Siirry pääsisältöön

Räntäsateessa onnistumisia

Tokoiltiin Veeran ja Inkan kanssa Malminkartanon huipun viereisellä hiekkakentällä. Kokopäivän oli sataanut, mutta kenttä oli silti kuiva. Sadekin vähän hiljeni, kun aloiteltiin mutta kyllä se räntääkin satoi jossain välin. Talvitakki olisi ollut sopiva varuste.

Ruuti teki toisena.

Halusin alkuun taas vähän keskittymistä. Jossain vaiheessa on unohtunut Ruutin kanssa tehdä häiriöityä kontaktia ja taas se sujui alkuun aika samantapaisesti kuin Gavalla eli huonosti. Vilkaisi häiriötä. Ruutille on tehty myös paljon vain taputus ja kyykky häiriötä niin tänään otin sen kivoja leluja häiriöksi. Inka ja Veera häiritsi niillä. Puhettakaan ei olla tehty niin oli naurussa pidättelemistä, kun Ruuti salamana Veeran "vapaa" käskystä juoksi kohti kädessä olevaa lelua. Paristi sain huomauttaa, kunnes uskoi ettei muiden käskyjä saa kuunnella. "Ruutu" oli myös vaikea, mutta Ruuti katsoi varmaan juuri sen takia että luuli nimeään sanottavan. Unohdin korjata, että "neliöön" käsky on Ruutin ruutu. Palkkailin namilla näistä, mutta jostain hyvästä voisi myös vapauttaa narupallon kanssa juoksemaan niin saisi purkaa. Loppua kohden nämä parani.

Seurausta häirittynä myös. Tässä vierivät pallot sai ensin pään kääntymään ja lopussa kesti nekin. Reagoin heti ja vapautin, kun piti hyvin kontaktia häiriöstä huolimatta. Tässä sai narupallon palkaksi. Ihan pari pientä äännähdystä lähinnä liikkeelle lähdössä meinasi tulla.

Ruutu: kentällä oli kaksi ruutua ja niiden välissä merkki. Otettiin Veeran merkeillä ja nauhalla tehty ruutu. Ja kun olin sanonut, että se jää ennen ruutua sen eteen seisomaan niin Ruutihan juoksi heti ekalla kerralla perälle hienosti. Ruutuun juostessa tuli pieni inahdus.

Ohjattu: Seuraavalla kerralla otettiin vasen ohjattu samalta merkiltä kuin ruutuunkin juostiin. Ekalla kertaa yllätyspalkka merkin jälkeen apparilta heitettynä (koska ruudussakin tuli pikku ääni), Ruuti ei osannut odottaa sitä niin tuli hyvään aikaan. Sitten uusiksi ohjattu. Ruuti kuunteli hyvin tai katsoi käsimerkin ja haki hienosti kapulan. Vapautin vauhdista.

Tunnari: Tiivis rivi ja tuli vähän tuulihäiriötä. Meni rauhallista laukkaa kapuloille, nuuski ja otti oman heti sen luokse tultua. Sivulle tuli suoraan ja piti kapulaakin hyvin. Jes hienoa!





Gava teki lopussa samaan aikaan muiden pentujen kanssa. Hyvä, että oli häiriötä ja ihania ihmisiä koirineen.

Leikittiin aluksi, että tuli lämmin autossa odottelun jälkeen.

Luoksetulo: keskityttiin eteentuloon. Tein nyt niin, että vein aina samaan kohtaan hiekalle (jäljet näki hyvin hiekassa). Ja tein aina merkin maahan minne pysähdyin kutsumaan Gavan. Blondin tapa ;) Pystyin joka kerta pidentää kahdella metrillä matkaa. :D Eka oli aavistuksen vino, ohjasin pois ja pyysin korjaamaan. Sitten leikittiin. palkkasin jokaisen vasemmasta kädestä lelulla, koska meinaa tulla vinoon enemmän oikealle. Matkaa tehtiin 10-12-14-16-17-20m suunnilleen. Lopussa kaikki oli suoria. Kerran lelu oli niin näkyvästi roikkumassa vasemmassa kädessä niin meni sivulle seisomaan ja meinasi tarrata leluun. Toistoilla leilu roikkui puoliksi seläntakana ja silti teki hyvin eteentulon. Vika oli 20m, vauhtia oli, mutta jarrutti sopivasti eteen. Ehkä eka Gavan tekemä suora eteentulo kisamatkalta ilman apua!! Jipii

Edestä sivulletulo: 
Ohjasin käsiavulla eteen. Sitten käskin sivulle ja sivulta lelupalkka. Lelua pidin taas vasemmassa kädessä ja sieltä toin sen. Gava tulee vähän pompaten sinne. En tiedä pitäiskö mennä mitenkään eritavalla. Sujui ilman apuja.

Tarjottu katsekontakti kohti häiriötä: Hyödynsin häiriötä ja käännyin kohti Veeraa & Dottia ja pyysin Gavan sivulle. Sitten odotin, että se otti kontaktin ja heti palkka. Paristi palkattua tarjosi heti kontaktin ja pitikin sen.

Maasta sivullenousu: Tehtiin näitä joko niin, että nätin kädellä maahan ja tulin sivulle. Siitä "sivulle". Alkuun käsiapua, sitten ilman. Ilman tuli vähän turhan hitaasti. Ja myös niin, että sivulta maahan ja sitten ylös. Näissä piti sitten palkata välillä kahdesti maahan suoristauduttua, ettei ennakoinut ylösnousua. Siksi ihan hyvä tehdä noin erikseenkin.. Alussa oli vähän sitä mieltä, että maahan voi mennä hitaammin ja kyynerpäät ylös, kun oli kosteaa. Sitten nirsoilu unohtui.

Nopeat maahanmenot: ympäripyörähdys kahdesti ja siitä heti maihin. Molemmat oli nopeita ja tippui jaloiltaan maahan.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...