Siirry pääsisältöön

Nolla rataa..

Ruutin kanssa mentiin tänään korkkaamaan rally-tokon voittajaluokka. Radalla oli jonkin verran meille hankalia liikkeitä, kun avossa oli yleensä vain 1-2 niin nyt 4-6 riskialtista + käytösruutu. Lisäksi vain muutamia pysäyttäviä. Ruutilla oli jotenkin hirvee hoppu radalle, rapsutteli väliaitaa paristi, että voisko jo mennä. Tuomarina Iiris Harju, joka näytti miten kyltit tehdään.
Käytösruudun neuvoi myös hyvin. Mennään kyltille, kuten säännöt sanoo ja koiran sai ohjata siinä eteen vaikka koskien. Sitten, kun radalle lähtevä koira saa "ole hyvä" luvan niin aika lähtee (eikä saa enään koskea tai korjata). Ja ajanloppuessa tulee "aika". Käytösruudusta saa lähteä vasta, kun radan suorittanut koira on kytketty. 

Agimesta oli aika kuuma rally-tokoonkin.


Treenailtiin juttuja useampaan otteeseen, sivulta seisomaan nousuissa osassa meni heti takaisin istumaan.
Liikkeestä seisomisessa taas istui jotkut, meidän peruskäskyllä. Taas odota tai seiso käskyllä ne onnistui, riski oli vaihtaa käskyä radalle, missä käytin "odota", joka ei sitten niin toiminut. Täyskäännös molemmat oikeaan sujui yllättävän hyvin. 


Radalla taas Ruuti oli aika kierroksilla, ainakin alkusuoran jälkeen. Viivettä joissakin käskyissä, joten jotkut ajoittui rajalta ennen kylttiä. 
Sitten häsläys molemmat oikeaan kyltillä, ekalla Ruuti kiersi kyltin. Sitten hyppäsi sen yli. Tokassa pakotin pysähtymään ja sitten vasta käännyin. Siinäkin Ruuti oli menossa kiertämään kylttiä. Vähän yhtä tyhjän kanssa ton uusiminen, koska noista kertyi sama -10. Tässä hiipi pieni paniikki itselle, kun ei vaan sujunut. 
Oikealla tuli ainakin ääntä, mutta pysyi siellä. Takaata puolenvaihdossa Ruuti vähän törmäsi muhun. Kontrollivirheet (-1p) saatiin 270 astetta vasen ja 90 astetta vasen, musta ne oli siistejä.. Peruutus ei sujunut ja näköjään ehti istuakin ennen taakse lähtöä ja myös sekosin askeleissa. Tämän Ruuti teki kehän ulkopuolella täydellisesti.

Video


Käytösruudussa Ruuti jaksoi olla skarppina ennen kuin tuli "ole hyvä" ja heti ajan alettua lösähti lonkalleen maahan. Se tuijotti herkeämättä myös radalle tullutta koiraa tai sitten tuomaria, joka alkoi silloin vasta puhua. Olin selkä sinne päin. En tajunnut muistuttaa käskyllä istumisesta. Ei olla tehty radan jälkeen käytösruutua enkä ole oikein tajunnut miten se menee. -10p siis. 

-10p virheitä kertyi 2kpl
- 3p virheitä 6kpl
-1p virheitä 4kpl
Eli voi 0 tulos. 

Tutuilla onneksi meni paremmin. Radalla onneksi sopivan lyhyet oikean puolen seuruut, mitä on jännittänyt eniten. 


Nova pääsi hallille. Hirveästi kiskoi joka suuntaan. Mihin pieni kuuliainen poika kadonnut? Rupesin radan laidalle istumaan maahan ja hengailtiin siinä niin kauan, että Nova ehti ihmetellä paikkaa ja meni makuulle. 

- seuraus ja sivulletulot: ihan lyhyitä parin askeleen pätkiä. Välillä keskittyminen katkesi. 
- leikkiä ja maahan: maahanmenot sujui yksittäisenä pelkällä käskyllä, liikkeestä käsimerkkiä avuksi. 


Kommentit

  1. Samat jutut on näköjään vaikeita sekä Ruutille että Saralle (eli just toi molemmat täyskäännös oikeaan ja peruutus). Etenkin toi molemmat täyskäännös oikeaan on jotenkin tosi vaikea meille, en saa sitä edes treeneissä toimimaan kivasti! Peruutusta treenattiin muutama viikko ahkerasti seinän vieressä, niin alkoi sujumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toi molemmat täyskäännös oikeaan on ollut hankala saada varmaksi. Treenattu sitä paljon, mutta riippuu että kuunteleko vai keskittyykö vain niin kovasti seuraamaan. Peruutuksissa on viime treenit ja kisapaikalla tehnyt hyvin, mutta silloin vire on ollut matalempi joten täytyy saada noita ratatreeneihinkin. Lisäksi en tiedä miksi peruutuksissa olin jalat vierekkäin, en normaalisti niin lähde peruuttamaan.. Jotenkin jännitti kauheasti noi kisat ja vielä, kun on räjähdysvalmis koira siinä. :D Mua ei koetta edeltävät viikot rally-toko jotenkin innostanut ollenkaan ja ahkerammin olis pitänyt treenata.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...