Siirry pääsisältöön

Jälkeä, esineitä ja paukkuja

Emmin ja bc tyttöjen kanssa Kauhalassa tekemässä jälkiä, niiden vanhetessa esineitä.

Ruu, esineet: vietiin nähden takareunaan Emmin ponnari esine. Juoksi sinne ei mennyt ehkä ihan täysin syvälle tai jos meni niin ei löytänyt. Lähetin paristi etsi ja Emmi kävi näyttämässä, ponnari oli märkä oli napannut sen suuhun mutta jättänyt kuitenkin. Toinen esine keskelle reunaan, näyttelyremmi nipussa löytyi aika nopeasti. Selvästi vaikeampi vierailla esineillä, täytyy pyytää muita tuomaan uusia.

Ras, esineet: Ensin sivulla kunnon huutoa. enemmän häsläyksen puolelle meni. Takana yksi esine ja edessä reunassa. Sai hajun etureunan esineestä, muttei tuonut. Toisen kerran sinne lähettäessä toi, Rasmuksella ongelmia myös takareunan esineen kanssa. Sekä hirveästi mutkitteli ruudussa ja lähti pois alueeltakin. Esineet oli alkuun viety jo ruutuun.

Ruu, jälki: Viimeksi kun kallioinen työskentely ei sujunut, niin nytten jälki meni kallioista maastoa. Eka keppi ilmaistiin hyvin, sitten ei ilmaissut yhtään keppiä vaikka jäljesti vierestä. Korjaukselle kyllä. Oli kyllä kuuma keli. Jäljellä pysyi suht hyvin, parissa kohtaa koitti lähteä väärään suuntaan. Kepit oli nyt myös puhtaasti Emmin hajuiset, kun Jannin kanssa Janni on tehnyt mun kepeillä. Eli saattaa siitäkin johtua keppi epävarmuus molemmilla.

Ras, jälki: parempaa kuin viimeksi, välillä meni nätisti jäljellä ja sitten taas välillä tarkasteli. Kepeistä taisi ekat löytyä hyvin, sitten syvempänä varvuissa olevista meinasi mennä ohi. Ras menee myös pää aika ylhäällä, eli pitäisi tehdä tarkkuutta vaativia jälkiä. Nurtsille, lyhyeen kasvillisuuteen ja voisin vähän naksutellakin sitä. Jana oli nyt joku 15m, alkuun yritti mennä 7m jälkeen kahteen suuntaan pois janalta, jarrutin ja sitten vähän hetsaten lähettäen vauhdikkaasti eteen meni nätisti. Jäljen kohdalla lähti takajäljelle, sen tekee aika usein. Janan toisella puolella namirasia palkkana jonka Ras oli tuomassa mulle.

paukut: vähän temppuja molemmilta, sitten paukku. Ruu oli just syömässä, söi pari sekkaa herkkua ja sitten meni 7m päähän kuikuilemaan äänen suuntaan(seisoi paikallaan tuijottaen), jatkoin Rasmuksen kanssa ja kutsuin vähän ajan päästä Ruuta, sitten tuli jatkamaan syömistä ja imutin namilla syöttäen ne loppuun. Ruuti haluaa aina mennä vähän sivuun miettimään ja tulee sitten takaisin. Ei ollut namien syöttämisen jälkeen painestuneen oloinen tai että olisi pelännyt. Laukaus oli n.40m päässä metsässä, vaimentui vähän.

Kerttu teki ekan namijälkensä, pikku kaari. Ensin mentiin ihan ryömimällä kun oli niin kiire syödä nameja. Kotona tehtiin 2 by 2 keppejä, parin läpi juoksemista. Naksuttimen kanssa, pidin pannasta ja kävelin kohden paria, alkuun toiselle puolelle niin tuli läpi, siitä naksu ja nami. Sitten en enään saattanut päästin pannasta ja alussa läpi käsky. Edettiin siihen että 2m edestä pannasta päättämällä juoksi parin läpi. Sitten 2on2offeja, puomin kontaktille naksutellen. Metrin päästä lähetyksellä ja molemmilta puolilta. Sitten vähän kestoa myös palkaten pariin kertaan pysymisestä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...