Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

20.4.2015

A:n juoksari, pyörityksiä ja kimppatokoa

Sain eilen yhteiskuvan Ruutin ja Gavan kanssa. Itse olin synttärivetimissä. En kauheasti tykkää olla itse kuvissa, mutta kiva jos joku siedettävä yhteiskuva löytyy. ;)Maanantaina päivällä AST:n kentälle aksaamaan. Treenikaverina Sanna ja bortsut Madde & Ebba. Gavalle alkuun pari A:n juoksaria ja sitten tehtiin netistä bongaamaa ratatreeniä. 

A:n juoksaritreenissä: halusin testata naksuttelutapaa tähän. Videotakin yritin ottaa, mutta ennen yhtäkään juoksua kännykkä tipahti maahan :D oli vähän tuulisempi keli. Avustaja piti Gavaa kiinni tai kättä rinnan edessä mihin yletti. Menin noin 10m päähän roikottaen lelua ja sieltä naksuttelin osumat. Sanoin kun sai ottaa käden pois ja alkuun en käyttänyt edes mitään käskyä. Juoksi ehkä 5 koskien juuri 10cm laskien kontaktin yläreunasta (siihen haluankin). Ja vika oli vielä selkeämpi tosin ei maxi kisakorkeudella niin alas koske. Onnistuminen oli siis 100%. Seuraavaksi voisi testata niinkin, että naksautan ja pidän kiinni eli appari tiputtaa lelun edessä. Näissä myös alkuvaiheissa yleensä ollut kai nami, mutta Gavan vire ei ollut liian korkea lelunkaan kanssa. Joskus voisi olla myös pujottelun tolpat reunoilla, jos niitä tarvitsee käännöksiin aikanaan.. 


Ratatreeniä tehtiin matalalla mineillä. Pitää kyllä pikku hiljaa alkaa nostaa ettei opi menemään vääriälinjoja esteiden kanssa. Jokaisessa tehtiin niin, että avustaja heitti palkan ja 2-3 esteen pätkissä.

Radan olin katsonut ulkomaalaisesta videosta ja tein samoja ohjauksia. Olin kirjoittanut radan pätkissä niin kaikki pätkät ei sijoittunut ihan oikein. Esimerkiksi hyppy 13 ei tullut pyörittämisen kautta hyvin maxille, kun oikeasti sitä edeltävä ohjaus kuului olla oikean nurkan hypyillä ja putken viereisen hypyn pyörityskin olisi vähän ehkä helpottunut. Kohta 4-5 en ole varma menikö myös noin, maxeilla koira olisi hakenut enemmän hyppyä 6.

Oho numerot alkaakin numerosta 2. :D Alkuun siis 2-3 ja avustaja heitti palkan hypyn 3 jälkeen mun puoleisen siivekkeen puolelle eli tehtiin pyörittäen. Tässä oli tavoitteena harjoitella niin, että koiran lähetys yli ja itse voi jatkaa matkaa. Gava kuitenkin tarvitsi ohjauksen ylläpidon siihen asti, että se oli jo riman päällä (muuten kielsi) ja ilman palkkausta keksi myös hypätä hypyn edestakaisin. Piti muistutella, että siiveke pitää myös kiertää. Parhaiten tätä sai palkkauksella oikeaan kohtaan. Ja piti muistaa myös kääntää katse sinne, mistä halusi koiran tulevan pois.

2-4 niin, että palkka tuli ennen hyppyä 4 eli putken ohituksesta. Tähän tuli hyvin.
4-5: jätin suoraan linjaan. Rima, että teki kierron hyvin. Palkka ekalla kertaa hypyn taakse eli hypyn taakse mennessä.
5-6 erikseen niin, että jätin aluksi Gavan laskeutusmiskohtaan. Aluksi kutsuin huonosta kohtaa hypyn 6 siivekkeen linjasta ja sillä ajautui vastakkaisesta kädestä ja lelusta huolimatta väärälle puolen hyppyä. Täytyi aloittaa veto jo metriä ennen hyppyä. Palkkasin vetoon tulosta ja sitten myös avustajan palkka toiselle puolen, tässä otin kierron mukaan.

Tauko väliin

8. palkka putkijarrusta, paremminkin vois kääntyä. Mutta ei olla harjoiteltu..
7-9: tässä palkka hypyn 9 jälkeen. Ohjasin kiertoon ja sitten persjättö kohti 10 hyppyä mennessä + katse laskeutumispaikkaan. Oikeastaan tämä oliki helpompi vähän helpommassa kulmassa. Voisikin tehdä noita kieputuksia vaikeuttaen aina kulmaa. Usein tulee treenattua takaakiertoja vain 180 asteen "täyskäännös" kulmassa tai loivemmassa, tuossa hypyn 9 kieputuksessa se on 270 asteen "takaakierto".
10-11:  hypylle 10 valssi. Sitten tein tilaa ja hypylle 10 lähetys ja kieputuksen kautta sieltä. Tässä meinasin myös hätäillä ja lähteä ennen Gavan ponnistamista. Tietty joskus tavoitteena, muttei ekoilla kerroilla kestä että lähden tosi aikasin. Toi onkin yksi ohjaus, mitä täytyy porukoiden hypyllä treenata ja rimaakin nostaen.
13-15: palkattiin kaksi kertaa alkuun irtoaminen 15 hypyn takana olevalle avustajan heittämälle lelulle. Näissä jossakin Gavalta pääsi hau. Eli vähän jännää oli, kun mun liikettä tuli myös. Muutamassa pyörityksessä ekoilla kerroilla myös vähän murisi. Otin kerran sylkkärin hypylle 15 yksittäisenä ja palkkasin. Eli juoksin Gavan oikealle puolella ja vastakkaisella kädellä kiepautin hypyn taakse. Noin 2m päästä pystyin hyvin niin lähettää. Sitten otettiin kerran 2 hyppyä ja sylkkärillä takaakiertoon ja avustaja heitti palkan hypyn 15 jälkeen.
Tehtiin vielä loppuun mielen päällimmäiseksi pyöritys kuin alussa nro 3 ja 11. Ekassa vähän varmistelin, avustajan palkka olin nyt hyppyjen väliin. Ja vikassa lähdin heti kun pystyin liikkeelle ja ehdin juosta 2m päähän, kun G oli lelulla eli pääsin hyvin liikkeelle.

Tässä radassakin yksittäistreenissä yhdellä hypyllä tehtäviä on kieputus ja hypyn 6 tapainen kohta. Gavalle, kun jaakotuskin oli hankala niin kieputuksessa tulee myös vähän samaa, että jätän sen yksin kiertämään siivekettä.

Hypyllä käännös ihmisnuolella/niistolla: tätä kurkattiin ihan yksittäisenä korkealla mini rimalla. Koira suoraan kulmaan hyppyä kohden noin 2m päähän. Nami keskeltä rimaa ja toinen nami siivekkeen puolelle, että koira kääntyy yhdellä pompulla. Ekalla kertaa Gava kompasteli hyppyyn takajaloilla. Itse seisoi jalat kohti siivekkeen puolta mihin koira kääntyy, mutta riman edessä niin, että koiralla on tila hypätä siitä. Ja näitä siis ilman vauhtia vain. Testattiin ja täytyi olla käännöksen jälkeisen namikäden olla riittävän korkealla, muuten G yritti mennä ali. Ehkä parit toistot vois olla alhaalla ettei keksi mennä ali ja sitten nostaa. Niistomaisesti oon miettinytkin tehdä tällaista, mutta jäänyt tekemättä, siinä myös palkka lähelle siivekettä, että kääntyy tiukasti. Ekalla palkalla molemmissa riman edestä voi myös käntää koiran suuntaa kohti seuraavaa palkkaa. Molemmat palkat tulee eri käsistä eikä mitään ohjausta niiden välille.

-Aksakuvia, lopussa pari Gavasta


Illaksi vielä Mäkkylään uudelle kentälle tokotreeneihin. Meitä oli iso porukka mukana treenaamassa. Liikkuroin Mintun kanssa parina. 

Ruutille ensin paikkikset
- Istuminen 2min: hyvin siellä kökötti.
- Makuu 4min: Yksitellen maahan, Ruuti toka vikana. Hyvin meni. Sivulle nousu myös ihan hyvä, toinen tassu jäi vähän alemmas. 

Gavalle makuu 2min: 
Gavalle tuli sekalainen porukka. Gava oli reunalla ja vieressä uusi koira. Ei häirinnyt Gavaa. Jäin 10m päähän. Kehuin välillä ja palkkasin paristi. Meni melkein lonkalle, mutten korjannut. Kun kävelin lopussa kohti korjasi ryhdin. Ainiin ihan alussa kävin käskemässä takaisin päin ja maahan, kun teki jonkun ryömimisliikkeen ja liikkui 5cm eteenpäin. 

Ruutin kanssa tehtiin liikkurin kanssa:
- Estehyppy metallilla: oli ihan sääntöjen mukainen hyppy käytettävissä. Ekalla heitin pallon, kun oli hyppäämässä. Vähän osasi sitä odottaakin. Seuraavalla noutona ja vähän vilkaisi tuleeko lelu, ei, no tuon kapulan. Tässä hiljaa. Tosi pitkään ongelmana ollut ääni kapulalle mennessä (hypyn jälkeen) on nyt ainakin viime treeneissä tällä tavalla jäänyt pois. 10m siirtymä tunnariin.

- Tunnari: Tehtiin rivi. Meni hyvää vauhtia tunnareille, vähän pidemmältä näytti kuin matka normaalisti, mutta vauhdin takia ehkä hyväkin. Nappasi nopeasti oman eikä tarkistellut. Tosi hyvä siis Ruutilta. Siirtymä 10m ohjattuun.

- Ohjattu: Hyppy oli sivumpana häiriönä. Ekalla stoppasin merkille aika vinoon yritti keskimmäiselle, stoppasin (totteli) ja ohjasin oikealle. Hyvin korjattuna ja palkka. Seuraavassa odotin, että meni merkillä suoremmaksi. Siitä sitten haki oikein ja vauhdista palkka. 

- Siirtymiä: tehtiin vielä pari noin 5-10m siirtymiä ja aina perusasennon kontaktista palkka. Jonkin verran tuli ääntä heti kun sanoin käskyn "tule". Onneksi vain siirtymissä. Tota ääntelyä on nyt ollut useamman kerran siirtymissä. :/ Itse siirtymän tulee sillä yhdellä käskyllä ja hyvin seuraten. 

Gavan kanssa:
- nouto: parit vauhtinoudot. Ihan hyviä, koitin katsoa että ottaahan nätisti. Tuo aina lähelle ennen kuin vaihtaa leluun. 
- hyppy: Noin 3m päästä, virittely ja sitten hyppy + pallon heitto. Meinas lähteä jo kääntymään, kunnes huomasi lelun pomppivan. Tehtiin omalla hypyllä, ei ehditty toisella. 
- Gavalle kevyempi treeni agin takia

Treenaa:
- Ruutilla siirtymien alussa tai välissäkin namia? Tai jotenkin pallo sivussa. 
- ohjattu: palkkaa myös merkistä (suora)
- Gava kertaa eteentuloja sekä kapulan pito ja eteentuonti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!