Siirry pääsisältöön

Katsaus Gavan tokotreenisuunnitelmaan

Listasin Gavan toko-osaamiseen liittyviä asioita hiihtolomalla helmikuussa. Tehdäämpä katsaus, miten on edistytty tai ollaanko. Viime katsauksesta siis 2kk.

Paikalla makuu: Olin tehnyt vain muutamia lyhyitä pätkiä lumen takia. Nyt on useammat ryhmäpaikalla olot. Gava ei ota häiriötä, paitsi aavistuksen jos on suosikki koira vieressä. Ei ole silti noussut. Tässä edistymistä taas hidastaa mun tavoite, ettei menisi lonkalle. Sen takia eteneminen on hidasta. Nyt alan kiinnittämään huomiota istumisasentoon, joka pysyy samana kun menee maahan. Täytyy myös testata 2min aikaa varalta.



Seuraaminen: Aiemmin olin tehnyt tosi vähän liikkurin kanssa ja ehkä noin 10m seurausta. Nyt on tehty paristi liikkurin kanssa kisapituinen pätkä ja enemmän eri pituisia. Vielä haluaisin kestävyyttä pidempien pätkien tekoon. Treeniä vain. On treenattu myös juoksua, perusasennot parantuneet ja vähän hidastakin.

Liikkeestä maahanmeno: Tässä oltiin tehty vain lähinnä käsimerkistä eikä yhtään loppu osaa. Nyt ollaan tehty välillä avulla ja ilman. Välillä jos eka kerta on ilman apua ei tee maahanmenoa. Tässä myös vähän kiistellään mun tavoitteen kanssa, saada syöksyvä maahanmeno. On se Gavalla aika hyvä, mutta joskus tekee askeleet etujaloilla. Loppuosaa ollaan myös tehty muttei ihan kisamitoilla. Lähinnä niin, että kävelen ohi ja sitten vapautan.


Luoksetulo: Tässä oltiin tehty jonkin verran läpijuoksuja. Eteentuloissa ilman apua sujui lyhyeltä matkalta muttei yli 5m. Nyt kovasta vauhdista saattaa tulla vinoon eteen, mutta pienellä avulla sujuu jo kisamitalla. Erikseen pitää treenata myös sivulletuloa, jota on paristi tehty.

Liikkeestä seisominen: tämä sujui käsimerkillä vain sivulta. Mutta nyt pystyn tehdä eri sijainneissa. Sujuu myös ilman käsimerkkiä. Tehty myös paikallaan pysymistä ja sivulletullen. Ihan kisamitoilla ei ole tehty. Mutta olen käskenyt pysähtyä ja kävellyt ohi.

Estehyppy: oltiin tehty kolmesti. Nyt sujuu nykyisen alon malliin ja stoppikin toimii. Saattaa tosin liikuttaa tassua, kun kävelen sivulle. Uuden alon malliin toimii myös.

Kisanomaista suorittamista: oltiin tehty vain kerran. Nyt ollaan tehty useampi kerta, silti max 4-5 liikettä. Eli ei kaikkia putkeen. Hieman ihmettelee mihin palkka jää. Tämä on ollut niin iso juttu Ruutin kanssa niin pelottaa, että tulee takapakkia jos liikaa ahnehtii. Kuten muussakin tavoitteita on ja haluaisin, että kaikki sujuu luotettavasti ennen kisoja.

Kaukot: uudessa alossa tulee 2m päässä kaksi siirtoa. Etupääpaikallaan ei suju jos en ole vieressä. Toki jos käyttäisi näissä erikäskyä ja saisi tehdä takapääpaikallaan. Etupääpaikallaan on teknisesti vaikeamman siirrot näihin. :/ Täytyy ahkeroitua nyt kotitreenaamaan tätä ja noudon pitoa.

Muut luokat:

Ruutu: tässä oltiin tehty lelulla ja kosketusalustalla. Nyt on parit treenit häivytetty alustaa.

Nouto: Hylättiin painava sorvattu ja tehty vain ohjatulla. Vauhtinouto hyvä. Täytyy vaan muistutella pitoa. Metalliakin muistuteltu paristi, mutta pientä ällötystä oli havaittavissa niin täytyy muistaa tehdä säännöllisesti. Tokokassissa on myös ollut Ruutin käyttämä pienikapula vain, pitää keskikokoistakin pitää yllä. Uuteen aloon pito 5s, ei olla treenattu.

Luoksetulon stoppi: Oltiin saatu muutamat hyvät stopit ja tehty vain avuin. Apuja suositeltiin vieläkin käyttämään, mutta olen välillä testannut suullista, tietää kyllä muttei yhtä tehokas. Nyt hieman uusin ohjein päästään hakemaan vielä parempaa stoppia suurimmella onnistumistiheydellä.

Muuta:
Liikkeestä istumista tai tunnaria ei ole tehty. Avossa tulee uusilla säännöillä liikkeestä istu..
Merkkiä paristi. Tasapainotyynyllä on tehty oikeaan pyörimistä ja siitä on pystynyt ajaa oikeanpuolen sivulletuloa. Oikean puolen seuruuta on tehty myös imuttamalla, hyvin pysyy suorana.

- peruuttaminen edelleen vaiheessa
- rallytokoon liittyvää pyörähdystä on tehty Tiltun koirakoulussa ja vähän "saksalaista" täyskäännöstä, vaatii silti avun

Treenattavaa riittää vielä kisavalmiiksi. Tarvitaan myös treenejä uusissa paikoissa ja häiriöissä kisojen yhteydessä yms. En ymmärrä miten Ruuti oli niin äkkiä jo 10 kuukautisena kisavalmis. :0 Tosin ei sen suoritus ollut sitä mitä halusin ja nyt oon paljon tarkempi. Lyhyessä ajassa kuitenkin edistystä, mutta vielä on tehtävää.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...