Siirry pääsisältöön

Novan kuulumisia ja Gava Niinun agilityssa

Novan punnitseminen ja treeni (sunnuntailta)

- Novalla oli painoa 17,1kg ja korkeus on kohta aikalailla 50cm (Ruutin korkeus).

Treenattiin vähän seisomaan pysähdyksiä. Näytin kuinka niitä voi opettaa, lähinnä namilla pysäyttämällä näin alkuun. Sen jälkeen voi häivyttää pelkkään käsiapuun ja nami tulee toisesta kädestä. Jne. Näitä ei nyt hirveästi vielä tarvitse miettiä, muttei se haittaa vähän pohjia tehdä. Ja auttaapahan jos mätsäriin joskus menee.

Vasempaan käännöksiä äiti sai harjoitella Novan, Gavan ja Rasmuksen kanssa. Että oppii kävelemään käännöksen napakasti ja tehden hyvän 90 asteen käännöksen sekä, miten alkeisvaiheessa imutetaan käännös. Mun kanssa Nova teki hienosti, mutta pienelläkin käden liikkeellä on merkitystä ja korkeudella.

Noutokapulan pitoa testattiin. Edelleen Nova ei meinaa kuin äkkiä koskea eikä tarjoa mitään kunnollista otetta. Jokaisen koiran kanssa alkuun tuntuu oppiiko ne koskaan pitämään. :D

Vielä viikonlopulta pari sisäkuvaa








Gava liiteli taas Niinun treeneissä keskiviikkona 
Intoa löytyi taas ja Gava kiskoi heti aidan viereen halliin tultua. Kyllä siitä poveria agilityssa löytyy. :D En ollut ehtinyt hirveästi rataa katsomaan ja opettelin tutustumisessa esteelle 25 asti. Gava aloitti ja tehtiin edellisen ryhmän maxin jäljiltä 55cm hyppyjä. Tällä kertaa en pyytänyt videolle.

Itse radassa vaikein kohta oli 7-9. Hypyllä 3 taas ajoissa käännöksen kertominen. Puomin erottelu 15. 17-19 lähinnä ohjausvalinta, että koiran sai oikeaan putkeen. 

Alussa 1-3 olin liian lähellä suoraa putkea kutsuen sen päädystä paikaltaan. Gava kääntyikin nopeasti ja tiukasti putkesta ja en ehtinyt tarpeeksi ennakoiden viedä hypylle 3. Lähtöriman tiputti! Toisella kerralla kolautti taas lähtörimaan, mutta ehdin hyvin kuljettaa hypylle 3. Sitten taas ajattelin vaikka pääsin liikkumaan hyvin pyörityksestä, että odotan 4-5 hyppyjen välillä vähän ja sitten lähetän putkeen. Gavan linja olikin sieltä lähinnä hypylle 7 ja sinnehän se meni, kun en ollut viemässä putkeen. Toistolla taas liikuin ja kuljetin putkeen. En tiedä miksi välillä jätän ohjaamatta selkeätkin jutut.. Noteerasin, että tulee huonolla kulmalla, mutten ajatellut että niin huonolla. Vaatii vain rohkeutta ohjata ja liikkua..


6-9 pätkä oli jo ratapiirroksesta katsottuna hankalin. Tein ensin jaakotuksen hypylle 7 ja otin vedolla välistä. Gava tulin hyvin, mutta hyppäsi hypyn 8 huonosta kulmasta ja osui siivekkeseenkin, joten rima. Testattiin tähän sitten pakkovalssimaisesti vetoa ja kun tuli mun vasemman käden ohjaukseen ja parempaan linjaan seuraavaa hyppyä nähden niin ekalla kertaa tein siihen valssin ja sitten vahingossakin persjätön mikä oli tarkoitus. Persjättö ohjaus vähän epäilytti, mutta se lähti hyvin sujumaan ja pääsi paremmin jatkoon. Otin siihen toistoja, että onnistui monesti. Riitti tehdä se 1-2m välillä hypystä, ei tarvinnut olla esteessä kiinni. 
Sitten sainkin Gavan putkeen 9 hypyn sijaan. Niin yksinkertainen kikka eli kun koira meni hypyn 8 valssia sivuttaissuuntaan, joka käänsi koiran sopivasti hypylle. En ajatellut että pitäisi niin kaukana valssata, mutta se riippuu vain koiran sijainnista. Hyvä fiilis, kun koko pätkän sai sujumaan! Alkuun tosin keskittin valssiin ja olin viemässä hypylle 10 huonossa linjassa. 

6-12: otettiin kertaalleen koko pätkä ja A:kin onnistui hyvin. Palkkasin A:n jälkeen. Juoksi sen selkeästi. 

Kepit: tehtiin nämä kerran että jätin Gavan helppoon kohtaan seisomaan noin 2m päähän. Kun katsoi keppejä (alkuun vilkuili lähellä olevaa hyppyäkin) lupa pujotella. Meni tosi lujaa Gavaksi ja kepit ekalla oikein! Jes! Kepit oli myös eri kepit kuin edellisissä Niinun treeneissä. Kohta vois uskaltaa ottaa toiston yhden esteen kautta. 

Puomi-putki erottelu 14-15: putki tuli noin 0,5-1m puomin suun ohi ja oli 15-20cm päässä puomista. Noin vaikeata ei oltu tehtykään. Gava ei hahmottanut puomia vieressä, tuli kyllä vetoon eikö mennyt putkeen. Jätin suoraan linjaan puomia kohti ja kävin taputtamassa puomia. Sitten sujui. Parin toiston jälkeen hypyn kauttakin sujui pikku vedolla, jos liikaa vetoa niin tuli molempien ohi. Ja ohi tullessaan juoksi A:lle :D Gava teki A:n ehkä kolmesti ja joka kerta hyvin. 

16-19: oli aikaa johonkin yhteen asiaan. Jatkettiin sitten vain. Olin ajatellut juosta suoran oikealla puolen, mutten ehtinyt kertoa putkeen 19 kääntymistä joten G meni suoraan putkeen. Tämä sujui täydellisesti takaaleikkauksella hyppyjen väliin. 

Edelleen jäi fiilistreenien jälkeen, ettei osaa jotain selviä juttuja pistää merkille ja ohjata riittävän hyvin heti alkusta lähtien. Mutta saatiin vaikeatkin lopulta onnistumaan ja löytyi taas kohtia omatoimitreeneihin. Noissa radoissa on sen verran ansoja ja monta kinkkistä kohtaa. 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...