Siirry pääsisältöön

Agitreenit ja tokoa

Ti Ruuti tuurasi Teemu Linnan koulutuksessa. Treenattiin okserille takaakierrosta tuloa kulmassa ja tässä ohjaus käden piti jäädä ylös. Vaikein oli kuvio missä otin puolivalssin mua kohden ja päästin sitten vähän 180astetta jyrkemmässä kulmassa hypylle. Rima tuli alas monesti etupäällä, tehtiin hämäys siivekkeillä että oli pakko keskittyä missä hyppy menee. Eilen huomattiin Evan kanssa treeneissä, että kun pidin tarpeeksi etäisyyttä hyppyyn rima pysyi paremmin. Ruutilla oli kunnon sinkoilu päällä ja meinasi siitä hypystä singota heti väärälle ja pituuden jälkeen renkaalle. Sitä ei meinannut saada millään haltuun, taas sitten takaaleikkaukset ja poispäin-käännöt toimi.
Saatiin läksyksi treenata haltuunottoja.

Ke treeneissä Evan kanssa tehtiin pätkiä tavoitetreeni radasta. Teemana haltuunotot ja palkkasin niihin aina. Palattiin yhteen hyppykuvioon, mistä palkkasin haltuunottoja ja sama pituudella. Kuitenkin yritti lähteä kohti mun vetämää estettä.
Sitten koitettiin pätkää suoraputki, käännös, 2 hyppyä suoraan ja haltuun ja keinulle. Keinulle mun piti juosta metrin läheltä koiraa ja se on Ruulle liian läheltä niin lähti aina musta poispäin yhdellä hypylle. Testattiin tapaa että putkeen lähetyksessä juoksen oikoen reittiä että yksi hyppy jää väliin mun ja koiran välille. Ruutin linja tuli parempi keinulle, keinulle piti sitten ohjata jättäytyen taakse ja antaa sen mennä edeltä ahdas kohta. Tehtiin myös yksittäisillä hypyillä käteen tuloja.
Hyppykuvio vähän erilainen, lähetettiin hyppy, veto takaa -> taas vaikea kulma ja rima aluksi alas, toinen hyppy takaa ja saksalainen eli persjättö perään. Tässä huomattiin että etäisyydellä saatiin rima pysymään ja tässä mun ei pitänyt pysähtyä vaan juosta, että ehdin heittämään takaa.
Putki-puomi kuvio mikä mentiin putki, hyppy, puomi. Otin ensin liian tiukkaan haltuun ja kun annoin mennä meni nätisti puomille, vaikka putken suu oli ihan vieressä. Kontaktilla jättäydyin taakse, ekassa sai korjata vähän alemmaksi. Sitten otin vain alastulolla nopeasti kosketukset.

Rasse pääsi juoksemaan toisella radalle kontakteja, hyppyjä vain parissa oli rimat, keppejä, putkia. Tein vain improvisoiden että toinenkin pääsi tekemään. Kun Raskin haluaisi aina.

Tokoa ennen ke agia Sonjan kanssa
Ruu, seuraus: Alkuun tein yksin ja teki tosi hienosti. Sitten Sonja käskytti, ensin liikkeelle lähdössä kauhea edistys, käännöksissä jäi jälkeen, kunnon possuilua. Näistä huomautukset ja otin remmiin. No alkoihan se tekemään töitä ja tekikin sitten tosi pätevästi, kerran pikainen merkin vilkaisu muttei seuraus kohta edes muuttunut. Muka ei osaisi seurata jos joku käskyttää..
Ruu, ruutu: häiriömerkit oli vähän turhan lähellä alkoi merkille lähetysmatkan välissä. Ruuti juoksi eka niille ekalle ja sieltä ruutuun. Vähän evl-maisesti. Haki ruutua tosi hyvin ja oikean paikan aina, tuolta vinosta kulmastakin. Tehtiin myös paristi kun kyttäsi seurausta ja teki hyvin. Loppuun yksi lelulle.
Ras, seuraus: käskytettynä ja ilman. Erinopeuksia. Iloista ja välillä aavistuksen edessä ja katsoin että tekee työtä hyvin takapäällä myös.

Tänään hakuilemaan

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...