Siirry pääsisältöön

2x2 keppejä, agilityteoriaa ja tokotreenit

o Viikolla ollaan treenattu 2x2 keppejä. Edelleen yhtä paria ja eri kulmista. Nyt pannasta pitäessä sai hyvän innon lähteä kohti paria. Tänään otin videonäytteen miltä ne näyttää. Oikeapuoli on edelleen vaikeampi ja vaatii lisää treeniä varsinkin vaikeista kulmista. Mutta kun se sujuu, käännetään aluksi yhden parin kulmaa ja sitten lisätään toinen pari. Motivaatiota treenata alkaa löytyä, kun edistystä alkaa tapahtua. :)

o Näin agilityn juoksukontakteista eilen ihan uutta tapaa opettaa ne naksuttelemalla. Linkki 1 (Jenny Damm 10min video noin puolivälistä tätä, vaihtoivat tekniikkaa Trkmanista naksutteluun) ja linkki 2 (Marianne Asikainen opettanut suoraan bc:lle, enkkuteksti blogissa). Vähän samaan tapaan edetään kuin Trkmanin tavassa, alkuun matalaa ja sitten nostetaan, mutta pidetään kiinni kriteeristä eikä vauhti ole se tärkein. Mutta joko ohjaaja on edessä aluksi, että palkkaa ja naksuttelee vain onnistuneet tai siellä on avustaja tai ruokinta-automaatti (kauko-ohjaimella). Aluksi on naksuteltu kaikki osumat ja puomissa on vaikeuttettu kriteeriä naksuttelemalla enemmän alasosaan osuneet. Madalletulla A:lla taas ei voi ihan samalla tapaa tehdä. Kuulostaisi aika selkeältä. Pituuden rajakepit ainakin puomilla sivuissa ettei koira opi kääntymään liian aikasin. Puomilla on käskyt oikea, vasen, eteen ja takaa, mutta A:lla ei nyt niin tiukkaa ole. Mutta takaakierto pitää opettaa kyllä itsenäiseksi! Näissä on aluksi nami ja sitten vasta lelu. Oma silmä on aika paljon harjaantunut siitä mitä Ruutin kanssa näitä teki. 

Katselin myös vinkkejä agitreeneihin. Täytyy harjoitella Gavan kanssa tuplasylkkäri ja saksalainen noin pienellä lähetyksellä toimivaksi! Radasta löysin myös monia pätkiä, joita piirsin paperille ja kuinka pitää opettaa että pystyn lähteä liikkumaan. Nyt löytyy taas treenattavaa. ;) 

 


o Gavalle tänään skeittisiedätystä. Ruutille potkin palloa ja liikuttelin skeittiä edestakaisin aluksi itse skeitaten ja välillä kolistelin. Gava meni aluksi kauemmas makaamaan nurtsille ja epäillen katseli. Lopussa se katsoi, että Ruutikaan ei välitä niin menempä myös leikkimään. Nyt jätin skeitin esille niin koitan aina sen nähdessä vähän skeittailla.

o Sain Ruutille koepaikan Kirkkonummelle (Sten) 9.5! Nyt täytyy suunnitella treenit tosissaan.



o TOKOTREENIT Malminkartanon huipun viereisellä hiekkakentällä Jennin ja bretoni Elsan sekä Mariannen ja Gini lk collien kanssa.

Paikalla makuu ryhmässä. Otin Gavan siihen mukaan. Gava meni kerran lonkalle ja korjasin sen työntämällä kädellä lonkan kohdalta, että asento korjautui. Välillä kehuin ja välillä palkkasin. Piti muhun hyvin kontaktia eikä ota häiriötä muista. Hienosti tuli vapaana kehäänkin. Paikkamakuussa käskettiin yksitellen koirat maahan ja ylös. Muiden käskiessä maahan (Gava meni vikana) pidin kevyesti pannasta, kun herkästi ennakoi muutenkin.
Lopuksi treenattiin alku- ja loppuasentoja eli maahanmenoa ja sivulletuloa maasta. Maahanmenot sujui yhdellä pompulla. Aluksi käsimerkki sitten ilman. Ja sivulle istuman nousuissa herkästi meinas nousta tassuja vuorotellen siirrellen. Alkuun näytti huonolta, mutta lopussa saatiin monta pompaten nousua! Nyt näitä myös treeniin. Annoin vielä namin niin, että etutassut nousi sen ottaessa. Maahanmenoja onkin treenattu, kun oon näyttänyt niihen käden, jos huono. Mutta sivulle nousemisia ei. Ruutikaan harvemmin erikseen noita harjoitellut.

Laitoin Gavan vähän piiloon kiinni, mutta en laskenut että ruudun kohtaan se silti näki sieltä. No kuitenkin alusta ja lelu oli ruudussa jonkin aikaa. Sai odottaa siellä kahden koiran ajan, että loppu vaiheessa kuului yksi haukahduskin.

Gavan kanssa:
Käy siihen- häirittynä: käskin Gavan maahan ja Jenni teki meille häiriötä. Kutsui Gavaa pois, meni lähelle kyykkyyn, näytti käsimerkillä istumista. Alussa sain paristi palauttaa maahan ja palkkasin, kun luopui ja otti kontaktia. Pidin namikäden vatsan päällä ja olin Gavaa vastapäätä. Loppuvaiheessa, muistin että mun piti vapauttaakin joko välissä missä palkkaan.

Sivulla häirittyäkontaktia: tehtiin lelun kanssa sivulletulo ja Jenni tuli viereen kyykkyyn lepertelemään Gavalle. Ekassa katsoin ja ehkä meinasi myös nousta. Sitten näki ilmeestä, että tekis mieli katsoa mutta ei saa retkahtaa. Palkkasin näissä nopeasti leikillä. Saadaan varmaan tällä tavalla aika äkkiä treenattua hyvä häiriön sulkeminen. :)

Meillä oli myös superherkkua mukana, kun Ansun koulutuksesta jäi tähteitä ja mummilta saatiin HK:n sinistä, jota tyrkytti siellä annettavaksi niin laitoin osan pussissa takin taskuun.

Ruutua: tehtiin eka lelulle kisamatkalta, jonka olin laittanut ruutuun noin 10min sitten. Hyvin juoksi lelulle. Muistin myös virillä kohti kävellessä. Seuraavaksi palkkasin kerran kosketusalustan ihan sen vierestä. Sitten noin 10-15m matkalta alustalle ja olin vähän lähempänä namin kanssa. Joka kerta virittely. Seuraavalle kerralle otin alustan pois. Gava juoksi täydelliseen paikkaan, huusin jes ja heitin pallon. Vähän ehti kuikuilla ja etsiä mihin se alusta meni. Seuraavalla taas alusta noin 15m matkalta. Sitten ilman alustaa 10m matkalta. Nyt juoksi taas hyvään paikkaan, mutta jatkoi "jes" jälkeen vielä eteenpäin kuikuillen alustaa. En testannut käskyä top (stoppi käsky). Että olisko pysähtynyt ja sitten olisin heittänyt lelun.. Näitä muutama toisto ja vikalla meni alustalle. Tehtiin vielä alustan kanssa namilla pari toistoa, kun lelun kanssa ei aina niin tarkasti seissyt sen päällä ja kun palkka tuli muualle kuin alustalle. Gavalla oli kiva into. Kahdesti se sai hajun ruudun lähetyskohdan läheltä ja tiputti pallon.

Ruutin kanssa: 

Tein aluksi pallon kanssa treeniä, ettei tulisi ääntä. Yritin saada patoamista. Ekoilla toistoilla ei pystynyt vielä olla hiljaa. Mutta sitten teki hiljaisia seurausjuttuja. Tehtiin niin, että pidin pannasta ja heitin pallon, pyysin sivulle ja heti siitä vapautus. Sitten niin, että toi lelua ja pyysin pudottamaan ja sivulle. Siitä välillä sivuaskeleet tai seurausta ilman käskyä alkuun kaikki.

Sen jälkeen jätin treeniliivin kentän laidalle ja tultiin tekemään kolme liikettä kisamaisesti Jennin liikkuroimana.

zeta: siirtymä oli hyvä, noin 15m. Asennot oli oikein! Lähdin vaan zetaan väärältä puolelta merkkiä! Ehkä hyvä muistutella merkkien kanssa. Tajusin, kun pitin kiertää merkki niin piti korjata linjaa. :D Hienosti meni asennot, jopa seiso ja istu toimi! Tehtiin tuossa järkässä. Seuraavalla kerralla voisi olla istu, seiso. Tästä noin 10m siirtymä, josta kunnon kehut kun oli perusasennossa lopussa ja vapautin vähän pomppimaan. Sen verran tiesi, että oli kisamaista että liikeväleissä oli vinkumista. Itse liikkeissä hiljaa.

ruutu: merkki hyvä. Ruutuun meni vasempaan (mun puoleiseen reunaan) ja olis ollut rajalta tulla yli. Oli ruutunauha oli vinossa ruudussa ja tassu oli yli, mutta ilman vinoa ruutunauhaa olisi ollut sisällä. ;) Meni hiljaa kohti ruutua! ehkä mun viime kerran kuuntelut pallon kanssa tuottaa tulosta. Täytyy niitä tehdä ennen kisaakin! Tehtiin loppuosakin ja hyvin sujui. Liikkurin käskystä käänsin katseen, katsoin hetken ja sitten vasta kutsuin.

ohjattu: tähänkin oli siirtymää ehkä 15-20m. Pyysin aina ennen siirtymää sivulle ja siitä mentiin yhdellä käskyllä. Tosi hyvin sujui siirtymät! Tässäkin taisin kehua perusasennosta siirtymän jälkeen. Ohjatussa otettiin vasen, joka oli myös kohti ruudun sivua. Virittelin "ohjattu hae". Ja merkiltä näytin käsimerkin kohti kapuloita en kohti ruutua. Hienosti erotteli!

Lopussa tehtiin vielä kaksi toistoa ruutua. Ekassa meinasi nytkyä merkillä. Ruudussa ekalla käskin korjaamaan paikan oikeaksi ja kehut. Sitten käskin uudestaan. Hups taisin palkata tämän "korjauksen". Sitten vielä uusiksi ruutu ja siitä palkka, nyt meni heti ekalla oikeaan kohtaan.

Kamera oli mukana, muttei oikein inspannut ja kun piti liikkuroidakin.
Lenkillä Gava on tehnyt paristi maahanmenoja kiepistä eli paikallaan pyörimisestä. Siinä ei tule etujaloilla yksitellen maahan laittamista. Hyvä, että tuollainenkin vinkki löytyi! Tykkäsin tänään paljon Gavan treeniasenteesta, jos joutuu odottelemaan niin vielä parempi. Ruutin haettua ja Gavan jätettyä se myös haukahti autossa.

Treenaa:
- G, istu-maahan sivulta pompuilla
- G, häiriötä maassa ja sivullaolossa
- G, ruutu alustan häivitystä
- G, peruuttaminen käskystä
- R, ruutu kuuntelua ja hyppyä seuraavalla kerralla
- R, ohjattu vauhtina

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...