Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.4.2015

Koirakoulussa ja kuvia kolmikosta

Kuvasaastetta tänään. Halusin kuvia, missä olisi myös Rasmus.
- kuvat

 


Illalla Tiltun koirakoulun tunnilla Gavan kanssa. Nyt oli treeniseurana belgi ja pieni terrieri. Yhdessä välissä leikittiin ja leikki normaalisti (viimeksi taisi sitten kytätä jotain koiraa tai ne haistetut lihapullat häiritsi). Nyt mukana oli vähän juustoa ja Natural Menua. 

Tunnin pituus on 45min ja on se kyllä pitkä aika, kun vertaa mitä yleensä treenaa. Onneksi siellä on paljon asioita missä ei tehdä tokoon liittyvää kuten jalkojen pujottelua, pyörimisiä, pelkkää kontaktikävelyä löysällä hihnalla.. 

Alkutunnista saatiin monet tosi siisti liikkeestä maahanmenot Gavan kanssa! Oikein liukui tasajalkaa maahan. Selvästi sitten esim hiekalla helposti varoo. Niissä yhdessä tein niin, että kävelin ohi ja sitten palasin palkkaamaan. Ekassa vähän apua, mutta vikoissa pelkkä käsky. Myöhemmin tehtiin paikallaan pysymistä tässä. Tein pari kyykyntapaista ja heiluttelin myös käsiä Gavaa kiertäessä ympäri. 

Liikkeestä seisomista myös, eka tein käsimerkillä ja heti nami. Sitten myös peruutuksesta pieni käden heilautus (en laittanut kuten sivulle kiinni nenään) ja myös niin, että sivulta käännyin kohti käskyn jälkeen. Ihan hyviä taisi olla. Avuin sujui hyvin maahanmenojen jälkeenkin. Erikseen tehtiin pysymistä kiertäessä ympäri ja se sujui tosi hyvin! Ilman häiriötä ei liikkunut. Yhdessä kierroksessa vähän niiailin, en uskaltanut kyykkyyn asti ja se ok. Käsiä heilutellessa kun olin takana toinen takajalka liikahti. Otin vielä kerran ja nyt ok. 

Koira istui ja kierrettiin ympäri häiriten, tässä kävin kahdessa kohtaa kyykyssä ja toisella kiekalla heiluttelin käsiä. Molemmat hyvin, vaikka epäilin mitä tekee, kun kyykistyn. 

Luoksetuloja: tehtiin niin, että Gavan kanssa keskellä ja molemmin sivuin ohjaajat otti luoksetuloa n. 2-5m pätkissä. Gavan kanssa alkuun lyhyitä ja vaihtelin, että oliko eteentuloon mitään apua tai jos koirat oli lähellä sitten käsiapu. Ilman apua koirat vähän kauempana sujui hyvin. Palkan jälkeen kertaalleen sivullekäskien myös. Tässä voisi muistaa, että jos näytän avun eteentuloon niin oikeasta kädestä eteentulon palkka ja vasemmasta sivulletulosta (tulee etukautta). Tässä tuli hyvää paikallaan pysymisen häiriötäkin, kun muut sai luoksetulokäskyjä. Gava pysyi hienosti. Toinen samanlainen missä otettiin luoksetulo ja muut menivät sikin sakin ympäriinsä sisätilaa. Yksi eteentulo oli vino, kun Gava väisti metrin päässä olevaa koiraa. 

Sivulta istu-maahan-istu: eli paikalla makuun jättöä. Istumiseen namikäsi apuna, että hyppäisi tasajalkaa. Palkkailin hyvät. Tämäkin aika jumppaa ettei montaa jaksa tehdä.

Kaukoja: Aluksi siirrot oli vähän huonompia. Testasin paristi, että laitoin namit molemmin puolin maahan. Vähän alkuun häiritsi, toisella kerralla ei. Tein kyykyssä, että seisten. Siirtoja i-s-i ja m-s-m. I-s-i sujui seistenkin ja tassujen edessä pidin jalkaa. Loppua kohti molemmissa tosi hyviä siirtoja. Maahanmennessä välillä liikkuu sivuttain. Paristi teki tosi hyvin. Vaikea muistaa aina käskyjä (sit, down, ylös). Tein nyt niin, että näytin käsimerkillä kohti rintaa seiso, etutassujen väliin maahan ja istumaan lähelle mun jalkaa ylöspäin kädellä. Ja toisesta kädestä palkka. Ettei olisi vain namissa kiinni ja silloin vielä helpommin liikkuu. 

Etupääpaikallaan kaukojen jättö on molemmilla tavoilla sallittua. Tosin kaikki tuomarit ei osaa niin hyvin arvostella aina etupääpaikallaan kaukoja. Ne pitäisi arvostella kolmessa osassa eli kai maahan, itse kaukot ja ylös. Maahan ja sivulle samalla tekniikalla. Varmin kai on ollut kuitenkin käskeä sivulta niin, että menee siinä jo taaksepäin. Tässä voi käyttää namia edessä tai poikkeuksellisesti koira oikealla puolella jos menee vinoon. Täytyy pohtia sitten kummat, eri käskyt näissä tekniikoissa ainakin on. 

Kaukojen kanssa ollaan oltu laiskoja. En tiedä onko hyvä vai huono juttu tehdä näitä usein ruualla, joka on alussa Gavalle vähän pakkopullaa. Voisi olla myös hyvä naksutella yhtä siirtoa tai kahta. Kynnys voisi olla myös mun jalkojen sijaan tai muu este. 


Pujottelu: pujoteltiin pelkästää merkkejä, hienosti seurasi ja keskittyi. Että koirakoita tehden kahdeksikkoa, kun kaksi pujoteltavaa. Seurauksessa Gava kerran väljensi ja loppu namin kanssa. Katsekontaktia pitäessä ja muiden kiertäessä yleensä piti kaksi vilkaisua tehdä. 

Muutakin tehtiin esim rallyssa avon pyöräytys ja "saksalainen täyskäännös", jossa koira pyöri molempiin suuntiin ympäri ja poimin namilla tai kädellä selän takaa. Tein vähän täyskäännöksinäkin, vaativat treeniä. 


Paikkamakuuta: Niin, että muut koirat pujottelivat ohi. Olin niin, että koirakko meni mun ja Gavan välistä. Gava meni taas semisti lonkalle, toisella kertaa hyvin. Ei häirinnyt tällainen ja hyvin piti kontaktia. 

Maahanmenossa ja sivullakin takajalat on aika sumpussa, Tiltukin sanoi, että vaikea maata pitkään. Tätä sivulletulon "haara-asentoa" voisi harjoitella käsikosketuksella, jossa nostaa tassut vähän ilmaankin maahanmenessä ja pelkästäänkin sivulla. Katsoinkin, että liikkeestä maahanmenossa asento on taas ihan eri. Gavan istuma-asento muutenkin on aika jalat sumpussa, kuten noista kuvista näkee. Kurretemppukin vois olla hyvä ja jotain tasapainotyynyt tai tyynyn päällä treeniä. Jos sitä ei hirveästi saa muutettua niin pitäis katsoa saanko paikkiksessa jotenkin erilaiseen istumiseen sen jätettyä. Täytyykin kiinnittää huomiota, voinko palkata jotain tukevampia istumisia.

Oikean puolen seuruu: sujui imutuksella ja nami lähellä nenää aika hyvin tuossa ohessa. Kun piti vaihtaa välillä puolta tai pyörähdyksiä tolla puolella. Oikeanpuolen perusasentojakin voisi siinä samalla imutuksella työstää yms. Niin paljon helpompaa nyt kuin 11v koiralle. ;) 

Treenaa:
- käsikosketus
- liikkeestä seiso kertaa
- kaukot
- kurretemppu
- tarkkaile sivulletulon asentoa
- jumppaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!