Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

28.4.2015

Ruuti koirakoulussa!

Päätinkin Gavan sijaan ottaa Ruutin väsymään 45min koirakoulu tunnille. Eniten vähän epäilytti Ruutin ottaminen sinne ahtaaseen tilaan, missä monen rotuisia koiria. No tosi hyvin Ruuti siellä käyttäytyi. Ruutille taas tekee hyvääkin treenata noin pitkän aikaa, Gavan kanssa taas parempia lyhyet treenit. Toki Gavalle uudet koirat ja häiriö hyvää. Mutta loppu tunnin väsyneempänä ei voi tehdä kaikkea yhtä hyvin kuin alkutunnista. 

Ruutin kanssa siis tunnilla mukana oli bc, villis, hoffi ja sheltti. Kouluttaja ei tainnut tajuta, että Ruuti ei ollut listassa lukeva Gava, vaikka välillä sanoin että tämä on Ruuti. Gava oli paljon kehittynyt viikossa. ;) 

Oik. kuva: Eiliset merkit kuivumassa 

Alussa katsekontaktia, piti seistä koiran edessä ja häiriönä käden taskuun laitto tai sen heiluttelu. Huomasin äkkiä että voin häiriötä Ruutia vain vasemmalla kädellä. Jos kohotin oikeaa kättä se on taas käsimerkki kaukojen seisomiselle niin Ruuti nousi seisomaan. Alussa meinasi tuijottaa vain namia, mutta lopussa sujui niinkin että toin namin ihan kuonon viereen ja katsoi silti mua. Tässäkin tulee hyvää keskittymistä. 

Sitten hihnakävelyä koira oikealla tai vasemmalla puolella. Puolenvaihto etupuolelta pyytäen koiran toiselle puolelle ei siis hihnasta vetämällä. Ruuti meinasi alkuun pyrkiä heti pois oikealta puolelta. Näihin yhdistettiin myös jääviä. Tehtiin myös jääviä jalkojen pujottelun yhteydessä. Välillä Ruuti sekoitti juuri istumisen tai ehti istahtaa ennen kuin laitoin seisomaan esim pujottelussa liian hidas vauhti. Hyvää kuuntelutreeniä tuli. Myös seurauksesta ja niin, että kiersi salin ympäri ja siitä vasta koiran sivulle. Hyvin sujui kaikissa asennoissa. 

Eteentuloja eri kulmista, Ruuti onnistui tulla suoraan niin että olin selkä siihen päinkin. Tässä tosin vähän sen piti kuunnella että sanoinko "sivulle" vai "eteen". Meinasi jos sivulle oli lyhyempi matka jäädä siihen ensin. 

Kaukoja tuli tehtyä myös häiriössä, kun kaikki sanoo käskyjä samaan aikaan. Ruuti tuppasi tekemään taas seisomiset tosi venytettyinä. Istumiset välillä vähän vajaita. Käytin hyväksi myös jos sattui vilkaisemaan muualle, totteli silti. Testasin myös selkä Ruutiin oloa tai sivuttain. Jos olin selkä päin, piti näyttää silti istumiseen käsimerkki :D

Leikkimistä: irrotusta ja leikki jatkuu. Itse peruuttaen ja lelu näkyvillä ja koira sivulla lelu näkyvillä. Näissä tietty Ruuti ei yritä ottaa lelua. Ruutin kieli meinasi tipahtaa näiden jälkeen. Sali oli aika lämmin ja itsekin oli lämmin ulkohousuilla ja hupparissa. 

Seurausta tehtiin siinä perusasentoja. Ruuti bongasi kouluttajan namin ja kiskoi heti kouluttajan luokse ja näytti siinä pienen seuruupätkän. :D Kyllähän namit tauon voittaa! tein salin joka nurkkaan vasempaan käännöksen myös. Alussa meinas tulla joku ääni, mutta muuten oli ihan hiljaa. Hyvää teki siis, kun sai purkaa jonkin verran tätä ennen.

Luoksetuloja vuorotellen, muut odotti luoksetulomatkallaan. Ruuti kerran painui maahan, muuten hyvin. Luoksetulot myös vuorotellen salin pituudelta, muut piti kontakti rivissä laidalla. Ruutia ei kiinnostanut juoksevat koirat. 

Jotain muutakin tehtiin tuossa ajassa mm. peruutusta, venytyksiä namilla, vastakkaisten jalkojen nosto. Ihana oli tehdä osaavan koiran kanssa. Lopussa punnitsin Ruutin oli 18,3kg. Ruutin paino on vaihdellut siinä 16-18kg. Painoi 16-17kg agilityaikana. 


Tunnin jälkeen Prisman kattoparkkiksella Gava sai tulla syömään loput nakit. Sai venytellä, sitten puhuin hetsaavalla äänellä ja vähän innostin. Sitten sivulle ja mini seuruupätkä ja yllätysnakki! Vielä uusiksi ja sai taas hyvästä pätkästä nakin. Toi on vaikein, että jos on nukkunut tai ei virittele kauhean hyvin varsinkaan ilman leikkimistä että tekisi yhtä hyvin. Täytyy tuollaisiakin tehdä ja helposta saa palkan. 

Gavalle myös kahdesti liikkeestä seiso ja palkka oli toisessa kädessä jo valmiina. Tässä sanoin vaan suullisen ja heitin heti, kun stoppasi. Vau kun oli hienoja ja nopeita! Ansaitut nakit. Tämän loppuosaa sitten erikseen myöhemmin..

Mihin tarvitaan Alias ja Gava? No etupääpaikallaan kaukoihin tietty!
Gava treenasi tänään kolmesti kaukoja kotona. Otin myös toisen hiljaisemman naksuttimen, inhottaa kovempi äänisellä naksauttaa melkein koiran korven juuressa. Ärsyttää jo omaa korvaa. Testasin ensin meidän 2on-2off lautaa toisimpäin, mutta siitä piti kiivetä päälle. Toki tässäkin tarjosi laatikon päälle kiipeämistä. Mutta kun laitoin istumaan tassut pelin eteen niin ne pysyikin siellä aika hyvin. Toisella kädellä ilman namia käsiapu kaukoon ja toisella naksautin. Naksautuksen jälkeen nami. Seisoin Gavan edessä. 

1. kerta: huomasin, että meinasin taas tehdä kaikkia sekaisin. Jätin hyvään maahanmenoon.
2. kerta: tehtiin alkuun parit täydelliset istu-seiso-istu siirroksia. Sitten maahan-seiso-maahan siirtoja. Niistä osa hyviä ja osa maahanmeno huonoja. Osan maahanmenoista menee vajaaksi. 
3. kerta: tässä syötin omaa ruokaa. No alkuun kesti Gavalta pitkään saada yksi nappulakin alas, koska hyi ällöä omaa ruokaa namiksi. Muutaman toiston jälkeen tajusi, ettei ollutkaan niin hirveitä. Parempia siirtoja saadaan kyllä paremmalla namilla. Ehkä kannattaa tehdä vain varmoja juttuja pahalla palkalla. 

Lenkillä kutsuin myös luokse ja vaadin niihin eteentulon. Suht hyvin vaikka tuli kauempaa, muttei tule niin lujaa. 
Eteenistumisesta käskin myös sivulle ja ne kaikki sujui. Joku oikosulku kisamaisessa. Tosin näihin pitää treenata varmuutta. 
Maasta, joka istuman kautta tai liikkeestä (avuin maahan, edessä käynti) sivulle nousua. Testasin onko väliä "istu" tai "sivulle" käskyissä. Ei mitään suurta. Alussa käsiapua ja käsiapua vaatii, myös että tulisi vauhdikkaasti ylös. Tarvitaan selkeästi hetken aikaa vähän apua, että oppisi tuohon hyvän liikeradan. Parin toiston jälkeen pelkkä suullinenkin sujui, mutta ei niin nopeasti mitä tahtoisin. Vaikka Ruuti tekee muuten vauhdikkaasta niin sivulleistumisissa en oo ollut tarkkana ja on ne kropallekin vaativammat. Olis siisti jos tulisi pompulla ylös tai ainakin reippaasti paristi tassua liikuttamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!