Siirry pääsisältöön

Videoitua treenaamista rallyn ja tokon saralla

Su: Gavan tokotreeniä Espoon Koirakeskuksella. 

Hyppy: testasin, millä kuonolla muhun tökkäisy korjautuisi. On pitkään toistanut tota tapaa ja alkuun pitäiskin saada treenejä niin ettei pääse sitä tekemään. Ekat kerrat testasin, että välillä palkka jalkojen välistä, muttei auttanut. Ja kun tuli ilman palkkaa huonosti Gava aina vähän masentuu, kun huomaa tehneensä väärin. Vauhtikin siitä syystä ja toistojen takia hidastui. Jätin 2-3m esteestä ja kutsuin 4m päästä. Sitten testasin lelua edessä nyrkissä, samoin tavoin kun on opetettu. Ekassa pienesti tökkäisi lelua, muttei haittaa. Toisto vielä parempi. Sitten kahdesti ilman lelua ja nekin hyviä. Näillä jatketaan! 

Kaukot: kerran istumaan nousu ja maahan, molemmista palkat ja täydellisiä. Maasta sivullenousua muistin treenata, eka olin liian edessä ja Gava nousi hitaasti ja vajaasti. Lopussa hyviä. Näitäkin pitää muistutella!  

Tauon jälkeen tehtiin kiertoa. Tässä oli hyppy toisella laidalla ja Gava sekoitti siihen. Useampi toisto näitä. Tosi hankalaa hypyn ollessa esillä. 

Liikkeestä istu: kerran takapalkalle. Unohtui treenata loppuosaa. 

Gava treenaa:
- hyppy palkka näkyvillä
- maasta sivulle nousu
- kierto

o O o o O o 


Maanantaina kotitreeniä Ruutin, Gavan ja Novan kanssa tokosta rallyyn. 

Mittari näytti lähemmäs 10 astetta, poikaystävä oli lenkittänyt koirat niin ennen AST:n hallituksen kokousta järjestin treenit kolmikolle. Ruutin kanssa sain terassilla lisää tilaa ja otettiin tokokartio myös mukaan.

Molemmat oikeaan, Ruuti: hetken masennusta poettua niin nyt halusin testata tätä akilleenkantapää liikettä niin, että hyödynnän meidän kosketuskeppiä. Sillä saatiinkin hyvä onnistumistiheys. Hain myös vinkkejä tähän rally-tokon fb sivulla. Jäin vaan miettimään, miksi nimeän tuon kepillä avustetun käännöksen ja onko se käsky käytettävissä muulloinkin. Tosi tyytyväinen miten noi kosketuskepillä lähti sujumaan!
- Suurimmalla osalla oli vain käsimerkki + seurauskäsky.
- Sitten tuli vinkkiä myös käskystä, joka irrottaa vähän koiraa seuraamisesta esim tässä ja seuruu käsky.
- oma käskynsä sille kääntyykö koira ulospäin tai ohjaajaan päin. Ja sen käskyn jälkeen seuraamiskäsky. Tämä kuulostais hyvältä. esim "vasten" sisäänpäin ohjaaja kohden ja kääntyy= ulospäin. Ulospäin käännöksistä tuli mieleen myös "out", enkuksi sen vastine olisi "in". Pois-käsky on jo uuten käytössä ellei hus. :D Tarpeellisin uusi käsky olisi juuri tuohon muhun päin kääntymiseen. Ulospäin kääntymiset on hyvin sujunut pelkällä käsimerkillä tai vaikka kierrä lisäksi. Ehkäpä otetaan alkuun vain sisäänpäin- kääntymiselle sana + seurauskäsky. 

Peruuttamistakin tehtiin, mutta alkuun Ruuti muisti täyskäännöksen mitä naksuteltiin ja teki niitä kääntymisiä tohonkin. :D Kun tajusi keskittyä seuraamiseen ja peruuttamiseen meni välillä tosi hyvin. Välillä taas lähti liian lujaa peruuttamaan ja kerran lähti vinoon, kerran vähän mun taakse. Tähän tuli vain vinkkiä fb-sivulla, että opettaa seuraamaan koiran puoleista jalkaa. Peruutukseen myös lähdetään koiran puoleisella jalalla. Samat kriteerit kuin seurauksessa muutenkin. Joku oli käyttänyt myös etupalkkaa, mutta en usko että meillä tarvetta.

Tänään näin naksuttelutreenissä Ruutin vire oli aika sama kuin kisoissa. Ja niin tuli ääntäkin.


Seuraavaksi vuorossa junioriosaston treenit. Pojat sohvalle odottamaan ja Gava treenasi ensin sisällä. 

Gavan kanssa: 
- kaukot: Sivulta maahan hyvä. Kaukojen kaksi asentoa tosi hyvät. Sivulle nousut oli jo parempia, kerran jopa meinas ennakoida alkoi kyynerpäät nousta. Käskin maahan ja menin pois sivulta. Sitten malttoi odottaa käskyä. 
- jäävät: Nyt Gava meinas istua seisomisetkin. Jankattiin sitten taas seisomista. Parit treenit olinkin vahvistanut vain istumista. Myös koiran kierto seisoessa ok. 


Novan kanssa: 
- tasapainotyynyä: Naksuttelin vain uutta juttua eli tasapainotyynylle tassuja. Hetken päästä ne alkoi löytyä.
- tasapainotyynyllä kääntymistä tai sivullepyörähdys: Nova teki aika heittäytymisen sivulle. :D Ei kropan hallinta ole vielä parasta. 
- seuraus: ihan vain sivulle, askel ja perusasento. Ilman apuja Nova vielä epäröi lähteä mukaan seuraamaan. Välillä vilkaisi naksutin kättä pään yläpuolella. Myös paikallaan käännöksiä. Vasempaan paikallaan käännökset sujuu. 



Gavalla taitaa olla jotain juoksun jälkeistä herkkyyttä ilmassa, se on tavallista hellyyden kipeämpi ja tuntuu, että se treeneissä masentuu paljon herkemmin pikku virheestä. Eikä ehkä ihan yhtä energisesti tee. Ei sillä kuitenkaan ole näkyvissä valeraskauden tavoin lelujen hoivaamista tai mitään sellaista. Kai se voi lievempänäkin näkyä.

Ja ihana on ollut huomata miten hyvin Nova ja Ruuti tulee nykyään juttuun. Ne voi makoilla ihan vierekkäin, Nova voi vahingossa hyppiä Ruutin päälle, jos tulevat kilpaa mun luo. Ja Ruuti sietää lähes kaiken. Samoin tuossa sohvalla Nova välillä töni Ruutia. Ja molemmat ovat kilpaa ahneita. Siltikin Ruuti on saanut ekana mennä puhdistamaan Gavan kuppia. 




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...