Matkaa oli nyt noin 30m eli pisin tähän mennessä. Hyvin toimi silti.

2 treeni: Tehtiin eri puolelle kenttää. Nyt otin autosta yhden maton minkä päälle pääsi makuulle (makuualusta oli unohtunut eikä ollut pressua tms). Nyt tehtiin maalimies kyljellään ja rulla taas kengän vieressä. Ekalla kertaa Gava juoksi noin 15m ja lähti kaartamaan eteenpäin ja tuli sieltä mun luokse. Vilkaisi poispäin kääntyessä maalimiestä, mutta jostain syystä ei mennyt. Seuraavalla kerralla juoksi sinne, mutta epäröi pienesti. Varmaan sen takia, koska oli vain makaava mytty siellä eikä samaan tapaan istuva ihminen. :D Tosi hyvä tehdäkin tällaisia! Vielä kun meillä molemmilla on vähän rauhallisemmat herkkikset.

Seuraavassa toistossa maalimies oli selkä koiraan päin ja rulla oli toisella puolella, Gava kävi katsomassa ettei näy rullaa vaan lähimpänä olevalta puolelta ja lähti pois. Toistolla maalimies toi rullan vähän helpommin otettavaksi näkyvillä ja saatiin onnistunut. Otettiin lyhyeltä matkaa vielä sellainen, että rulla on siellä vähän piilossa, ettei heti ekana näy. Molemmille koirille noi oli heti hankalempia. Palkkaus piilolla voisi myös tulla välillä sieltä puolelta, että koira saa kiertää maalimiehen.

Rulla maassa ja selkä koiraan päin oli selkeästi nyt jo hankalempaa, joten jatketaan noilla samoilla. Tässä treenissä hyvää, että Gava ei kertaakaan mun päässä tiputtanut rullaa ja hihnan laitto sujui myös hyvin. Gava sai lihapullaa ja molempien vikoilla toistoilla sai leikkiä. Leikki paremmin kuin viimeksi.

Koirista huomasi myös, kun matkaa tuli lisää, uusia juttuja ja toistoja enemmän kuin viimeksi otettiin yksi kierros niin ehkä vähän maalimiehen arvo laski. Gava ei myöskään arvostanut märkäälunta.






Brenna pikku käyttölabbis kohta 7kk ja Nova 7,5kk

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...