Siirry pääsisältöön

Tokotreenit skeitaten ja jumppaa

Aamulla tokoiltiin Veeran & Shantin aussietyttöjen kanssa sekä mukana Erika & Tiikeri kelpie sekä lk collie Malminkartanon Sirkuskentällä.

Ruutin kanssa:
- ruutu: oikean merkin sijaan oli juosta 10cm kohti ruutua olevalle toisella matalalle merkille. Olis pitänyt tajuta, että katsoi vain sitä merkkiä. Korjasin sivulle ja nyt ok. Ruudussa pysähtyi ensin etunauhan päälle ja sieltä korjasi hyvin. Otin uusiksi, että juoksi heti kerralla keskelle.
- ohjattu: oli hankala. Samalta merkiltä kuin ruutuun, mutta osa kapuloista meni rinteelle ja oli lähellä nurmikkoa ja 2 muuta kapulaa nurmikolla. Täytyi auttaa näyttämällä
- tunnari: oli tuulinen keli ja saatiin haastetta. Taisi juosta ravilla, mutta oma tuli. Sivulla meinas liikuttaa suussa kapulaa.
- perusasennot oli tosi huonoja. Vaikka pyysin petraamaan teki samanlaisia. Jotenkin kun oli merkkejä yms muuta mihin keskittyä niin ei meinannut tulla hyvin sivulle. Täytyy olla tarkkana.

Paikalla istuminen 2min: viereiset koirat makasi. Alkuun Ruuti vähän katseli vierasta koiraa ja sitten oli hyvin.
Paikalla makuu 3,5min: Ruuti meni nopeasti maahan ja vierestä koira vapautettiin aiemmin.

- seuraus: vähän pallolla keskittymisiä aiemmin. Sitten seuraukseen. Ekalla askeleella karkasi kontakti ja tuli kova äännähdys. Palasin takaisin ja käskin kontaktissa liikkeelle, näin hiljaa. Jossain muussakin kohtaa liikkeelle lähdössä ääni ja katsekontaktikin karkasi sekä kahdet peruutukset ja molemmat huonoja + ääni. Ei jotenkin liikkeessä muista peruuttaa oikein. Vaikka yksittäisenä osaa peruuttaa kotona esimerkiksi tosi hyvinkin pitkää matkaa. Peruutus onkin yksi asia mikä helposti unohtuu. Sivuaskeleissa on tehty tehotreeniä ja vähän hiljaisempia oli, tein ne myös ilman käskyä. Pieni mun kuulema ääni kyllä tuli.

Gavan kanssa: 
Saatiin lainattua skeittiä ja aiemmin siellä ollut skeittaaja oli lähtenyt pois niin menin Gava vapaana skeittiramppien luokse. Gava juoksi kaukana pusikkoja pitkin ja kun kutsuin siellä luokse tuli ja leikittiin. Annoin viedä lelun poiskin. Laitoin skeitin valumaan eri rampeista ja leikittiin vieressä, Gava sai kävellä tekemään 2on-2offia yhdelle metallirampille ja myös puista pitkin kävellä. Potkasin skeitin rampille menemään ja heitin nameja Gavalle sivuun siitä. Yhdessä kohtaa oli rämisevä pelti vähän irti. Välillä, kun skeitti valui rampilta alas mentiin Gavan kanssa kanssa tekemään vähän skeittausta eli tarjosi jalkojaan skeitin päälle. Oli aktiivinen näissä. Skeittasin myös itse ja pyysin aina välillä hakemaan namin.

Näin Gavan alun epäilyn jälkeen oli hyvä fiilis eikä jännittänyt. Myöhemmin Veera teki skeitillä asfaltilla Saran kanssa ja vähän sitä piti vilkuilla. Täytyis muistaa muulloinkin päästä rampeille tekemään tuollaista itse ja toivotaan, että Gavalle seuraavalla kerralla kun rampit on tuttu juttu, että skeittaaja ei olisi niin epäilyttävä.



Liikkeestä seisomisia niin, että käännyin vastaan tai peruutin ja heitin namin jalkoihin.
Luoksetulosta eteentuloja pitkästä aikaa. Avulla ja ilman. 10m oli pisin. Jonkun mokasi, kun tuli liian kovaa ja meni vinoon.

Hyppy tehtiin kerran lelu heittäen. Karvalelu ei vaan lennä oikein ollenkaan.

Käsikosketusta treenattiin kentällä, aika hentoinen nenällä käteen kosketus. Kotona myös lelupalkalla. Vielä vaatii treeniä, että seuraisi kättä tai pyrkisi osumaan.

Kurretemppua tehtiin vain namilla edestäpäin, että ohjasin hyppäämään istumisasennosta vähän etutassuilla ilmaan, Tässäkin on pakko olla tukeva istumisasento.


Agilityyn liittyvää Gavan kanssa tehtiin porukoilla ihmisnuolta/niistomaisesti hyppyä noin 30-40cm rimalla. Keskeltä rimaa toiselta puolen nami ja siivekkeen puolelle hyppy ja sieltä nami. Paristi yritti korkeamman ali. Muuten hyvin. Molempia puolia. Matalalla 30cm kerran kolautteli, muuten hyvin.

Pyöritysohjauksia myös kahteen otteeseen. Lähetys ja persjättö, tässä ekalla kertaa kaikki oikein. Toisella kertaa keksi yhdessä vaiheessa sen, että vaikka hypyssä ei ole siivekkeitä hyppäsi hypyn takaisin. Piti vähän rikkoa ajoituksia ja tehdä persjättö/puolen vaihto, kun selkeästi kääntyi kohti. Sen jälkeen sujui, kunhan muistin selkeästi ottaa yli tai odottaa, että oli rimalla. Näissä onkin treenattavaa, ettei keksi hypätä hyppyä takaisin, jos teen ajoissa ohjauksen.

Näiden jälkeen tuplasylkkäri meinasi vähän sekoittaa ja ei meinannut tulla kiertoon mukaan.


Tänään käsitöinä ompelin meidän pinkkiin Dog it life- treenitaskuun sadekankaasta sisävuoren namitaskuun, joka toivottavasti estää ettei rasvatahrat tule nameista läpi. Pesin myös eilen taskun. Inhoan taas muovipusseja, kun niistä en löydä pussin suuta ja namit kadoksissa.

Tasapainotyynyllä Gava jumppasi siihen takajalkoja. Siitä käskin istumaan, niin että takajalat pysyi tyynyllä. Istuen hetken aikaa ja vapautus leluun. Tässä se istui hyvässä ryhdissä eikä takajalat olleet liian lähekkäin. Noin 6-7 toistoa.

Liikkeestä seisomista sisällä niin, että aluksi peruuttelin ja heti lelu. Sitten jätettiin lelu ja lähdin peruuttamaan. Käskin Gavan seisomaan ja heti siitä vapautus. Näin ihan lyhyellä sisä välimatkoilla takapalkan idea taas tuntui toimivan. Ulkona otin ehkä liian pitkän matkan ja sivulla kulkien niin unohtui jo palkka.

Treenaa:
- Ruuti: ohjattu & ruutu samalta merkiltä
- Ruuti: tunnarin pito sivulla, perusasennon suoruus, peruutus
- Gava: liikkeestä seiso takapalkka, eteentulot
- Gava: skeittailua, kurre-temppu, käsikosketus ja istumisasennossa takajalat

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...