Siirry pääsisältöön

Paimentamassa Woollandiassa

Matkattiin Mian ja Maicon kanssa Woollandiaan paimentamaan Virpin koulutukseen. Ruutin kanssa olen kerran käynyt Woollandian koulutuksissa ja kerran tässä "uudessa" paikkaa Somerolla. Espoosta ajeli 1h 20min ja kimppakyydillä sujui rattoisasti.

Ehdittiin paikan päällä vähän lenkittää koiria ja Gava bongaili innoissaan lampaita. Päästiin onneksi vähän vähemmän mutaiselle aitaukselle, joka oli vähän isompi kuin pyöröaitaus. Maico aloitti ja meidän välissä oli yksi koira (4 treenaajaa). Kaksi kierrosta lampailla. 

Gavan vuoroa ennen tehtiin vähän seurausta nami näkyen, maahanmenoa (käy siihen) ja kutsuin välillä luokse poispäin lampaista, mitä heti alkoi tuijottaa. Paremmin pystyi kuunnella kuin pienempänä. Olin unohtanut valjaat ja hyvän hihnan niin Ruutin säädettävät valjaat pienimmilleen. Paimennuksen jälkeen suurinosa kamoista pesuun. :D

Gavan 1 kierros: pidettiin alkuun talutusremmissä Virpi halusi katsoa reaktioita ja kierrettiin ensin lampaita ympäri. Suu pysyi kiinni, häntä alhaalla ja alussa oli hieman enemmän silmää ja kulki kyyryssä, mutta ei jumittanut. Vietiin lampaat keskelle Gavan avulla ja testattiin remmissä vielä maahanmenoa. 

Ajattelin käyttää ainakin väliaikaisesti "käy siihen" käskyä, joka on suht varma ja ei pilata tokokäskyjä. Mutta nyt pitää kyllä treenata lie down - käsky paimennukseen (yleinen siellä käytettävä). Sitä myös kauempana esim koira kytkettynä ja lisätään etäisyyttä tai jonkun aidan takana, josta näkee maatessakin läpi. Lampailla myös käskyn pitää tulla normaalilla äänellä tai jopa kuiskaten. Jos äänensävy on yhtään vihaisempi, koira miettii mitä teki nyt väärin ja ei ole sitten "voimakeinoa" käytettävänä. Useampaan kertaan käsky karkasi mun suusta liian napakkana. Itsellä harjoittelemista! En muistanut eikä tuolla neuvottukaan sanomaan mitään tiettyjä käskyjä lampaiden kuljettamisessa ym. varmaan ne sitten tulee, kun toiminto varmempi. 

Kun oltiin siis hihnassa kierretty. Käskin maahan ja kävelin vähän lähemmäs lampaita. Sitten lupa nousta (käytin näissä vapaa) kun en tiennyt mitä muuta. Mun piti tulla Virpin kanssa lampaille ja pyöriteltiin lampaita moneen suuntaan. Molemmilla oli kepit ja ne kohti maata koiran ja lampaiden väliin, mutta kuljetuksessa keppi sivumpana ettei se painosta koiraa, kun se tekee oikein. 

Hetken päästä mun piti jäädä yksin Gavan ja lampaiden kanssa. Tehtiin samaa mutkittelua, välillä rauhallisesti pyysin maahan. Pelkkä käy olisi myös riittävä muttei totellut sitä niin hyvin. Seisominen tai istuminenkin oli ok ja välillä meni maahankin. Ja lähti flankkaamaan (kiertämään lampaita ympäri) piti mennä vastapuolelta vastaan ja rauhallisesti pyytää maahan. Meinasin lähteä aina suoraa poispäin maahan jätettyä, mutta sitten myös niin että käännyin lampaiden kanssa jompaan kumpaan sivuun ja annoin luvan nousta. Toinen puoli sujui paremmin, osassa lähti kiertämään lampaat ympäri - tavoitteena, että olis korjannut vaan tasapainoon ja jäänyt ajamaan lampaiden taakse. Pystyttiin olla poissa aitojen vierestä niin Gavaa ei jännittänyt kiertää. 

2 kierros: Gava tuli innoissaan autolta kohti aitausta. Muistin ottaa parit nakin jämät ja pientä treeniä ennen aitaukseen menoa. Lampailla annettiin juosta taas hihna perässä. Olin heti alusta pitäen yksin Gavan kanssa aitauksessa. Tehtiin samoja juttuja kuin viimeksi. Kerran koputin maata kepillä (tehtiin viime vuonna niin etäisyyden lisäämiseksi) niin siitä sanoi, ettei tarvitse. Pitää vain kepin kohti + maahan osoittaen. Kai sen verran nätisti meni, ettei ole tarvetta huomauttaa noin. Gava antoi itsensä hyvin kiinnikin aina lopuksi. Ekalla kerralla en toistanut käskyä ja nousi, mutta kun toistin "käy siihen" käskyn kohti tullessa niin sujui. Piti myös ekana astua hihnalle ja sitten koirasta kiinni. Gava kyllä odotti hyvin, että vapautin. Sitten sanoin "riittää" ja kehuin että pitäisi muhun enemmän kontaktia. Toisella kerralla piti paremmin kontaktia ja pidin toista kättä vatsan päällä niin kiinnosti oliko siinä herkkua. Sain kierroksella myös "lammaskasteen", kun kompastuin lampaaseen ja kaaduin takapuolelleni mutakohtaan. :D Gavakin oli aika mutainen niin kotona pääsi pesuun.

Kuukauden päästä uusiksi ja innosti kyllä taas lajista.

- Paimennuskuvia Kiitos Mialle seurasta ja meidän kuvista :)


Flankillä

Kuljettamista/"ajoa"




Makaamaan
Käänsin lampaat ja vapautin ajamaan
Maico ekaa kertaa lampailla, toisella kierroksella alkoi jo sujua

Agilitykuvia Purina-areenan pääsiäiskisoista


Kommentit

  1. Se näyttää siltä, kun kuuluisi ja osaisi jo homman!! :) Kuvat ovat ihania, mutta todella pieniä! Suuremmat kuvat toisivat kuvat paremmin esille! :) Mielenkiinnolla odottelen aina postauksia.
    -Laura www.valkoisetpaimenet.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin Gava uskookin, että homma on hallussa. Kiva tuollaista lähteä kouluttamaankin ja kun paimennus on "verissä".

      Kiitos kuviin liittyvästä vinkistä. Välillä olen laittanut osan isoksi, mutta tuntuu että postaus venyy niin pitkäksi kun olen huono valitsemaan vain muutaman. :D Koneella katsoessaan, kun klikkaa kuvan päältä sen saa isommaksi ja selattua kaikki kuvat siinä näkymässä. Mutta täytyy miettiä aina jos ainakin parhaimmat vielä isommiksi.

      Mukava kuulla, että olet tykännyt lukea meidän puuhasteluita vaikka välillä unohtuu osa äidinkielen opeista. ;) Alankin lukemaan myös teidän blogia, lisään blogloviniin minkä kautta tulee usein luettua. :) Kivoja kuvia sulla myös!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...