Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

5.3.2016

Hakuilmaisua pitkästä aikaa, tokoa ja agilitya

HAKU

Käytiin pe iltana Pian ja bc Speedyn kanssa vetämässä haun ilmaisutreenit. Gavalle laitoin valjaat näihin ja parissa oli vain tokon treenitalutin perässä. Useammat ihan ilman hihnaa, että saadaan nopeasti palkattua näytöllä vähän epävarmempaa alun "ketjua" ja kun näyttö - käsky ei ole vielä niin varma.

Gava sai aloittaa. 
Ensimmäinen treenisessio: Taukoa oli taas, kun joskus joulun aikaan viimeksi tehtiin ja ehkä max viidet treenit alla. Ensin matkaa oli noin 15-20m ja tehtiin kolmiomallin mukaan eli lähetin ukolle, Gava sai kiertää letkua seuraten maalimiehen ympäri ja sai rullan suuhun pää muhun päin, itse sillä aikaa jatkoin keskilinjalla matkaa että olin siellä suunnalla mihin nokka osoitti. Sieltä ihanne suorituksessa Gava juoksee suoraan sivulle istumaan, luvalla irrottaa letkun ja juoksee "näytä" käskyllä näytölle. Päästin heti siitä palkalle enkä yhtään roikkunut perässä.
- Aluksi saatiin toistoja, missä Gava jäi maalimiehelle rullan kanssa ihmettelemään. Ekalla kertaa huusin Gava ja toi rullan. Seuraavalla kertaa otin vähän peruutteluja ja onnistui niin. Lyhennettiin matkaa noin 7-10m. Sitten pystyinkin vain kääntyä koiran lähestyessä tai mahdollisesti vähän taputin reittä, lopuksi en sitäkään. Tehtiin ehkä 5-6 toistoa ekalla kertaa.
- Alkuun tiputti aika äkkiä rullan, kun lähdin sitä kurottelemaan välillä en ehtinyt saada kiinni. Kelpuutin kuitenkin ne ja aluksi myös en laittanut hihnaa kiinni, että sai heti näyttöpalkan kun istui oikein sivulle.
- Kun noi sujui niin sitten vaadin, ettei rullaa saa tiputtaa ennen mun lupaa tai pelkästä käden laittamisesta lähelle. Yksi tällainen korjattuna, että sallin mennä näytölle vasta, kun toi rullan mun sivulle ja piti sitä lupaan asti niin seuraavat kerrat sekin sujui.

Otettiin vielä toinen setti näitä tauon jälkeen. Ekassa Gava vähän tyrkytti rullaa maalimiehelle. Sitten tajusi tuoda sen mulle. Rulla ehti taas tippua maahan. Kun toisella sama toistui niin tehtiin taas siihen asti, että toi sivulle rullan ja odotti irroituskäskyä + lupaa näytölle. Toistolla kaikki palat sujui täydellisesti! Vautsi miten hyvin nää lähti sujumaan, kun antoi kuitenkin alkutreenistä apuja. Gava ei mokaile tahallaan ja yrittää parhaansa. :)

Saatiin täydellisetkin suoritukset nyt ekaa kertaa tässä kolmiotreenissä.
Näissä nyt apuna on
- lyhyempi matka
- rulla liikkuu
- lyhyempi kesto
- hihnaa ei aina kytketty

Näitä kaikkia pitää jatkossa edistää, mutta vielä kun koko juttu on aika uusi asia niin ei montaa samalla kertaa. Nyt kun Gavalle alkuun oli epävarmaa jättää maalimies ja tulla mun luo rullan kanssa sekä itse sivulletulo ja rullan pito. Sivulletuloa ja rullan pitoa harjoiteltiin omana palanaan kotona ja sitä voi varmasti vahvistaa ja tuoda siihen kestoakin. Hyvä, kun oli treenikaveri, jonka kanssa miettiä monta toistoa ottaa ja kun uskallettiin ottaa myös toiset treenisetit. Täytyy vain toivoa, ettei kiltti Gava nyt sekoita näitä tokoon, missä se tulee kapulan kanssa eteen. On näissä eri käskyt, valjaat ja maalimies palkkaa ym..

Näitä, kun saisi nyt "talvikautena" treenattua siihen kuntoon, että olisi suht varmoja metsässäkin kokeilla..


RALLY & TOKO

Ruuti sai tehdä pe iltana parkkiksella vähän rally-tokoa. 
- Puolenvaihtona takaa oikealle puolelle.
- Siitä pujottelemaan. Tuli ihan liian innoissaan autosta ja kun on kuin räjähtävä raketti niin ei ole paras ottaa pikaisesti oikean puolen seuruuta ja ääntäkin tuli. Olis vaatinut jotain lelulla juoksuttamista tai vauhdikasta tota ennen.. Kisatilanteessa sitten väsytetään sopivasti. :D Alkuun yli-innokkuuden takia ajatusvälillä katkesi tai ei malttanut pysyä riittävän lähellä. Naksuttelin pujottelussa hyvät oikean puolen seuruu kohdat ja paransi kokoajan loppua kohden. Alkuun meinas olla liiankin väljää, mutta sitten tuli juuri hyvää. Nyt treenaillaan noita pujotteluja!
- Spiraalia oikealla puolella myös ja siitäkin naksuttelin hyviä kohtia.


Lauantaina ostin omatoimivuoron Sporttikselle tehtiin tokoa ja agilitya Ruutin ja Gavan kanssa. Tässä ensin tokojutut.

Kierto-ohjattu, Ruuti: tein kisamitoilla ja agilityhypyillä. Halli oli sopivasti raivattu tokon jäljiltä. Ensin Ruuti juoksi kapuloille, käsimerkillä ehkä toiselle käskyllä lähti kiertoon. Selkeästi sille sopiva matka irrota merkkiä näkemättä on 10-15m. Hypyt se ohitti hyvin. Taustalla oli punaista putkea ja seinää, ehkä erottui huonosti. Kun saatiin kierto sujumaan niin tehtiin kerran vasen kapulan tuonti ja se sujui hyvin. Sen sijaan istuminen kierron jälkeen ei sujunut.

Merkin kierto hyppykolmiossa, Ruuti: Ruutille lopussa vielä kuvanmukainen haastava merkin kierto harjoitus. Laitoin vain merkin agilityharjoituksen keskelle, ei ole siis tarkasti valikoitu mikä on hyppyjen sijainti. ;) Eka tein 20m matkalta, mutta Ruuti hyppäsi vain suoraan viereiset hypyt (irtosi kyllä ohittaen sivulla olevat kepit ja hypyn). Mentiin ihan noin 7m matkalle tekemään ja lukuisat kerrat Ruuti hyppäsi 1-2 estettä. Eikö kelpaa kiertää tötsä hyppien esteitä :D Täytyi käydä oikein näyttämässä ja sen jälkeen alkoi ensin välillä sujua ja lopuksi kaikki sujui. Otettiin matkaa ehkä 15 metriin. Tää olikin tosi vaikeeta Ruutille! Ideaa sain tähän, kun yhtenä treeninä merkin kierrossa on tehty täydeltä matkalta kiertoa, mutta merkin ollessa hyppyjen välissä tai ihan lähellä niitä.


Merkin kierto, Gava: Gava teki kerran merkin kierron siinä helpommassa versiossa, missä oli vain putki taustalla. Ruutin pähkäilyjä katsottuaan jo aikansa niin Gava pinkaisi 15m matkalta hienon kierron. Vapautin leluun.

Kaukot, Gava: lopussa tehtiin vielä yksi sivulta maahan palkaten. Sitten erikseen istumasta maahanmenoja. Vaihdellen etäisyyttä. Vähän lysyyn meni maahan, mutta vain 1-2 liikkui eteen. Muut oli ihan ok ja pari erityisen hyvää. Nyt täytyy muistutella näitä ahkerasti. :)


AGILITY

Sporttikoirahallilla lauantaina Gava sai tehdä parikin treenisettiä. Sisältäen hyppytekniikkaa, valssilla kääntymistä ja keppejä. 

Aloitettiin ratapätkällä, joka pohjautui ideaan Lotan viime radasta esteitä 6-8 ajatellen. Vain peilikuvana. Rimat oli 55cm. Näissä ongelmana siis on hypyn 3/22 valssissa valuminen. Tehtiin näitä kahdella tapaa, niin että tultiin vähän kovemmalla vauhdilla ja hiljaisemmalla. 1-4 pätkässä lähetin kauempaa hypylle 1 yksi valssi ennen hyppyä 3 ja toinen valssi hypyn 3 taakse. Tehtiin näitä useampi niin, että lelu oli maassa ja silti Gava lenkitti sitä pidemmälle. Tuli kovaa eikä koonnut hyppyä.

Toisessa treenissä 20 (eka hyppy), sitten kääntymistä hypyllä 21 (hyvin kääntyi), valssi hypyn 22 taakse. Tässä saatiin yksi paras, kun jäin lähelle hyppyä. Nyt ei tehnyt kertaakaan sitä, että jättäisi hypyn 3/22 välistä ja tulisi ohi. Ehkä en ollut ohjauksen kanssa niin edellä.

Hyppytekniikka treeninä: oli korkeuden arviointi harjoitus okserilla. Okseri oli vähän kapeampana kuin kisoissa ja takarima 55cm, eturima 35cm. Laitoin ekat kolme hyppyä 6 jalan etäisyydellä ja alimpaan korkeuteen. Okseriin taisi olla 9 jalkaa. Ekalla vain lelulle juosten ja meni hyvin. Sitten tehtiin liikehäiriö treenejä, näissä huomasi että Gava meinas parissa muristakin ja kiihtyi. Sitten tein myös valssin okserille eli tuli vielä enemmän mun häiriötä. Näistä osassa tippui rima. Niistä vain korjasin ja palkkaa ei tullut. Erillisenä treeninä pitää muistaa harjoitella okserilta kääntymisiä myös.. Ei tullut videoitua hyppyjä, eikä treeniseura ollut katsomassa tai ymmärrä hyppytekniikasta niin mitään niin ihan tarkkaan ei tiedä menikö miten. Mutta aika hyviltä ne näytti.

Kepeiksi otin 6kpl kepit. Tehtiin eri kulmia ja huomasin heti ongelmaksi sen, että jos tehtiin 90 asteen avokulmaa tai vähän helpompaakin niin Gava missasi tokan välin. Suoremmassa kulmassa molemmin puolin meni hyvin. Ja taas mun vedätystä ei myöskään kestänyt vaan sekoili silloikin. Tehtiin keppejä kaksi settiä eli tauko väliin. Lopussa saatiin yksi kulma sujumaan, että tajusi korjata pujottelun oikein. Jätettiin siihen. Tässä oli pienenä helpotuksena se, että vinokepeistä vähän väänsin kaksi ekaa helpommiksi.
On noi niin ikuisuus projektit. :( Jos taas tehtiin helppo kulma ja en häiritse niin silloin meni oikein. Mutta pitää ne vaikeatkin kulmat ja liikehäiriö saada sujuvaksi. Ajattelin nyt ottaa mun 4-6 keppiparia auton takapenkille ja treenataan aina kun ilmenee joku sopiva paikka niitä esim hiekkaparkkiksella tai ei liukkaalla lumella tms. Kodin lähellä on yksi hyvä paikkakin, mutta keppien metallirungot painaa että täytyy silti mennä autolla. Täytyy tehdä niitä eri keppikulmia kepit vähän avoinna ja taas suljetumpana. Nyt tarvitaan helpompia treenejä ja onnistumisia eikä liikaa toistoja.
Sporttiksellakin on 2x2 kepit, mutten sitten jaksanut enään niitä testata. En oo testannut myöskään, mitä Gava nyt keppejä jonkin verran tehneenä sanoisi ohjureista. Ruutihan esim ei osaa pujotella ne kepeissä ollenkaan, vaikka ilman niitä osaa.


Gava treenaa:
- okserin kääntymiset
- "avovalssi"
- kepit 4-6 kpl ja eri kulmia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!