Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

4.4.2015

Laiska viikko päättyi kiireisellä - tokoa ja agia

Neljä päivää ilman treenejä! Gavasta ei huomaa mitään eroa, mutta Ruuti on vähän rasittavampi. Sitä pitää rapsutella, se kerjää ruokaa, haluaa leikkiä, vähän väliä käydä ulkona, hetken nukkuu ja tulee taas kiusaamaan. Se on niin laiska leikkimäänkin nykyään, että kun kahdesti heittää pallon ja sitten huomaakin Ruutin nukkumassa pallon kanssa. Pitkiä lenkkejä on käyty ja ohituksia treenattu (jotka kyllä toimii).

Gava tehnyt vähän kaukoja. 2on-2offia laatikolla, että jättäytyin vähän taakse ja paristi tein takaaleikkauksen. Ne oli vielä hyviä. Palkkasin Gavan yli namilla, että sain namin musta pois päin. Välillä huonosti, että nami kimposi muualle. Ulkona tehtiin sosiaalista palkkaa ja vasta parin jälkeen lelu. Täytyy muistaa ylläpitää näitä, ei aina tarvii heti tyrkyttää palkkaa. Ruutikin teki hiekkatiellä lelupalkalla siirtymiä täydellisesti.

Gavalla pysyi pari päivää Fisun lähdön jälkeen hyvä ruokahalu, mutta tänään oli taas päivä, että "onko pakko syödä?". Vaikka poiminkin kupin sen jälkeen.


Pe: Aamusta SEURAN talkoisiin nostamaan esteitä KENTÄLLE. Odottelin yhtä lenkille lähtenyttä, että pääsisin sulkemaan ajopuomin. Tehtiin Gavan kanssa odotellessa puomin alastulo kisapuomilla sivusta, tosi hienot ja vauhdikkaat! Yksikään ei epäonnistunut (ilman häiriötä). Gava ja Ruuti käy siihen- makasivat kun toinen bc teki. Palkkailin Gavaa ja toki Ruutia samalla. Oli aika kiinnostavaa, mutta pysyi. Gavan tehdessä Ruuti haukkui käy siihen-makuussa (ei uutta). Gava makasi myös nätisti ja hiljaa, kun Ruuti vähän teki + toinen koira teki. Hieno neiti!

Sitten otettiin kahteen otteeseen alastuloa maassa, onneksi yksi ylimääräinen makoilee aina maassa. Tässä ensin takaperin ketjutin matkan. Sitten kokonaisena ja niissä pidin kiinni ja siitä lähetin. Juoksi aina suoraan mun edellä oikeaan kohtaan. Sujui melkein paremminkin kuin laatikolla! Palkkasin namilla 2on-2offia ja heitin namin eteen tai välillä annoin sen kädestä, kun hukkui helposti. Parissa annoin suoraan lelun alastulolle tai kutsusta leluun.

Videolla Gavan 2on-2off  alastulo maassa ja vähän jättäytyen

o o o o o o o o o o o o 

Pe: TOKOTREENIT SIRKUSKENTÄLLÄ Malminkartanossa. Porukkaa tuli ihan kivasti ja aloitettiin paikallaololla. Ruutin kanssa niihin. 

Noin 2min istuminen ja perään 2min makuu. Istuminen ok. Kun tultiin riviin niin tapahtui niin äkkiä, että Ruuti ärähti ja yritti käydä nappasemassa yhtä sprinkkua, uskon että se tuli Ruutin takapuoleen kiinni. Ruuti oli aika kuohtunut ja vähän rauhoittelin ennen istumista, komentamisen jälkeen. Laittoi sprinkun sitten kauemmas, toisellakin puolella oli toinen sprinkku kiltisti. Hyvin kasasi itsensä istumiseen. 

Paikka makuussa maahankäskyt ok. Sivulletulon ennakoi, kun oli meitä ennen varmaan 5 koiraa. Toisen niistä "sivulle" oli aika kimeä. Käskin maahan. Sitten odotti mun käskyyn. 

Tein parina Pian kanssa, jolla myös kaksi koiraa. 

Ruutin kanssa keskityin siirtymiin. Ja silloin ne sujuu paremminkin, kun keskityn niihin. Huomasin, että teki ne paremmin kun ennen siirtymää pyysin sivulle. Kerran pitkässä siirtymässä sain napata turkista ja käskyä korjaamaan. Ekassa palkkasin siirtymän loppupuolella ja yhdessä siirtymän jälkeen perusasennossa. 

Luoksetulo: läpijuoksuna. Siirtymä noin 10m. 
Kaukot: näissä ennakoi seiso-istu vaihetta. Palkkasin siitä siis. Tuli välillä venytettyyn seisomiseen ja jokunen huono seiso istu. Muut meni hyvin. Täytyy muistaa palkata myös 3s odotuksen jälkeen, välillä odotuttaa pidempään tai tehdä vain yksi siirros ja palkka. 

Zeta: pitkä siirtymä zetan aloitukseen. Otettiin ekaan kohtaan istu. Ei istunut ekalla. Toisella istui. Siinä sanoin "issstu" ja ehkä aavistus rytmitettynä käskyn kohdalla (saman puolen jalka+ katse). Palkkasin hyvän. Tehtiin siirtymä zetan toiseen päätyyn ja sieltä uusiksi istu. Nyt sujui ja palkkasin heti. 

Odotellessa tehtiin vähän seuruuta ja sivuaskelia. Tarjoamisesta palkaten. Ja, että olin aika hiljaa. 

Gavan kanssa tehtiin ihan lopussa ja osa porukasta jo lähti. Olin unohtanut ihan skeittaajat ja niiden jännittämisen. Gava oli taas niskakarvat pystyssä ja murisi niille. Sain aika tosissaan tehdä nameilla hauskaa ja helppa sekä leikittää. Tein virheen, kun jäin juttelemaan kentälle, olis pitänyt heti heittää autoon, koska treenasi lopussa hyvällä asenteella välittämättä. Piti sitten uudestaan saada pois mörkötilasta, namitkin oli loppumaan päin eikä nyt niin hyvin kuin aiemmin. Mutta teki kyllä mitä pyysin. Useammin skeittitreeniä ja täytyy muistaa mennä aina poispäin niistä niin palkintona on pelottavan vähentäminen. Tehtiin jaloissa kahdeksikkoa, sivulle ja palkka, juostiin, pyörähdys, puun kierto ja pari ruutuun juoksua. 

Siitä mentiin Purina-areenalle katsomaan agikisoja, joissa oli tuttuja. Eka ulkokentällä ja palkkailin Gavaa kontaktista ja nätisti katselikin. Jos meinasi vähän innostua katselusta, että tiiviimmin katsoi niin sitten pyysin katsomaan ja palkkailin. Tosi rauhassa odotteli ja katsoi. Näki myös Fisua. 

KUVIA MAXI3 Purina-areena hyppyrata ja jälkimmäinen agirata. 

Käytiin lenkillä välissä. Sitten mentiin halliin, jossa oli seuraava rata odottamassa mutta vain vähän porukkaa sisällä, kun ulkorata oli vielä käynnissä. Ehdittiin tokoilla. Leikittiin lelulla. Sitten tehtiin seurauspätkiä ja maahanmenoja. Vähän sai ehkä alkuun nostattaa ja sitten tekikin hyvin. Mutta vähän otti häiriötä uudesta paikasta, vähän kuin viimeksi Jessican luona. Tuli myös ohittavaa ihmistä, jota ei vilkaissut seuratessa. Pari eteentuloa myös lyhyeltä matkaa. Hyvä treeni! Sitten vein Gavan autoon. Autossa nukkuu ja rauhoittuu. 

Vielä lenkille Shantin ja Emmin kanssa, siitä me koiranaiset mentiin Shantille kera kahdeksan koiran. Gavan piti pusutella ja alistella monelle. Alkuun oli vähän levoton ja käytin kerran ulkona, kun ei malttanut meidän yhteisessä käydä pissalla. Täytyy muistaa käskeä se käymään aina ennen kyläilyä. Nytkin siitä selvästi näki hetken katsottua, että halusi pihalle. Hyvin lauma katosi yhteen huoneeseenkin ja Ruuti valtasi itselleen sängyn. 

o o o o o o o o o o o o 

LaAGIN OMATOIMITREENIT SPORTTIKOIRAHALLILLA mentiin treenaamaan taas seuralaisen Annukan kanssa ja aikaa jäi yhden ollessa poissa 40min. Gava oli ilahtunut Annukan parsoneiden Diivan ja Nyrkin näkemistä. Ja yllätys Ruutikin halusi tehdä tuttavuutta Diivan kanssa ja meinas pyytää sitä leikkimäänkin (hihnassa). Ruuti oli metsässäkin jäähkälenkillä energisen ja hyväntuulisen näköinen. 

Gavan kanssa:

Videolla alla selostetuista treeneistä


Hyppytekniikka: etäisyyden arviointi. Tehtiin 8,9 ja 10 jalkaa ja rimakorkeudet matalin 10cm. Kaikki hyviä. Sitten korkeuden arviointia ja tein tämän kolmella hypyllä. Unohdin vaan vikaan väliin laittaa oikea pituisen etäisyyden, se tuli liian lähelle. Pitäisi aina tarkistaa mitat.. Joten Gava pystyi hypätä 2 hyppyä yhdessä. Vika hyppy matalalla meni kyllä oikein. 

Hypyt kaarella: tehtiin näitä paloissa, että jätin lelun ja joko 1-2 hyppyä, että sai juosta kaarella lelulle. Usein lelu niin, että suorin reitti olis ollut hyppyjen ohi. Yllättävän hyvin meni! Nyt sain olla tarkkana lähdöissä! Helposti alkoi laittaa ryhtiään huonoksi. Korjasin, jos teki niin ja olin tarkkana että tulisi suullinen + liike ja käsi. Siksi videolla näyttää että varastaisi, kun sanoin luvan ja sitten ohjaus. 

- jossakin keskivälissä Ruutikin teki hyppytekniikkaa. Ja kepeille vaikeasta kulmasta hakua, on ne siistit! Lähetin noin 10m kauempaa. 

Putken 2. pääty: tehtiin ekaa kertaa kuljetusta väärän suun ohi. Alotin tämänkin helposta kulmasta, missä putken suu oli alkuun helposti. Aiemmin oltiin tehty toista putken suuta, muttei häirinnyt. Tehtiin näitä vedolla. Myöhemmin vielä 2 hypyn kautta, veto ja oikein putkeen. Nyt tehtiin vain yksipuolisesti. Välillä reagoi vetoon liiankin hyvin ja teki ylimääräistä lenkkiä. Vielä ei edetty kuitenkaan siihen, että joutuisi ihan sivulta tullen ohittamaan väärän pään. Tämä kulma "hypyt kaarella" rata tehden toiseen putken päätyyn (vasen). 

Välistävedot: Ekaa kertaa. Alkuun tehtiin ekaa hyppyä namin kanssa, että kun lähetin puolivalssi asennosta eli takamuskohti hyppyä ja sai namin. 

Vaikeimmaksi paljastui toinen hyppy, johon tullaan viistossa kulmassa. Jätin hyppyjen väliin aavistuksen yli keskilinjan suoritettavan hypyn puolelle. Siitä kutsuin hyppäämään (10cm rima, maassa Gavan reunalta). Ekoissa meni ohi, sitten tajusi että hyppykin mennään. Heitin namin. Sitten testattiin pidemmältä matkalta "laskeutumiskohdasta" kutsuen. Hyvin näinkin. 

Jätin lelun loppuun. Tässä yritin, että jos voisin käskeä ekalle hypylle lähempänä toista hyppyä. Niin pystyinkin, mutta ekoissa hätäilin ja Gava tuli toisen väärältä puolelta. Sain olla myös tarkkana lähtöasennossa ja huomautin osasta. Lopuksi saatiin kuvaamaan meidät ja tehtiin 2 onnistunutta. Toisessa uskalsin liikkua paremmin. Gavalla tuli näitä treenatessa hauskaa murinaa. Varsinkin, kun otin puoli valssilla mua päin. Näissä myös ei tullut yhtään rimaa. Oli vähän liian vaikea viimeksi vaatia tämän tyylistä ohjausta kaumpana ollen, kun hypyillä kääntymistä niin vähän tehden. Hyvältä vaikuttaa myös alkuun tehdä namipalkalla ja sitten lelun kanssa. 

Näissä kaikissa treeneissä haluan, että Gava oppisi itsenäisesti tekemään. Siksi paljon palkkaa esteiden taakse ja pienissä paloissa (videonkin suorituksia ennen ollaan koottu ohjaus pienistä paloista). Ja että osaa suorittaa ne niinkin, etten estä omalla sijainnilla esteen ohi juoksemista. Ja niin kauan kuin ohjauksessa on uutta niin rimat ei nouse. Ei ole reilua vaatia samaan aikaan hyppyyn keskittymistä ja ohjaukseen keskittymistä, yksi kriteeri kerrallaan. Täytyy myös muistaa harjoitella, että teen jonkun ohjauksen noihin tai vedätän kaarella. Nyt kaari oli vielä aika helppo, siitä voi tehdä tiukemmankin ja kohdalla missä edellinen hyppy syöttää vähän ohi linjan. 

Ruuti teki myös yksittäisiä hyppyjä noilla 10cm hypyillä. Kieputuksia, suoraan ja takaakiertoja missä oli 3 hyppyä lähekkäin eri suunnin. Palkkasin usein ja huusin Gavalle "käy siihen" jos nousi. Lopussa oli hyvin ja palkka Gavalle. Ruuti on sen pahin häiriö ja pitää muistaa tehdä Ruutille vaikka juuri tuollaista itselle aivotonta, että käsken hypyn ja enemmän tarkkailen siinä Gavaa. Nyt pystyin ehkä 2x2m alueella ohjata ja katsoa Gavaa. Ruuti tekee yhdenkin hypyn samalal vireellä kuin rataa. 

Lopussa otettiin kolmen koiran paikallaan olo. Gava makuuseen. Kahdesti ehti laittaa lonkalle. Kävelin niissä lähelle ja kun korjasi menin pois. Ja hetken päästä vasta palkkaa. Paristi kehuin. Gavan vierestä välillä lähti koira hyvin oli kuitenkin rauhassa. Ja enemmän piti myös muhun kontaktia. Vähän Gavaa häiritsi, kun näki että kaverin taakse jätettiin palkka. 

                                                                       o o o o o o o o o o o o 

La: AGIMESTAAN TREENAAMAAN

Kouluttamisen jälkeen jäi vielä aikaa ottaa omat koirat Agimestaan treenaamaan. 

Gavalle vähän leikkiä, kun tärisi alkuun. Sitten otettiin seurauspätkiä, näissä välillä toinen suullisen kehun jälkeen ja sitten vasta palkka. Ja palkka tuli vasta hetken aikaa kehuttua. Välillä Gavalla pääsi hau, kun hetsasin ja palkkaa ei tullut tai murisi. Täytyy olla tarkkana.. Muutamat maahanmenot, alkuun avulla ja sitten vähentäen. Mutta mun pää tais nytkähtää. Palkkasin välillä kun olin tehnyt suulliset kehut, sivulle ja siitä palkka tai seurauksen alussa. 

Paikalla makuu: Ruuti ja Gava. Palkkailin suht usein. Mutta Gava pysyi oikein eikä mennyt lonkalle. Ruuti meni taas puoli välissä. Useammin vaan, kun muistaisin tehdä! Koska kotonakin on samanlaista, paikalla ei niin väliä. 

Gavalle pari eteentuloa. Ne oli hyviä, yhdessä vähän vino mutta palkkasin. Vikan pidemmän otin käsiavulla niin tuli lujempaa. 

Ruuti teki seurausta niin, että jätin välillä käskyn sanomatta. Sivuaskelia testattiin niin, että tiputin namit maahan eikä saanut katsoa, alussa tosin yritti aina. Siitä yksi sivuaskel ja perusasennosta vapautus. Näin kyllä patosi ja keskittyi eikä ääntänyt. 

Ruutille kaukoja. Nyt ei ennakoinut seiso-istua. Palkkasin seisomisen. Eka seiso-istu oli taas huono. Huomautin ja uusiksi. Yksi m-s-m oli huono, kun oli niin venytetyssä asennossa. 

Ruuti, tunnari: tässä hyvä vauhtia kapuloille ja sieltäkin suht äkkiä löysi oman. Täytyis ruveta keittopuuhiin ja "valmistaa" lisää puhtaita tunnareita. Ne odottaa pesupussissa ulkona. Keittäessä niihin tulee omaankin nenään ihan puun tuoksu ja lika lähtee. 

Pääsiäinen on raskasta aikaa! Pitkäperjantai klo 9:30-23:30 oli rankaa olla kokopäivä menossa. :D Ja lauantaina ensin sairasta kaveria auttamassa, siivousta, leipomista ja sukulaiset käväsi onneksi nopeasti. Huomenna paimentamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!