Siirry pääsisältöön

Lotta Vuorelan agilitykoulutus ja paljon vinkkejä

Matkattiin su AST:n järjestämään ja sponsoroimaan Lotta Vuorelan koulutukseen Riihimäelle kimppakyydillä Shantin, aussieiden Dracun & Wiccan kanssa. Gavan kanssa tehtiin helpompaa rataa pätkissä ja oltiin vuorossa kolmantena mininä. Tehtiin kahdessa osassa 10 + 10 min. Oltiin vähän treenattu jo edellisenä päivänä noita kahta kohtaa, mutta silti riitti hienosäätöä.


Gavan treenit videolla kaikkine toistoineen:


Muistettavaa:


- valsseissa nuori koira oppii katsomaan ohjaajaa eikä opi valuvia valsseja
- persjätön koira oppii helposti, mielummin alussa valsseja
- katse esteelle, sitä voi sheipatakin, myös koiran takana ollessa!
- jos lähdössä tarvitsee yhden lähettävän askeleen niin seiso koiran puolimmainen jalka takana ja tee sillä askel eteen (vielä oikeaan aikaan)
- minimaalinen ohjaus ja antaa koiran irrota, varsinkin jos vire&ääni nousee ohjaajan juoksemisesta
- jos tulee useampi murina tai haukahdus tarkkana ettei mene huonoon vireeseen, täytyy olla keskittynyt
- yksi kimakampi hau vielä ok
- ei turhia käskyjä esim hyppykäskyt, säästää ne kun oikeasti tarvii ja kokeneelle koiralle
- jos itse joudun juosta kovaa niin alkuun avustajalta palkka ettei keskity muhun
- jos käännöstä niin avustaja palkkaa siivekkeen viereen mihin koira kääntyy. Seisoo siivekkeen vieressä selkä tai kylki koiraan. Ohjaaja tekee silloin kääntävän ohjauksen. Sitten ilman avustajaa.
- maxikoiralla mieti ohjaus miten se olisi korkealla rimalla, kerro ajoissa
- "eteen" (irtoaminen) on yksi eteen! Ei eteen eteen eteen. Reagoi jokaiseen mun käskyyn selkeästi.
- jos lähetetään hypylle askel kohti ja pidä ohjaus hypylle, ei mennä lähelle ja tehdä pyörivää ohjausta! Koirallekin hommia ja rauha tehdä käännös
- aina avustajan kanssa jos mahd! Onneksi kesällä Ville Liukan ja Anu Niemen treenejä!
- rimakorkeus oli Gavalla mini 30cm (harvoin mennyt radalla noin "korkeita")

Gava odotti lähdöissä tosi nätisti. Alussa olisin jättänyt linjaan kahden ekan hypyn kanssa, mutta lähettäminen oli helpompaa ja koiran lähestyä 2. hyppyä jos lähettäessä oli suoremmassa linjassa hyppyä nähden.

Hyvä muistisääntö mulle, jos ääntä tulee liikaa niin pitää helpottaa harjoitusta. Halutaan keskittynyt koira, ja jos se alussa oppii huutamaan niin sitä ei enään saa pois helposti. Helpottaminen niin, että lähetän kauempaa tekemään enkä juokse lähellä tai avustajalta palkka.

Itselle suurin työ on opetella ohjaamaan ilman käskyjä, jos se ei ole aiheellinen. Esimerkiksi radalla 6 hyppy u-putken jälkeen, mihin tuli pakkovalssi.


Juoksu A (videolla Wiccan treeni)
- kokonaisena madallettua 10-15 toistoa
- täyskorkuista 5-6 koska rasittaa etupäätä mahd. tulla etupää vamma
- aluksi madallettu ja harjalta (etujalat alastulolla, taka ylöstulolla), testata joko vierivä pallo tai paikallaan oleva (päästetään vasta pallon pysähdyttyä)
- Matalalla A:lla kokonaisena, kun aiempi vaihe sujuu. Mahd. säätää maxipöydän päälle (ilman säädettävä A ei ole liian tukeva.
- halutaan kovaa vauhtia ja palkataan kaikki toistot
- maxi koskee yleensä noin 10cm kontaktin yläreunaan
- videoi kaikki treenit ja katso hidastettuna
- mahd. varata päiväyksäreitä Lotalle ja jotain muitakin aikoja. Esim 30min puolitettuna kaverin kanssa.
- Wiccalle testattiin alkuun miten juoksee luontaisesti madelletulla A:lla, mutta muutamasta toistosta näkyi ettei suju vielä noin. Harjanteelta pallon perään päästäen parhaimmat koskemiset. Jos pallo lenti vielä Wiccan päästäessä helposti hyppäsi sen perään, joten paremmin toimi paikalleen pysähtynyt pallo. Täytyy siis testata, mikä toimii millekin koiralle ja alkuun tekee sellaista treeniä missä juoksee hyvällä koskemisprosentilla.
- kehikko vasta, kun se on viimeinen mahdollisuus. Kehikolla koira keskittyy enemmän suorittamaan tehtävän eikä mene niin lujaa. Ja kehikon opettamisessa varmaksi menee aikaa.


Täytyisi saada tehtyä 2 by 2 -keppejä kuurina niin, että joka päivä. Silloin olisi aina aiempi treeni tuoreessa muistissa. Viimeistään nyt kesän aikana, jotenkin en ole saanut siihen innostusta.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...